NieuwsVakantie

Een rondreis langs de hoogtepunten in Noord- en Midden- Italië

-Advertorial- 

Italië heeft zo veel te bieden, veel te veel om allemaal in een vakantie te zien. Of toch niet? Met Zomerzin zet je met bouwstenen een rondreis op maat in elkaar. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Dat is wel zo makkelijk en scheelt dagen uitzoekwerk. En kom je er zelf niet helemaal uit? Dan helpen hun reisspecialisten je verder. Il Giornale droomt van de volgende route die op de site te vinden is.

Romantisch Venetië

We beginnen in Venetië waar je eigenlijk overdag niet moet komen want dan struikel je over de toeristen. Nee, deze romantische stad wordt pas echt leuk in de namiddag en avond, als de dagjesmensen weg zijn en de stad weer van de Venetianen is. De fles Prosecco staat al klaar (goed geregeld weer!) om te proosten op het begin de reis. Slapen doen we in een centraal gelegen Palazzo, maar eerst nemen we in het schemerlicht nog even een romantische bruggetjesroute, die speciaal door de mensen van Zomerzin werd uitgestippeld . Mocht je nog niet getrouwd zijn dan volgt een aanzoek vanzelf!

Ferrari rijden in Italië, macchine voor macho’s

De route gaat verder naar Emilia Romagna, een van de culinaire topregio’s in Italië. Ga maar na. In Bologna eet je spaghetti bolognese, In Parma de bekende ham en Parmezaanse kaas en in Modena is de Aceto Balsamico wereldberoemd. Het beste restaurant (in Modena) is al door de reisorganisator uitgezocht, wel zo makkelijk als het aanbod zo overweldigend is.
Vervolgens is het tijd voor gierend testosteron (in Italië ruim voor handen). Zelf Ferrari rijden op de weggetjes rond Modena en Maranello. Net als die bevoorrechte autojournalisten altijd doen. Het Ferrari museum bezoeken we natuurlijk maar daarna ook de fabriek van Lamborghini. Daar leren we bijvoorbeeld dat er 10 Gallardo’s per dag worden gemaakt en dat men zeven uur doet over het plaatsen van een stoel in een Murcielago!

Als fijnproever komen we zoals gemeld in deze streek volop aan onze trekken. Heel leuk om te zien is bijvoorbeeld hoe de beroemde Aceto Balsamico wordt gemaakt. In een kleine fabriek zien we hoe witte Lambrusco druiven worden geperst en opgeslagen in oude houten vaten en uiteraard proeven we het resultaat zelf. Kopen mag natuurlijk ook maar bedenk wel dat de duurste flesjes Balsamico (Tradizionale di Modena)  over de honderd euro doen.

Op de Vespa door Toscane

Toscane, een van de mooiste streken van Italië, niet voor niets populair bij Nederlanders. Een schitterend landschap, cultuur uit de buitencategorie en dat geldt ook voor het eten en de wijnen.
Met de auto raast dit alles soms snel aan je voorbij. De Vespa die Zomerzin heeft geregeld komt daarom goed van pas en je waant je een echte Italiaan onder de Italianen. De routebeschrijving die we meekrijgen voert grotendeels over rustige landweggetjes met weinig verkeer. We verheugen ons al op de geur van wilde oregano, vers gemaaid hooi en natuurlijk de dennenachtige geur van de beroemde cipressen in Toscane. Natuurlijk een ochtend naar Florence en uitgebreid lunchen. In de namiddag nog wat zon pakken bij het zwembad van de Agriturismo, en dan het Italiaanse diner aan een lange houten tafel met een fles huisgemaakte Chianti.

Wandelen langs de Bloemenriviera en de Cinque Terre

We blijven de hoogtepunten aaneen rijgen. De volgende stop is de Bloemenriviera, een van de favorieten van Il Giornale. De route er naartoe is al spectaculair. Met de Middellandse Zee aan je linkerhand rijden we van tunnel naar tunnel, passeren we steile kliffen met in de verte de gekleurde vissershuizen van de Cinque Terre, afgewisseld met bloeiende bloemen in de berm.
Wat ons betreft bezoeken we zeker het chique Portofino. Even van achter de grote zonnebril wereldsterrenen (en paparazzi!) en megajachten bekijken, want met zijn pittoreske haven is dit plaatsje al jaren dé plek voor de Europese jetset.

Een wandeling langs de steil in zee lopende kust is ook een must. De route gaat langs vijf bekende vissersdorpjes die tot voor kort alleen maar per trein bereikbaar waren. Het zogenaamde Via dell’Amore, het liefdespad, is erg populair maar omdat het aanzoek al in Venetië is geregeld en het hier nogal eens filelopen is, kiest Il Giornale voor de route vanuit het populaire havenplaatsje Vernazza, naar het kleinste, meest authentieke dorp Corniglia. Dat pad is namelijk veel afwisselender en rustiger. We trekken stevige schoenen aan, nemen genoeg proviant, zonnebrandcrème, water en een petje mee want het is een flinke wandeling. Geurende bloemen, dwars door wijngaarden en onder citroenbomen door met uitzicht op de Middellandse Zee, dolce vita! De trein brengt ons weer terug naar het vertrekpunt.

Bekijk de route die we gereden hebben

Uiteindelijk moeten we na een kleine twee weken ook weer naar ons vertrekpunt, Nederland. Il Giornale zou kiezen voor de eigen auto. Dan kunnen we die namelijk volstoppen met olie, wijn, kaas en nog veel meer lekkers. Zomerzin kan echter ook vlucht en auto regelen voor een zorgeloze trip.

Zomerzin heeft nog veel meer Italië hoogtepunten die je als puzzelstukken aan elkaar kan plakken. Naast Noord- en Midden Italië zijn er ook mogelijkheden in Zuid- Italië, zoals een wijnproeverij aan de Amalfi kust of een kookworkshop in de barokstad Lecce. De site geeft een overzicht van alle mogelijkheden voor een topvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button