NieuwsRegio'sStedenVakantieVenetiëVeneto

Entree betalen Venetië definitief

De kogel is nu echt door de Basiliek van San Marco. Volgend jaar (2024) moet je op bepaalde dagen een kaartje van vijf euro kopen om Venetië binnen te mogen. De gemeenteraad heeft het besluit genomen nadat het plan de afgelopen twee jaar een paar keer werd uitgesteld. Op welke dagen je precies moet betalen is nog niet bekend maar wel dat het de drukste dagen zijn.

Gisteren keurde de raadsvergadering van de gemeente Venetië het plan definitief goed om op 30 data entree te heffen voor de stad. Dat zijn dagen dat de toestroom het grootst is zoals de nationale feestdagen, in sommige weekenden en op de drukste dagen in het voorjaar en de zomer. Over de precieze data waarop de heffing in 2024 geldt wordt nog gedebatteerd maar reken op de dagen rond pasen, rond 1 mei en 2 juni als de Italianen vrij zijn en op drukke augustusdagen zoals de 15e, de nationale feestdag Ferragosto.

Vooraf reserveren

Entree betalen Venetië definitief

Wil je de stad in 2024 op drukke dagen bezoeken dan zal je vooraf en online een kaartje moeten reserveren. Kinderen onder de 14 zijn gratis net als studenten, bewoners, gasten van hotels of als je voor een sportwedstrijd in Venetië moet zijn.

De site waarop je een kaartje kan kopen is nog niet bekend. We melden die meteen op deze site als er meer duidelijk is.

Wereldnieuws

Het was wereldnieuws. Een bezoek aan Venetië ging geld kosten. Na de stille periode tijdens de pandemie was het overtoerisme weer helemaal terug in de stad. Met name de onverwachte en grote toeloop op bepaalde dagen in het jaar, leidt tot problemen in de stad. Te veel mensen in de smalle straten leidt bijvoorbeeld tot veiligheidsrisico’s. De stad ziet liever toeristen die een langer verblijf boeken dan dagjesmensen.

Discussie

Het voornemen leidde tot gigantische discussies in de stad en het land. Ten eerste wilde zo’n beetje iedereen een vrijstelling. Bewoners, hoteliers voor hun gasten, uitbaters van campings in de omgeving en ga zo maar door. Ten tweede was het plan een enorme technische uitdaging want hoe sluit je de stad helemaal af? Verder kost een nieuw en ingewikkeld reserveringssysteem miljoenen aan geld en zeeën aan tijd. Ook komt men er maar niet uit voor welke periode de entree dan precies moet gelden. Tot slot kleefden er ook nog allerlei juridische uitdagingen aan het plan.

Beter verdelen van de stroom

Entree betalen voor Venetië weer uitgesteld

Er is was weerstand tegen het plan. Volgens sommigen ligt de oplossing in het beter verdelen van de mensen over de stad. Nu loopt iedereen zo’n beetje dezelfde route. In zijstraatjes is het vaak nog opmerkelijk stil. Door mensen simpelweg een andere kant op te sturen kan al veel drukte worden verdeeld. Maar ja, dat is weer tegen het zere been van sommige winkeliers.

Venetië probeert al jaren de groeiende stroom bezoekers te reguleren. Drastische maatregelen zijn onvermijdelijk volgens het stadsbestuur. Met de entreetickets wil de stad de bezoekersaantallen terugbrengen tot maximaal vijftigduizend per dag.

Entree betalen Venetië definitief

Entree betalen Venetië definitief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button