Italiaanse merenLazioNieuwsRegio'sVakantie

Eiland Lago Bolsena weer toegankelijk

Het eiland Bisentina in het meer van Bolsena is na tientallen jaren weer toegankelijk voor het publiek. Tot en met 8 oktober kan je zaterdag en in augustus op zondag een rondleiding krijgen over het mysterieuze eiland in het kratermeer.

Bisentina is met 17 ha. het grootste van de twee eilanden in het meer van Bolsena en al eeuwen particulier bezit. Het kent een rijke geschiedenis. Bisentina werd al bewoond in de Etruskische en Romeinse tijd. Door de eeuwen heen was het een toevluchtsoord voor pausen, adel en religieuze stromingen.

Eiland Lago Bolsena weer toegankelijk
De Oratorio del Monte Calvario. 

Er zijn zeven kapellen waaronder de achthoekige kapel van Rocchina, gewijd aan San Catherine. Verder is er de Chiesa di Santi Giacomo en Cristoforo del Vignola, met prachtige koepel. De kapel van het kruisbeeld bevat fresco’s uit de vijfde eeuw. Tot slot noemen we de Malta dei Papi. Dat was een gevangenis voor geestelijken die zich schuldig hadden gemaakt aan ketterij. Ze werden levenslang opgesloten in een kleine grot.

Geschiedenis

In de negende eeuw zocht de lokale bevolking er een veilig heenkomen toen de Saracenen kwamen huishouden. Eind 14e eeuw werd het eigendom van de machtige familie Farnese, de dynastie waartoe ook paus Paulus III behoorde. Het werd in die tijd vaak door pausen bezocht. Tijdens de Renaissance werd het eiland een bedevaartsoord.

Later werd het eiland eigendom van de adellijke families Spada en del Drago. Slechts enkele keren gunden die het publiek een kijkje. In 2017 werd het verkocht door kleinkinderen van prinses Maria Angelica del Drago, die zelf vaak op het eiland was.

Vraagprijs: 6 miljoen

De vraagprijs was 6 miljoen euro maar helaas hapte de overheid niet toe. Dat deed wel de familie Rovati (bekend van het Italiaanse farmaceutisch bedrijf Rottapharm). Ze investeerden meteen in een uitgebreid restauratieproject van de gebouwen en het land zodat het publiek kan genieten van het bijzondere eiland en haar geschiedenis.

Er zijn verschillende films opgenomen op het eiland. Vrij recent is Le Meraviglie uit 2014 die zich grotendeels op Bisentina afspeelt. De film van Alice Rohrwacher kreeg er zelfs in Cannes de grote juryprijs voor. De bekende actrice Monica Bellucci (ooit Bond-girl) speelde de hoofdrol.

Nieuwe attractie Bolsena

Het meer van Bolsena met de twee eilanden

Voor vakantievierders aan het prachtige meer en daar omheen (een dagtocht vanuit Rome is mogelijk) is Bisentina een spannende nieuwe attractie. De nieuwe eigenaren willen ook exposities van hedendaagse kunst organiseren in de zomer.

Hoe bezoeken

Op zaterdagen van 2 juli t/m 8 oktober gaan er boten vanui Capodimonte om 10.15-12.45 en 17.00-19.30. Van 7-28 augustus is ook een rondleiding op zondag mogelijk vanuit Bolsena: 10.00-12.45 en 15.00-17.40.
Boottocht + rondleiding € 42 voor volwassenen en € 35 voor kinderen van zes tot 15 jaar.

Bekijk ook de speciale website van het eiland. Kaartjes zijn waarschijnlijk alleen verkrijgbaar bij de veerboten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button