NieuwsReceptenSmaken

Polenta, Italiaanse winterkost

Snel een smakelijke maaltijd op tafel, dat is de grote uitdaging in menig gezin. Couscous ken je misschien. Dat eten ze trouwens ook in Italië op Sicilië. Maar Polenta is net zo makkelijk en misschien nog wel lekkerder.

De op mais gebaseerde maaltijd komt uit Noord-Italië. Het was vroeger echt volksvoedsel. Het is namelijk uitermate voedzaam en tegelijk niet duur. In het verleden was de kooktijd vrij lang maar tegenwoordig ben je in vijf minuten klaar. Een beetje smaak heeft het wel nodig vinden wij alhoewel je al veel wint door melk te gebruiken. Dit recept van Victor Russo doet dat niet maar haalt de smaak vooral uit de kaas en kruiden. Maak altijd wat meer dan er omschreven staat. Opgebakken polenta de volgende dag vinden wij het allerlekkerst! Polenta kan je gewoon bij de supermarkt kopen.

Polenta gratinata con cuore tenero di peperoni e ricotta

Benodigdheden voor 8 personen:

  • 3 rode paprika’s, schoongemaakt en in dunne reepjes
  • 1 rode ui, in dunne reepjes
  • 1 sjalotje, heel fijn gesneden
  • 1 teen knoflook 2 takjes tijm, gerist
  • 100 gr ricotta-kaas
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Extra vergine olijfolie, zout en peper
  • Voor de polenta: Voor 6 personen: 350 gr mais bloem 1,25 l water met zout

Bereidingswijze

Verhit op matig vuur 2 el extra vergine olijfolie en fruit hierin circa 2 minuten de ui, het sjalotje en de knoflook. Draai vervolgens de vlam hoger, voeg de reepjes paprika toe en breng op smaak met zout en peper. Bak het mengsel 8 tot 10 minuten op hoog vuur. Haal ten slotte de pan van het vuur, voeg de tijm en ricotta toe en roer alles goed samen.

Breng voor de polenta het water aan de kook, voeg 1 tl zout toe en roer langzaam de polenta erbij. Blijf het mengsel constant en redelijk snel roeren totdat het goed stevig en glad is geworden. Na circa 20 minuten is de polenta klaar.

Spreid daarna in een diepe ovenbakplaat eerst een laag polenta uit, bedek die met een laag gebakken paprika’s met ricotta en sluit af met een laag polenta bovenop. Zorg dat de lagen goed compact op elkaar aansluiten.

Maak het polentataartje af met zwarte peper, een beetje extra vergine olijfolie en de geraspte kaas, en laat het 15 tot 20 minuten in de oven op 200°C gratineren.

Probeer ook eens Polenta van de grill!

Polenta smaakt geweldig bij stoofvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button