Italiaanse merenLombardijeNieuwsRegio'sVakantie

Een actieve vakantie aan het Idromeer

Het Idromeer is al decennia een geliefde plek bij Nederlanders, Belgen en Duitsers. Voor wie geen groots vertier blieft en genoeg heeft aan de speeltuin van moeder natuur, is het een ondergewaardeerd paradijs. Een paradijs met de eenvoud en sfeer van vroeger. Maar de mens van de toekomst wil meer…

Groter kan het contrast in het dorp Anfo niet zijn. Waar wij voor dit verhaal resideren op de camping van vroeger, viert op de onlangs vernieuwde camping 200 meter naast ons, de moderne mens vakantie in een spiksplinternieuwe luxe safaritent of stacaravan met jacuzzi. Natuurlijk weten we dat het gezin van tegenwoordig geen mud aardappelen meer in de achterbak stopt. Maar met lichte weemoed verlangen we toch ook een beetje naar vakantie zonder tablet, Wifi en smartphone. De tijd dat vermaak geen snelle wegwerpsnack was maar de ultieme beloning van een gezellige familie brainstorm zeg maar.

Een actieve vakantie aan het Idromeer
Een actieve vakantie aan het Idromeer

En over gezelligheid gesproken. Voor dat woord is ook in het Italiaans geen equivalent maar het is wel waarom Camping Pilu zo past bij het volk van de Lage Landen. Een prachtige plek in de natuur, niet al te ver van het thuisland, met de voetjes van de caravan op een paar meter van het water. Een plek met een ouderwets warm welkom van de familie die met hart en ziel de camping runt. De vaste Italiaanse gasten maken graag een praatje. Kneuterig voor sommigen wellicht met de wekelijkse bingo, spaghetti-avond en karaoke. Maar je redacteur werd overmand door romantische nostalgie. Een generatiedingetje zal het wel zijn. De prijzen van vroeger bevallen in deze dure tijden in ieder geval uitstekend. €4,50 voor een grote pizza Margherita of €3,- voor een Aperol Spritz, waar zie je dat nog?

Armoedige bestemming

Een actieve vakantie aan het Idromeer
Schooljeugd duikt vanaf een rots het meer in

Italianen zelf keken lang neer op het Idromeer horen we van Marije Sinnema, een Nederlandse die 22 jaar geleden voor de liefde neerstreek en nu voor geen goud meer vertrekt. Een armoedige vakantiebestemming zou het maar zijn waarmee je niet bepaald scoort op een verjaardagfeestje. Maar tijdens de coronaperiode gingen de ogen open. Dit bleek de vriendelijke en vooral rustige plek in eigen land die ze zochten. Er was opeens een alternatief voor de populaire maar drukke vakantieoorden in het Zuiden, die de Italianen doorgaans bezoeken.

Marije: “Er zijn hier geen luxe hotels, resorts of dure restaurants en die gaan er in de toekomst ook niet komen. Met de stijl oplopende bergen direct uit het meer is de ruimte er gewoon niet. De laatste tijd zijn er wel meer B&B’s bijgekomen maar er is nog steeds een tekort aan bedden. De Nederlanders, Duitsers en Belgen komen inderdaad al veel langer. En als hun kinderen de twintig gepasseerd zijn zie je ze ook vaak weer terug, als ze van een actieve vakantie in de natuur houden”.

Canyoning, paragliden en kitesurfen

Een actieve vakantie aan het Idromeer

“Sinds een aantal jaar is er ook meer te doen zoals Canyoning, paragliden en kitesurfen. Een paradijs voor sportieve wandelaars is het altijd al geweest, de natuur is zo prachtig! Prettig voordeel in de zomer is dat de temperatuur vaak net iets lager is dan elders. ‘s Avonds koelt het ook lekker af. Vanaf het middaguur steekt er iedere dag een windje uit het Zuiden op, de Ander. Die maakt het voor zeilers en windsurfers erg aantrekkelijk. En ondanks dat het een groot bergmeer is, is het water zeker niet koud”.

De blonde Marije die het gebied met hart en ziel promoot worstelt soms wel met het cultuurverschil. De traditioneel ingestelde bewoners zitten niet per se op grote veranderingen te wachten. Haar pogingen om de accommodaties zo ver te krijgen om ook tot diep in het najaar of zelfs in de winter open te blijven (vlakbij ligt 40km aan skipistes), komen maar langzaam op gang. Zo blijft het seizoen maar kort, een kwestie kip en ei zeg maar.

