“Een van de lekkerste pastagerechten ooit”

Struinend door de nieuwe restaurantgids Lekker, op zoek naar de Italiaanse prestaties, viel ons oog op een vetgedrukte kop; “We eten een van de lekkerste pastagerechten ever”. Zo’n aankondiging maakt razend nieuwsgierig natuurlijk.

Chef Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini in Amsterdam, bleek de vreugdekreet van de Lekker-redacteur op zijn geweten te hebben. Spaghettini met tuinbonen en bottarga is een van de lievelingsgerechten van de veelgeprezen chef en kennelijk niet voor niets. “Simpel, puur en goed van smaak”, aldus de recensent.

Bottarga rasp je net als kaas
Bottarga rasp je net als kaas

Bottarga

Spaghettini ken je, dunne spaghetti met een verfijnd mondgevoel en tuinbonen zijn ook in ons land populair. Bottarga is minder bekend. Het zijn eitjes van de harder of tonijn. Ze worden gezouten en geperst in langwerpige blokken. Als het droog genoeg is kan het blok worden geschaafd, bijvoorbeeld over de pasta. Het geeft een fijne zilte smaak. Bottarga van harder wordt het meest gewaardeerd door de zachtere smaak en structuur.

In Nederland is bottarga vaak te koop geraspt in pot. Net als met geraspte kaas gaat er dan wel smaak verloren. Let ook op of de bottarga van harder of tonijn is.

Op Sardinië zijn ze gek op de Bottarga di muggine. Bij de Sardijnse webwinkel Gran Sardegna is bottarga te bestellen.

We laten het aan jou om een poging te doen het culinaire kunststuk van Pacenti te evenaren. Zelf proeven bij de meester kan helaas niet meer op dit moment want we vinden het gerecht niet op de menukaart, tuinbonen zijn ook een zomergroente. Het recept lijkt in ieder geval eenvoudig. Met goede ingrediënten en het allerbelangrijkste; passie en liefde, moet je een heel eind komen denken we.

Spaghettini met tuinbonen en Bottarga van harder

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr. spaghettini
  • 150 gr. gedroogde tuinbonen (in de herst en winter zijn er geen verse tuinbonen)
  • 30 gr. bottarga van harder
  • Pecorino (schapenkaas)
  • Geraspte onbespoten citroenschil
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peterselie

Zet de avond vooraf de tuinbonen in de week. Kook die de volgende dag ongeveer 40 minuten in ruim water, haal de schilletjes eraf. Fruit het sjalotje in een ruime hoeveelheid olijfolie in de pan en voeg de tuinbonen toe.

Kook de pasta en meng die door de tuinbonen en olie met een beetje kookvocht. Laat alles 1 minuut in de koekenpan en voeg er nog wat olie aan toe met een deel van de vers gehakte peterselie en de citroenschil. Maak de borden op en strooi er geraspte schapenkaas en Bottarga overheen samen met de rest van de peterselie.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*