NieuwsRegio'sToscaneVakantie

Duurzame bestemmingen in Italië krijgen erkenning

De stad Siena in Toscane heeft een officieel predicaat gekregen als duurzame stad van de Global Sustainable Tourism Council. Dit orgaan beoordeelt steden en gebieden op hun duurzame beleid voor toerisme. Eerder werden Valsugana en het zuiden van Sardinië ook al geprezen voor hun ideeën en acties op dit terrein.

De internationale adviesraad komt voort uit het duurzaamheids- en toerismeprogramma van de VN. De raad stelt basisnormen vast voor duurzame ontwikkeling van de reisbranche. Deze normen zijn weer terug te voeren op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Op basis van de normen worden steden en streken gecertificeerd maar ook touroperators en hotels.

Niet de eerste

Siena mag nu officieel het predicaat van de raad voeren maar het is niet de eerste Italiaanse bestemming die om het duurzame toerismebeleid wordt geprezen. De Europese Commissie erkende in 2016 Zuid-Sardinië als eerste duurzame bestemming in Italië.

In 2019 kreeg de Valsugana vallei in Trentino het certificaat op basis van de Gstc-criteria. In 2020 werden drie steden en (wintersport)gebieden in de oostelijke regio Friuli-Venezia Giulia erkend. Tarvisiano, het skigebied Sella Nevea en Passo Pramollo (op de grens met Oostenrijk).

Recent kreeg in Zuid-Tirol de streek San Vigilio di Marebbe de erkenning en ook de Val D’Ega en Alta Badia.

Eco Oscars

Duurzame bestemmingen in Italië krijgen erkenning
Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië.

De belangrijke Italiaanse natuur- en milieuorganisatie Legambiente, deelt ieder jaar Eco-Oscars uit voor accommodaties en streken die duurzaam beleid voeren. Dit jaar vielen vier parken aan de kust in de buurt van de stad Vasto (regio Abruzzen) in de prijzen;

Punta Aderci, Bosco di Don Venanzio, Torino di Sangro en tot slot de botanische tuin van San Salvo Fautori. Die bedachten samen het Costa dei Trabocchi project dat die gebieden door fietsroutes aan elkaar koppelt. Er zijn speciale ‘overstappunten’ waar je de auto kan laten staan. Trabocchi zijn trouwens die opvallende houten steigers in zee die de lokale vissers gebruiken. Ze worden nu soms gebruikt als restaurant. Boek je de komende vakantie in deze streek dan kom je aan natuurschoon niets te kort, een echte ontdekkingsreis.

Het nationale park Gran Paradiso (regio Val D’Aosta, Noord-Italië) en het nationale park Abruzzo-Lazio-Molise kregen samen een oeuvreprijs omdat ze al honderd jaar voorlopers zijn op het gebied van duurzaam toerisme. Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië!

Duurzame reizen naar Italië

Bekijk onze reizen met de trein naar Italië én een elektrische huurauto ter plekke. Je slaapt in duurzame accommodaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button