CaffèSmaken

Elena brandt al 150 jaar

Meer dan 700 koffiebranders is Italië rijk. De grote namen als Illy en Lavazza kent u, maar honderden kleine familiebedrijfjes branden de bonen nog op ambachtelijke wijze. Misschien wel de oudste is Elena Torrefazione Caffè uit San Remo, Ligurië.

In 1863 begon Sebastiano Elena met zijn branderij en vier generaties later zorgen zijn nakomelingen nog steeds met dezelfde passie voor de lekkerste koffie van Italië. Het 150-jarig jubileum wordt overigens niet met veel vuurwerk gevierd. ‘Doe maar gewoon’, lijkt het bijna Hollandse credo van het bedrijf. En dat is misschien ook wel het 150-jarige succes.

elena logoElke morgen om 4 uur worden de koffiebonen gebrand in een op olijvenhout gestookte oven. De bonen zijn geselecteerd op hun kwaliteit en zonder toevoegingen gebrand. Van wat vet om ze mooier te laten glimmen moeten ze bij Elena niets weten en al evenmin van water om gewicht te winnen. De gebrande bonen worden 24 uur bewaard in jute zakken, waarna ze verpakt worden en direct naar Nederland worden gestuurd.

Eric Heerema ontdekte de brander met de rijke historie namelijk een paar jaar terug en besloot hun bonen in Nederland te verkopen. www.italiëkoffie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button