Uitdagende natuur

Een actieve vakantie aan het Idromeer

Genieten doen we op de rustige strandjes half juli. Daar mag je gewoon op gaan zitten zonder verplicht een bedje met parasol te huren. Kom daar maar eens om in veel badplaatsen. In 2022 maakte de Italiaanse overheid zelfs een nieuwe wet, die het aantal betaalde stranden aan zee moet terugdringen en op z’n minst de fors gestegen prijzen moet dempen.

Zacht zand aan de voetjes lukt alleen niet maar ach, dit is wat hier volgens moeder natuur het beste past. Diezelfde natuur maakte een prachtige rots aan de overkant waar vanaf de schooljeugd zonder enige angst het heldere water induikt. We kijken er vanaf de waterfiets gefascineerd naar en wagen zelf een poging vanaf babyhoogte.

Soms is het even zoeken naar bordjes

De sportieve mens komt sowieso volop aan de trekken maar de berg geeft zich nooit snel gewonnen. Met de fiets of wandelend omhoog is rond het Idromeer een serieuze uitdaging. Mooie zigzagstructuren met een haarspeldbocht om een moment bij te komen zijn hier onbekend. Het wandelpad moet zo recht mogelijk omhoog, ervaren we. De kuiten schreeuwen al moord en brand als we eindelijk een pad hebben gevonden.

MTB

Uitzicht op Anfo vanuit de omliggende bergen

We moeten zo eerlijk zijn dat de Italianen hun reputatie voor wat betreft bewegwijzering eer aan doen. Even de gpx-coördinaten downloaden is ons welgemeende advies. Ook met de mountainbike zoeken we soms vergeefs naar de juiste afslag, het bekende driehoekje met de twee puntjes blijft achterwege net als mooie single track paden exclusief voor de MTB. Steile afdalingen die je deelt met de wandelaars beginnen soms vanaf smalle bergkammen. Neem je stalen zenuwen en stuurmanskunst daarom mee. Routes lopen echter ook vaak over de openbare weg en soms over de drukke verkeersroute direct langs het meer. Gelukkig is de elektrische aangedreven tweewieler bergop misschien wel de grootste zegen voor de in Italië vakantievierende mensheid. Met 25 km per uur peddel je als volleerd wielercoureur zonder zweet naar boven.

Vlak fietspad aan het Idromeer

Wie liever puur natuur en horizontaal voortbeweegt, komt al snel aan de noordkant van het meer uit. Daar kan je ook makkelijk met de veerboot vanaf de andere plaatsjes naar toe. De fiets mag mee. Vanaf het gehucht Baitoni bij Ponte Caffaro zie je dan een prachtig vlak en grotendeels vrijliggend fietspad. Het loopt dwars door de vallei helemaal tot Tione di Trento 30 kilometer verderop.

Oude watermolens langs het wandelpad – Caino bij Borgo Chiese

Je fietst of wandelt langs de rivier de Chiese en onderweg zijn er leuke stops. Bij het Lago di Roncone bijvoorbeeld, een klein meertje waar we wat lekkers eten. De stop bij het Rio Caino-pad bij het dorpje Cimego op 16 kilometer van het meer, noemen we ook even expliciet. Je wandelt dan vier kilometer door een soort openluchtmuseum. Onderweg zijn er allemaal buurtschapjes met oude watermolens en smederijen. De ijzerwinning was lang een grote inkomstenbron voor de bewoners in deze streek. In de zomer zijn de oude ambachten te bewonderen. Onderweg zagen we zelfs nog loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog! Al met al waren we er een paar uurtjes mee zoet.

Streekmuseum

Vlakbij het pad kan je ook nog even naar het Casa Marascalchi. Een streekmuseum over de geschiedenis en cultuur van dit gebied. Ook dit doet denken aan onze historische attracties in Arnhem en Enkhuizen. Als we het karakteristieke huis binnenkomen staat de ketel op de haard, de borden op tafel en de timmerman kan ieder moment binnenkomen want zijn werkbank staat in de aanslag. Alsof de bewoners even op de koffie elders zijn. Boven liggen de nachtponnen op het stromatras, er hangt fruit te drogen op zolder en de kinderen zijn kennelijk midden in hun spelletjes gestoord. We wanen ons al snel in vervlogen tijden. Het Casa Marascalchi is alleen in de zomer open.

Surfen, zeilen, suppen en waterfietsen

Tijdens ons bezoek is het waterniveau nog prima in orde. We herinneren ons de beelden van het nabijgelegen Gardameer waar de ongekende droogte de eilandjes opeens met grote zandvlakten rondom had getekend. Surfen, zeilen, suppen of gewoon gezellig met de waterfiets een rondje peddelen. Iedereen vermaakt zich hier volop.

