CaffèNieuwsSmaken

Eerste Italiaanse bars serveren cappuccino met havermelk

Geen land dat zo sterk aan zijn koffietradities hecht als Italië, maar nu gaan toch de eerste cafés om. Cappuccino met havermelk wordt hun norm, om koemelk moet je speciaal vragen.

De nieuwe Italiaanse regering doet alles om het culinaire erfgoed te behouden met tal van maatregelen die de authentieke Italiaanse keuken moeten beschermen. Geen meelworm in het pizzameel, kweekvlees wordt verboden en tegelijkertijd werd het aanvraagformulier om de Italiaanse Keuken op de UNESCO Erfgoedlijst te krijgen verzonden.

Hippe figuren

Eerste Italiaanse bars serveren cappuccino met havermelk

Kapers op de kust zijn er echter genoeg. Neem nou de koffie. Starbucks zit nu ook in Rome en doet zelfs een scheut olijfolie in de koffie! En dan die hippe figuren met havermelk in de cappuccino. Het zou bij wet verboden moeten worden als je het veel Italianen vraagt. Toch zijn er ook ondernemers die meebewegen met de grote internationale trends. Neem Caffè Faro in Rome. Het is misschien wel het eerste café dat standaard cappuccino met havermelk maakt. Wil je toch melk van de koe, dan moet je daarom vragen.

Taboe

Sommige Italiaanse consumenten zijn het thuis al wel gewend. Die kopen plantaardige melk in de supermarkt van de bekende grote merken. Tieners in de steden drinken bijna alleen nog maar plantaardig. Maar in de Italiaanse horeca is het nog altijd een taboe, ondanks dat men erg vertrouwd is met vega en ook de vegantrend een goede voet aan de bodem heeft.

Faro maakte dit voorjaar dus bekend dat ze om gingen. Dat besluit werd niet alleen om ethische en bedrijfseconomische redenen genomen, maar ook omdat ze in Rome maar moeilijk aan hoge kwaliteit koemelk konden komen die ook duurzaam wordt geproduceerd. Daarvan was de prijs ook zo hoog dat plantaardige melk eigenlijk een veel betere oplossing was, aldus de eigenaren in de Italiaanse pers. Naast de havermelk serveren ze ook kokosmelk, rijstmelk en amandelmelk. Overigens is die laatste toevoeging al heel lang een klassieker in de regio Puglia. Caffè leccese noemen ze het daar. Met amandelmelk en ijsblokjes.

Trend niet tegen te houden

De trend naar ‘plantaardige zuivel’ is volgens de eigenaren niet te stuiten. De consument vraagt erom, wij als ondernemers moeten mee. We kunnen niet meer exact hetzelfde blijven doen wat we de afgelopen decennia hebben gedaan. Als we zo doorgaan is het klassieke Italiaanse café anders ten dode opgeschreven.

Wij vragen ons ondertussen af welk heilig huis er hierna aan de beurt is. Ruilen de gewoontegetrouwe Italianen de espresso in voor een heerlijk kopje filterkoffie?! Misschien maken we het nog mee…

Eerste Italiaanse bars serveren cappuccino met havermelk

Eerste Italiaanse bars serveren cappuccino met havermelk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button