NieuwsRegio'sSardiniëVakantie

Een van de langste wandelroutes van Italië

Il Cammino 100 Torri is een van de langste wandelroutes van Italië. 1284 kilometer ben je onderweg! Het fascinerende pad loopt langs de volledige kust van het Italiaanse eiland Sardinië, zodat je altijd een prachtig uitzicht hebt.

Ga er maar even voor zitten want het pad voert je langs 100 torens op het eiland. Dan doorkruis je in 70 etappes 60 natuurgebieden. Geen zin in blaren? De route kan ook op de fiets of te paard!

Met de route maakt je een volledige ronde om het eiland met een oppervlakte van 24.000 vierkante kilometer. Het is dus een van de langste wandelroutes van Italië en misschien wel de meest uitdagende.

Het is een route die eeuwenoude geschiedenis, natuur en avontuur combineert. De kusttorens zijn ooit gebouwd ter verdediging van het land. Stranden, dorpen, wilde natuur, ezelpaden, prachtige panorama’s. Nooit ben je verder dan twee kilometer van de kust. Voor sommige mensen gaat het om de sportieve uitdaging, anderen zien de tocht als een spirituele reis.

Moeilijkheidsgraad

Het 100 torens pad telt 8 deelpaden:

  • Via degli Angeli
  • Via Sarcapos
  • Via Ogliastra
  • Via Gallura
  • Via Catalana
  • Via dei Giganti
  • Via delle Miniere
  • Via del Martirio

Over het algemeen is het pad goed te doen voor de gemiddelde wandelaar maar er zijn toch een paar lastige door bergachtig gebied. De drie zwaarste zijn de Salita del Galg rond de plaats Bunei waar je uiteindelijk naar 800 meter hoogte moet. De etappes van de Monte dell’Argentiera rond Sassari zijn ook pittig net als die Mausia in de Iglesiente.

Als je de hele route doet loop je in totaal 400 kilometer over of direct langs het strand, 600 kilometer over voetpaden en 230 kilometer over de verharde en openbare weg. Wil je de totale route lopen dan heb 45 tot 60 wandeldagen nodig

Twee delen, oost en west

Een van de langste wandelroutes van Italië
Een van de uitzichten tijdens een van de de langste wandelroutes van Italië. Dit is het binnenmeer en de zee bij Stagno di Notteri. Dat is vlakbij de bekende toeristenplaats Villasimius. In het meer wandelen roze Flamingo’s! Foto: WikiPedia: Dronepicr, flickr @132646954@N02

Je kan ook delen van het 100 torens pad lopen. Er is een oostelijk en westelijk deel. De eerste, het Cammino Orientale loopt van Cagliari naar Castelsardo. Dat is 597 kilometer. Je loopt dan over de via degli Angeli van Cagliari naar Villasimius. Dan langs het hele lange strand van Poetto en daarna de via Sarcapos van Villasimius naar Arbatax. Magnifieke uitzichten zijn er onderweg op de Via Ogliastra van Arbatax tot Budoni. Later zijn daar de paden van Supramonte en de Via Gallura tussen Budoni en Castelsardo. Ontdek de mooiste Sardijnse dorpen en onderga in stilte het adembenemende uitzicht op het eiland Tavolara en de Maddalena-archipel. Op dit deel kan je misschien ook nog even langs bij de villa waar Isola di Beau werd opgenomen!

Westelijk deel

Het westelijk deel heet Cammino Occidental. Dat loopt van Castelsardo naar Cagliari. De tocht begint op de Via Catalana. Dit pad is vernoemd naar de Catalaanse overheersing waarvan sporen nog steeds zichtbaar zijn. In Alghero staat zelfs nog de Catalaanse naam op de straatnaamborden.

Dan gaat het naar het schattige Bosa met zijn gekleurde huisjes langs vele torens en vuurtorens. Stap lekker door vanuit Bosa Marina over de Via dei Giganti. Dit pad is wat minder veeleisend. Loop naar Torre dei Corsari en stop natuurlijk bij de vele archeologische opgravingen en monumenten uit meer dan 2.000 jaar geschiedenis.

Vervolgens zijn de mijnen het thema op de Via delle Miniere. Die loopt naar Porto Scuso. Hier zitten veel mineralen in de grond die voor de nodige werkgelegenheid zorgde in dit deel van het land. Het laatste stuk van dit westelijk deel is de via del Martirio dat een religieus thema heeft. Je loopt langs de ‘martelaren van Sant’Antioco en Sant’Efisio, langs de eilanden San Pietro (Carloforte ) en Sant’Antioco. Dan steek je over van Calasetta naar Porto Pino en uiteindelijk is de finish in de hoofdstad Cagliari.

Korter stuk

Een van de langste wandelroutes van Italië
Weergaloze panorama’s onderweg

In principe kan je elke stad langs de route uitkiezen als vertrekpunt en stoppen wanner je wilt. Steden langs de route zijn de hoofdstad Cagliari (Luchthaven), Arbatax, Olbia (Luchthaven), Castelsardo, Porto Torres, Alghero (Luchthaven), Oristano en Carloforte.

Overnachten

Er zijn langs het pad talloze plekken om te overnachten zoals hotels, kleine B&B, campings of bij mensen thuis.

Wanneer

In juli en augustus kan het wat drukker zijn en moet je de accommodaties waarschijnlijk reserveren. Dan kan het ook erg warm zijn maar de zeebries kan het net wat dragelijker maken. In de winter zijn veel accommodaties dicht. Het beste loopseizoen is daarom het voor of najaar.

Wat heb je nodig?

Een van de langste wandelroutes van Italië

Er is een papieren gids met alle etappes en routes die je via de website van de vereniging kan kopen (31 euro). Daarop staan weer QR-codes om met je mobiel te scannen voor meer informatie over bezienswaardigheden en accommodaties. Voor zover we kunnen nagaan is alles wel in het Italiaans. De vereniging is duidelijk nog ‘in ontwikkeling’.

Dat is er nog het Wandelaarspaspoort waar je een stempel in kan krijgen voor iedere etappe. Dit paspoort is vooral belangrijk als je over privéterrein loopt. Je kan dan aan de eigenaar laten zien dat je de route loopt. De vereniging van de Il Cammino 100 Torri heeft een afspraak met alle eigenaren gemaakt om wandelaars op vertoon van dit paspoort toe te laten. Ook het paspoort is via de website te koop voor ongeveer 5 euro.

Natuurlijk is een goede uitrusting en fysieke conditie een must. In het gebied van Bunei gaat het bijvoorbeeld naar 800 meter hoogte.

Op dit moment zet men nog wat laatste punten op de i voor de wegwijzers onderweg. Er wordt nog gewerkt aan een route volgens de eisen van de Club Alpino Italiano (CAI).

Meer informatie over een van de langste wandelroutes van Italië

De vereniging van de Il Cammino 100 Torri werd in 2013 opgericht. Meer informatie op: www.cammino100torri.com

Meer wandelroutes in Italië en Sardinië

Lees al onze artikelen onze verhalen over wandelen in Italië en over Sardinië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button