Surfschool van Oostenrijker

De surfschool van Bernhard in Anfo

’s Ochtends zien we vaak een spiegelglad wateroppervlak. Vanaf het middaguur begint de wind aan te trekken waar de surfers zo dol op zijn. De Oostenrijkse surfschoolhouder Bernhard kijkt er met een grote glimlach naar. Hij groeide in de zomer op aan het meer. Zijn vader begon in de tijd van Stephan van de Berg in de jaren 80 een surfschool in Vantone aan de oostkant. Eenmaal een grote jongen begon hij recht tegenover, aan de andere kant van het meer in Anfo, een eigen surfschool.

Als we hem op een rustig moment spreken, kijkt hij dan ook een paar keer nieuwsgierig naar de overkant of het bij vader ook zo rustig is. Zijn naamgenoot van Oranje was overigens ook klant vertelt hij trots. Niet voor de huur van een surfplank maar wel voor een skitour in Lech waar het bedrijf van de 45-jarige ondernemer ‘s winters de upperclass door de bergen leidt.

Van luxe moet de gebruinde surfer zelf echter weinig hebben. Samen met zijn vriendin en peuter woont hij op de school in een zelf getimmerd houten Tiny house. Ook hij ziet dat er wel iets verandert. Er komt meer aanbod voor toeristen, ook in het luxere segment. Volgens hem zien buitenlanders de grote potentie van het mooie meer en willen ze investeren en moderniseren. Vorig jaar werd zelfs de bekende vlogger Enzo Knol uitgenodigd samen met verschillende tv-programma’s om verslag te doen. Tja, de tijd staat ook hier niet stil. Maar we hopen toch wel dat het kind niet met het badwater in het meer verdwijnt.

Idromeer vlakbij Gardameer

Het Idromeer, Lago d’Idro in het Italiaans kent een oppervlakte van 11 vierkante kilometer en ligt op 368 meter boven zeeniveau. Met recht is het een heel klein broertje van het Gardameer, dat hemelsbreed maar 15 kilometer verderop ligt en een oppervlakte van 370 km2 meet. Het is zo’n tien kilometer lang en twee kilometer breed maximaal. Zink niet naar de bodem want dan lig je op maximaal 120 meter diepte. Net als veel meren in de buurt is het ontstaan in de laatste ijstijd door de toenmalige gletsjers. Het water komt vooral uit de rivier de Chiese aan de noordkant, waarlangs het dus zo mooi vlak fietsen en wandelen is.

Uit eten aan het Idromeer

Eerlijk is eerlijk, echte fijnproevers moeten een klein stukje rijden richting bijvoorbeeld Salò, 40 autominuten van Anfo aan het Gardameer of de leuke stad Brescia op een uur. De meeste restaurants hebben eenvoudige gerechten op de kaart. Een van de uitzonderingen is restaurant Mistica in het leuke plaatsje Lemprato aan de zuidkant van het meer. Daar aten we zacht gerookte zalmforel, tortelli met eendenragout en een malse tagliata.

De forel kwam waarschijnlijk van één van de vele kwekerijen die we zien. De bakken worden gevoed door het bergwater. In de voorste bak zwemt in z’n eentje een opvallende rode vis die fungeert als de kanarie in de kolenmijn. Komt die bovendrijven dan moeten de sluizen meteen dicht.

Pak als je toch naar Lemprato gaat ook even de gezellige weekmarkt op woensdag mee in het naastgelegen Crone. Lemprato zelf is een vriendelijk plaatsje met mooi strand en een paar terrassen waar het goed toeven is. De veerboot meert er ook aan. Gebruik de veerboot Idra sowieso om je makkelijk te verplaatsen te voet of fiets. Hij gaat van half juni tot half september.

Rond het meer liggen zeven campings, allemaal kleinschalig. Op de volledig nieuwe camping Glamping Boutique in Anfo slaap je in prachtige luxe tenten en stacaravans met alle denkbare faciliteiten.

Route naar het Idromeer

Een actieve vakantie aan het Idromeer met volop water- en bergsport

Het Idromeer ligt op zo’n 1185 kilometer van Utrecht. Je kan de route via Zwitserland of Oostenrijk nemen met de auto. Er loopt geen spoor door het gebied. Brescia of Trento zijn de dichtstbijzijnde grote stations.

De luchthavens van Verona en Bergamo liggen het dichtst bij als je wilt vliegen.

Informatieve, Nederlandstalige websites met meer informatie zijn: lakeidrotravel.com, bresciatourism.it en lagodidro.it.

Paragliden over het Idromeer

Canyoning aan het Idromeer

Hotels aan het Idromeer

 

Vakantiepark Residence Vico aan het Idromeer

Boek dit park via deze link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button