NieuwsVakantie

Douaneregels voor Italië. Neem lekker een wijntje mee terug

Wat mag je nu wel of niet mee nemen vanuit Italië vroegen we ons af. Het antwoord zorgde voor een vreugdesprongetje op onze redactie. Best veel!

Reis je binnen de EU (dus ook door Oostenrijk en Duitsland) dan mag je de auto op de terugweg naar Nederland behoorlijk vol laden met lekkere drankjes uit Italië. De douane staat 110 liter bier toe maar ook nog eens 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn), 20 liter likeurwijn en 10 liter gedistilleerde drank (=meer dan 22% alcohol). Daar moet een niet-alcoholist een eind mee komen denken we.

Zwitserland andere regels

Let op dat dit dus voor binnen de EU geldt! Als je door Zwitserland reist gelden andere regels. Reizigers vanaf 17 jaar mogen per persoon 5 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 18% en 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 18% invoeren. Zit de achterbak vol met olijfolie bedenk dan dat de Zwitserse Douane maximaal 5 kilo of 5 liter  aan olie en vetten toestaat.

Namaak-artikelen

Voor de inwendige mens zijn de regels dus goed te doen. Voor wie er graag chique uit wil zien en er niet veel voor wil betalen is het toch even opletten wat je in de koffer doet. De nagemaakte merktassen en kleding zijn soms niet te weerstaan, ze lijken net echt. En die Afrikaanse strandverkopers blijven ook zo doorzeuren. De bekende Italiaanse ontwerpers voeren echter een harde strijd tegen deze handelswaar waarvan Napels de grote importhaven is. Dat heeft ervoor gezorgd dat in Italië ook kopers van nepartikelen strafbaar zijn met maximale boetes van €10.000,- , en die zijn ook al uitgedeeld. Met de smoes dat je echt niet wist dat die Gucci tas normaal veel duurder is kom je niet weg.

Douaneregels voor Italië
Met deze campagne wil de regio Emilia Romagna iedereen bewust maken van de straf voor namaakaankopen
Douaneregels voor Italië
Douaneregels voor Italië

Import nepwaar gedoogd

In Italië loop je dus een risico maar het vreemde is dat de douane je in Nederland gewoon laat gaan. Een paar jaar geleden werden de boetes voor consumenten die een neptas meenamen afgeschaft, tot groot ongenoegen van de merkfabrikanten. Het Openbaar Ministerie vond het te veel rompslomp.
De regel is dat je deze artikelen mag invoeren als je er geen handel mee drijft. “Als u namaakartikelen meeneemt voor eigen gebruik, doen wij niet moeilijk. Neemt u ze mee voor de handel, dan nemen wij ze in beslag”, lezen we op de site.

Er is volgens de douane geen sprake van een handel drijven als:

  • Je incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
  • Je de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van je gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als je de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
  • uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat je geen commerciële (bij)bedoelingen hebt.

Namaak via internet

Deze bovenstaande regel geldt alleen als je de goederen zelf meeneemt als reiziger. Komen nagemaakte goederen per post- of koeriersbedrijf in Nederland aan, dan worden de nagemaakte goederen in beslag genomen en kan je worden vervolgd.

Let ook op met nepwapens die gewoon te koop zijn in Italië. Die zijn absoluut verboden in Nederland.

Reizen met huisdieren naar Italië

Voor een hond of kat is een EU-paspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Het dier moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en een identificatiechip hebben. Meer informatie over een vakantie met de hond in Italië via dit artikel.

Douaneregels voor Italië

Douaneregels voor Italië

3 reacties

  1. Als je met alcoholische dranken door Zwitserland wil terugkeren, dan kan je dat volgens de regels doen, door bij het binnenrijden je vracht aan te geven, je betaalt dan een waarborg die je terugkrijgt als je Zwitserland weer uitrijdt.
    De Zwitsers willen alleen zeker zijn dat je die producten niet in hun land verkoopt.
    Weet dat weinig mensen dit doen en dat de douane bij het binnekomen soms wel even moeten zoeken hoe ze dat moeten klaarspelen.

    Je kan natuurlijk ook via een kleinere grensovergang het land binnenrijden, daar is niet altijd een douanekantoor en staan er geen douaniers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button