Italiaanse liefdeNederlanders in ItaliëStile Italiano

Enkele reis Rome voor Marina

Een tweede huis in Italië. Beter nog: een nieuw leven in Italië! Het is een droom voor velen en een populair thema voor de media, zo getuigen de vele programma’s en artikelen over dit soort avonturen. Isaac van Aggelen droomde niet. Het Italiaanse leven overkwam hem. De liefde bracht de Brabander naar Rome en met evenveel liefde haalt hij nu anderen naar Rome. Vijf jaar na dato is er nog geen dag van spijt. Alhoewel…

“Ik kan ondertussen bijna een boek schrijven over Italië, vooral na een dag als vandaag. Ik moest vanmorgen voor de vijfde keer in vijf jaar naar de gemeente en de A.S.L. (zorgverzekeraar; red.) om mijn ziektekostenverzekering te regelen. Dit soort zaken is in Nederland een formaliteit, maar niet hier, pfff. Inmiddels heb ik wel een beetje haast, omdat mijn rijbewijs volgende maand verloopt, maar ja, haast kennen ze hier niet zo. Ja, achter het stuur misschien, maar niet achter de loketten en bureaus. Ik ben er nu al zo’n vijf weken mee bezig en wordt nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Maar goed, even tot dieci tellen en diep ademhalen, dan gaat het wel weer. Het is maar een kleine ergernis, de lijst met voordelen is veel langer.”

De liefde

“Acht jaar geleden heb ik de Italiaanse Marina leren kennen in het Turkse Bodrum. Voor Nederlanders is Turkije inmiddels een populair vakantieland, maar voor Italianen totaal niet. Omdat Marina jarenlang in Ankara heeft gewoond vanwege het werk van haar vader, ging zij toen samen met een vriendin terug voor vakantie. Daar leerden we elkaar op één van de laatste avonden kennen. We hebben vervolgens via telefoon, e-mail en MSN contact gehouden.Ik besloot om in de herfstvakantie daarna vijf daagjes naar Rome te gaan om haar weer te zien. Ja, toen was het raak. De verliefdheid werd steeds erger en het op en neer reizen hebben we zo’n drie jaar volgehouden. Ik wilde namelijk eerst mijn studie HBO Integrale Veiligheid afmaken in Nederland. Bovendien kon ik ondertussen aan mijn Italiaans werken. Marina werkte op dat moment als docente Frans op een middelbare school en wilde eigenlijk niet naar Nederland. Toen ik mijn diploma te pakken had, heb ik diezelfde week nog een ticket geboekt. Enkele reis! Zo begon ik met slechts vijftien kilo bagage aan een nieuw avontuur.”

Daniël krijgt een zusje in november!
Daniël krijgt een zusje in november!

Het werk

“Omdat je van de liefde alleen niet kunt leven en ik ook niet op haar salaris wilde teren, ben ik zo snel mogelijk aan de slag gegaan om alle benodigde documenten om te werken te bemachtigen. Geloof het of niet, maar binnen tien dagen had ik een baan! Eerst nog bij een callcenter, tot ik een half jaar later het bedrijf Rental in Rome ontdekte. Daar verhuurden ze kamers, appartementen en complete huizen aan toeristen. Prima baan, want zo kon ik als Nederlander contacten leggen in Nederland en vertellen over mijn geweldige stad: Rome. Inmiddels ben ik al ruim vier jaar in dienst.”

De Romeinen

“Inburgeren ging eigenlijk heel snel, vooral door het voetballen. In Nederland voetbalde ik al, opgeleid door FC Den Bosch, en in Italië kon ik door te voetballen en zonder de hulp van Marina contacten leggen, vrienden maken en een extra zakcentje verdienen. Ja, door dit soort zaken ging de taal ook met de dag beter en heb ik ondertussen een Romeins accent. Zeggen de Italianen tenminste.”

De familie

“Na eerst twee jaar bij mijn schoonouders te hebben ingewoond, zijn Marina en ik getrouwd en gaan samenwonen. En we zijn inmiddels niet meer met z’n tweetjes, want anderhalf jaar geleden werd Daniël geboren, onze blonde Italo-Olandese, haha.

De toekomst? Ach, sowieso genieten van het Italiaanse leven en ons gezinnetje maar ik heb ook nieuws, in november is Marina uitgerekend, Daniël krijgt er een zusje bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button