NieuwsStile Italiano

Eerste Italiaanse trainer Ajax

Voetbalclub Ajax heeft met Francesco Farioli (35) voor het eerst een Italiaanse coach aangetrokken. Farioli tekende gisteren een contract tot 2027. De jonge Italiaan was hiervoor trainer van OGC Nice en viel daar op vanwege de goede prestaties. Farioli is pas de tweede honderd procent Italiaanse hoofdcoach ooit in het Nederlandse betaalde voetbal.

Hoewel Italianen zich in Amsterdam prima thuis voelen, is een Italiaanse voetballer, laat staan trainer in het Nederlandse voetbal, een zeldzaamheid. Uitzondering Graziano Pellè vierde grote successen bij Feyenoord en in de zomer van 2022 trok Ajax de eerste Italiaanse speler ooit aan. Lorenzo Lucca heette die primeur, alleen werd de komst van de boomlange spits uit Turijn nooit een succes. Hij verliet de club dan ook weer na een jaar.

Massimo Morales de allereerste

Eerste Italiaanse trainer Ajax

Massimo Morales was in 1999 de eerste Italiaanse trainer ooit in Nederland, al was dat heel kort. Hij was in 1999 assistent van Frans Thijssen bij De Graafschap uit Doetinchem en werd daarna voor slechts vier wedstrijden hoofdcoach toen die vertrok.

Michele Santoni

Michele Santoni presteerde dit seizoen uitstekend bij FC Dordrecht. Foto: Carlo Bruil Fotografie

In dit bericht moeten we zeker Michele Santoni (44) noemen. Deze trainer heeft een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. Toen hij door blessures al vroeg stopte met voetbal, maakte hij snel naam als trainer in Italië en Nederland. Met Almere City presteerde hij in 2018 aanvankelijk prima maar werd na enige tijd toch ontslagen. Het grote succes kwam pas dit seizoen toen hij met FC Dordrecht bovenmatig presteerde in de Keukenkampioen divisie. Wij spraken Santoni begin dit jaar al eens. Toen vertelde hij dat er, zoals het een Italiaan betaamt, zeer veel aandacht werd gegeven aan de voeding van de spelers. Uiteraard stond de Italiaanse keuken vaak op het menu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button