Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Dotan populair in Italië

De Nederlandse zanger Dotan is helemaal hot in Italië. Onlangs ontmoette hij de Paus en hij mocht als eerste Nederlander ooit optreden in de Italiaanse tv-show Show do Vaticano, ook wel Concerto Di Natale genoemd.

Als klap op de vuurpijl kwam vervolgens het bericht dat zijn nummer There Will Be a Way, een van de meest populaire songs in Italië is van dit moment. De 34-jarige Dotan Harpenau zoals hij officieel, heet zong dit nummer tijdens zijn optreden voor de Paus. De show werd op kerstavond uitgezonden. Tijdens het jaarlijkse concert treden grote artiesten uit Italië en andere landen op. De zanger was de eerste Nederlander ooit die daarvoor werd uitgenodigd.

Dotan is populair in Italië. Zijn singles Numb en No Words waren ook al veel te horen op de radio. De eerste werd 15 miljoen keer gestreamd op Spotify. Italianen vonden steun in de song tijdens de harde lockdown in maart en april. In september trad hij in een bont gezelschap van Italiaanse artiest op in de Arena van Verona. Daarvoor was hij al op de TV te zien in de show Battiti Live 2020 die in Puglia werd opgenomen.

Nederlandse hits in Italië

Italiaans artiesten die succes in Nederland en België hebben zijn er genoeg maar andersom komt minder voor. Al helemaal niet in de Nederlandse taal.

Caro Emerald had in 2011 een grote hit met Back it up. Ze stond ook in de hitlijst met een speciale Italiaanse mix van Riviera Life. Daarin zingt ze ook in het Italiaans.

Songfestival winnaar Duncan Laurence scoorde in 2019 een hit met Arcade en trad onder ander op in Milaan. Andre Rieu gaf legendarische concerten voor de Italianen, onder andere in Cortona. Hij is een groot Italiëfan.

Patty Brard presenteerde in 1985 het songfestival van Sanremo maar een Nederlandse artiest beklom nooit het podium in het theater van de mooie kuststad. Wie weet wordt Dotan uitgenodigd voor de komende editie. Het festival heeft regelmatig buitenlandse gastartiesten.

Dance music

Dansmuziek uit Nederland wordt erg gewaardeerd in De Laars. Dj Tiesto had een hit met Adagio for Strings. Armin van Buuren nam de clip voor Sunny op in Umbrië en bereikte de hitlijsten. Martin Garrix deed het met Animals uit 2013 ook goed.

DJ Afrojack is dit jaar met een Italiaanse nazaat van de Lamborghini-familie getrouwd en dat zal zijn muzikale kansen in het land ten goede komen denken we.

Verder terug gaan we uiteraard naar 2 Unlimited met hun wereldhit No Limit (1993). Een leuk feitje is dat de videoclip is gemaakt rond de elektromechanische flipperkast “Ten Stars” uit 1976 van de Italiaanse fabrikant Zaccaria.

Natuurlijk ken je de Vengaboys nog. Boom boom boom deed het prima in de Italiaanse hitlijsten.

Smurfen!

Tot slot, Vader Abraham, het Smurfenlied uit 1977, La Canzone Dei Puffi. Het werd ook in Italië een hit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button