Italiaanse dranken en likeurenNieuwsSmaken

Dry January op z’n Italiaans alcoholvrij

Na een alcoholisch sprongetje uit de band in december kunnen we in januari een tijdje droog. Dan hebben we het dus niet over zo’n heerlijke droge Verdicchio uit de Marken, maar over drankjes analcolici. Die hebben ze in Italië gelukkig genoeg en er komen er steeds meer bij. Kom maar op met die Dry January op z’n Italiaans alcoholvrij!

Het assortiment drankjes zonder alcohol was in Italië altijd ruim. Het bij de Italianen geliefde bitter geeft de bite. Vruchten als chinotto of grapefruit of een sterke kruidenmix zorgen bijvoorbeeld voor de pit van alcohol. Sanbitter en natuurlijk Crodino zijn bekend. Als je al wat langer meegaat herinner je je vast de leuke commercials uit de jaren 90, met de dame die uitdagend van zich afbijt; ‘Mevrouw wilde iets aperitiverigs, beetje bitter, beetje zoet…’ Het drankje was zijn tijd ver vooruit. In 1965 werd het bedacht en vernoemd naar het Italiaanse kuuroord Crodo, vlak bij het Lago Maggiore. Overigens wordt het drankje sinds dit jaar niet meer in Crodo geproduceerd maar in Novi Ligure.

De basis is een mengsel van onder andere vanille, kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel. Samen met sinaasappelschillen en olie rijpt dat zes maanden op eikenhouten vaten, net als wijn. Het lokale bronwater, de suiker en koolzuur gaan er daarna bij.

Wijn is lastig

Maar ook dranken die we tot voor kort alleen maar inclusief kenden worden uitgekleed. Soms met trage gisting zodat er nauwelijks alcohol ontstaat en soms na afloop van het proces. Alcoholvrij bier is al goed op smaak maar dat heeft wel een tijd geduurd. Italiaanse merken als Peroni, Birra Moretti en Angelo Poretti hebben allemaal een 0.0-variant.

Wijn is vooralsnog een ander verhaal. Als je alcohol uit wijn haalt vervliegen veel aroma’s. Die kan men wel opvangen en weer terugplaatsen maar aroma’s hechten het liefst aan alcohol. Verder zorgt de zoetige alcohol juist voor de balans met de zuren en het zorgt ook voor de dikte of stroperigheid. En dat voelt weer fijn in de mond. Zo is het al met al een lastig karwei om smaakvolle wijn zonder alcohol te maken, met kleine stapjes maakt men vorderingen. Eigenlijk moet je het niet als wijn drinken zeggen de kenners.

Alcoholvrije Limoncello

Sterke drank die niet meer sterk is. Wordt dat geen slappe hap vragen we ons af? Pallini trok de stoute schoenen aan en bracht in 2021 als eerste een alcoholvrije Limoncello op de markt. Die naam willen ze er zelf overigens niet aan geven en daarom werd het Limonzero. Maar in deze gele fles zitten dezelfde Amalfi citroenen en koud drinken is ook bij deze variant het advies. Blogger Eetman proefde alvast voor. Hij vond dat de alcoholvrije Limonzero normale limoncello benadert maar concludeert dat het wel anders is. Een mooie gele fles uit de vriezer met prikkelend citroendrankje zorgt in ieder geval voor dezelfde beleving, minstens zo belangrijk. Toen onze redactie zelf een glaasje probeerde constateerden we een sterke gember en citroensmaak die de alcohol moet doen vergeten. Een verrassende positieve ervaring vonden we het, al neem je niet snel een tweede er achteraan.

Alcoholvrije slijter

Dry January op z’n Italiaans alcoholvrij
Wim Boekema van Nix & Nix; “Ik adviseer mensen om eerst eens een alcoholvrije bubbel te proberen“.

Nix & Nix is de eerste alcoholvrije slijter van Nederland. De zaken gaan goed, na de eerste winkel in Haarlem openden zijn er nu al vier in totaal. Oprichter Wim Boekema heeft het over Dry January maar noemt ook al Dry July en Sober October. Dat gaat ons nog even wat te ver maar Wim niet. Hij laat ons weten dat hij nu eigenlijk onbewust helemaal geen alcohol meer drinkt, sinds er iedere dag tientallen nieuwe dranken over de smaakpapillen glijden.

“Mijn smaak is aangepast want een deel van wat ik proef smaakt gewoon erg goed, dan mis je de alcohol niet meer”, aldus Boekema. Wij zien Martini, Amaretto en zelfs oranje Spritz door de winkelruit. Wim vertelt dat die alcoholvrije varianten alleen niet in Italië worden gemaakt. “In Italië maar ook Frankrijk komt alcoholvrije wijn nog maar langzaam op gang. Het is ook een duur proces dat niet voor iedere wijnboer is weggelegd. Toen ik deze zomer in de Italiaanse supermarkt kwam moest ik alcoholvrij met een vergrootglas zoeken en toen ik naar de wijn vroeg werd ik bijna uitgelachen!

Overigens ken ik wel een hele goede bruisende wijn uit Sicilië. Deze mousserende wijn heeft een herkenbare droge smaak en de bubbel zorgt voor de bite. Sowieso adviseer ik mensen om eerst eens een alcoholvrije bubbel te proberen of een cocktail (een NOgroni), voordat je naar de gewone alcoholvrije wijn gaat.”

Minste alcoholisten in Italië

Dry January op z’n Italiaans alcoholvrij
Dry January op z’n Italiaans alcoholvrij met Aperol!

Het van oorsprong Engelse fenomeen Dry January slaat in Italië nog niet echt aan. Italianen houden van een glas maar drinken zelden buitensporig. Volgens het Europese Bureau voor de Statistiek kent het land zelfs het minste aantal zware drinkers van heel Europa. Nederland staat in de middenmoot. Zelfs Italiaanse jongeren maken het bijna nooit te bont gelukkig. Ze kiezen liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Het bier wint het bij ze wel steeds vaker van de wijn.

Toch liever een stevige drank?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button