Emilia-RomagnaKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRegio'sStedenVakantie

En dat is drie! Ook de arcades, de portici van Bologna UNESCO werelderfgoed!

Het lijken de Olympische medailles van UNESCO wel de afgelopen dagen. Zojuist werd bekend dat ook de galerijen in de binnenstad van Bologna op de werelderfgoedlijst komen!

Het is een bijzondere culturele week voor het Italiaanse cultuurgoed. Eerder deze week vielen de fresco’s in Padova en Montecatini Terme in de prijzen.

Vandaag is het de beurt aan een architectonisch meesterwerk van meer dan 40 kilometer lang. De arcades in Bologna. Ze zijn niet alleen erg mooi maar ook handig want je loopt altijd droog en in de schaduw! Ze geven de welvarende universiteitsstad een eigen identiteit, een soort huiskamer vormen ze. Naast de 42 kilometer in het centrum is er ook nog 20 kilometer galerij in andere wijken.

Woningnood

Bologna werkte al jaren aan de kandidatuur en presenteerde de arcades als het symbool van “een duurzame stedelijke levensstijl. Binnen de galerijen zijn publieke en religieuze gebouwen voor alle sociale klassen”, aldus het fraaie bidboek dat aan UNESCO werd gepresenteerd.

De arcades zijn door de eeuwen heen gebouwd volgens eenzelfde model. Ze vormen een verbinding tussen de openbare ruimte en private panden. Overigens kwam het idee ooit voort uit woningnood. Toen de stad in de 14e eeuw snel groeide besloot men dat er extra woonruimte op zuilen gebouwd mocht worden, waardoor de straat toch de gewenste breedte behield.

Foto: Hugo Kruip

De mooiste galerijen van Bologna

De mooiste van het stel zijn de portico dei Servi en die van San Luca, dat zijn de langste ter wereld. Deze verbindt de stad met Colle della Guardia waar het Mariaheiligdom zich bevindt. In de buitenwijk Barca vind je modernere varianten van de arcades.

De minister van Cultuur Dario Franceschini was vooral trots op de nauwe samenwerking tussen de overheid, lokale autoriteiten en verenigingen. Dat leidde tot het succes van maar liefst drie nieuwe locaties op de UNESCO-lijst dit jaar.

Bekijk alle werelderfgoedlocaties in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button