Nieuws

Eerste Italiaan bij Ajax vertrekt weer 

De eerste Italiaan die ooit voor Ajax voetbalde vertrekt weer. De Amsterdammers hebben besloten Lorenzo Lucca niet langer te huren. De aanvaller keert daarmee terug naar zijn club Pisa, die hem in de zomer van 2022 uitleende aan Ajax.

De Romeinen bewonderden de Grieken, maar toch duurde het nog 2.000 jaar voordat een Italiaanse voetballer het shirt van Ajax aantrok. Lorenzo Lucca had de primeur. De boomlange aanvaller (2,01m) kwam van de club Pisa. Z’n bijnaam Toren van Pisa kon daardoor niet missen.

Lucca werd in Turijn geboren maar voelde zich waarschijnlijk wel thuis in Amsterdam. Er wonen al 10.000 Italianen. Het lukte hem niet om het succes van die bekende Italiaan van Feyenoord, Graziano Pellè, te evenaren. Lucca scoorde maar twee goals. Toch gaat hij de geschiedenisboeken in als de eerste Italiaanse voetballer die voor Ajax scoorde. Die quizvraag gaan we vast nog een keer zien.

Overigens is er een kans dat we hem in Nederland blijven zien. Italiaanse media zeggen dat AZ en PSV belangstelling zouden hebben voor Lucca.

Italiaans-Nederlandse leenwoorden

Eerste Italiaan bij Ajax vertrekt weer 
stoccafisso komt van het oudhollandse stocvisch.

Niet alleen spelers worden uitgeleend, ook woorden! Toen Lucca thuis vertelde waar speelde had hij het wellicht over een diga, zo noemen de Italianen een dam of dijk, in dit geval in de Amstel. Diga is een van de weinige woorden die het Nederlands aan het Italiaans heeft geschonken.
Leuk om verder nog even te noemen is dat Italianen een polder ook polder noemen, dat de populaire baccalà afstamt van bakeljauw en als je, om bij de vis te blijven, stoccafisso leest lijkt dat veel op… inderdaad, stocvisch, zoals de oudhollandse spelling luidt.  

Eerste Italiaan bij Ajax vertrekt weer 

Eerste Italiaan bij Ajax vertrekt weer 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button