NieuwsRegio'sToscaneVakantie

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

De zon gaat weer schijnen, de temperatuur stijgt, tijd voor een feestje! In Italië zijn ze daar goed in. Alles wordt aangegrepen om een feestje te bouwen. De oogst, de historie, de muziek en uiteraard ook het geloof. Maak deze zomer eens nieuwe vrienden voor het leven. Dompel je onder als een echte local in een van de vele dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane. Een onvergetelijke ervaring!

Zelfs het kleinste Italiaanse gehucht heeft wel een dorpsfeest. Een Sagra zoals ze dat noemen. Vaak hebben die een thema zoals bijvoorbeeld de lokale lekkernij. Let op de weg eens op de borden en posters of vraag het bij de receptie. In Toscane zijn er talloze Sagre van het wilde zwijn maar ook van de truffel, de porcini-champignon en er is zelfs een bierfeest!

Trek de stoute schoenen aan en koop bij de kassa een paar bonnetjes voor eten en wijn. Schuif met de kids gewoon aan bij de lange tafels en geniet van een feestmaal met plastic bestek en bordje. Ondertussen willen de dorpsbewoners alles van je weten want toeristen zien dit soort mini evenementjes vaak over het hoofd.

De kleintjes die net als de Italiaanse kleintjes ook wel eens om middernacht in de slaapzak mogen, vermaken zich gegarandeerd bij de draaimolen. Na afloop is er vaak vuurwerk.

Kalender dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Op deze website staan alle dorpsfeesten in juni, juli en augustus in Toscane aangekondigd.

Paarden, Puccini, blues en boogschieten

Kleine Italiaanse feestjes zijn leuk maar grote ook. In Toscane vieren ze in de zomer overal de geschiedenis met fanfares, optochten en sportwedstrijden, in schitterende middeleeuwse kostuums. Zo’n groots evenement duurt vaak meerdere dagen en natuurlijk speelt het eten altijd een hoofdrol.

Palio in Siena

Dorpsfeesten en zomerfestivals Toscane

Neem bijvoorbeeld de Palio in Siena, ieder jaar op 2 juli en 16 augustus. Daar moet je een keer geweest zijn. Het is een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een korte paardenrace. De paarden rennen maar twee rondjes op een groot plein, maar het roept de diepste emoties van de inwoners op. De 17 stadswijken (contrade) strijden namelijk ieder met een eigen paard om de winst. Dat zijn tegenwoordig vaak paarden van het Italiaanse eiland Sardinië die speciaal worden getraind en voor enorme bedragen naar Toscane komen. Duizenden toeschouwers vullen het plein. Van over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren. Voordat ze na twee rondjes echt finishen zijn er vaak nog een gigantisch aantal valse starts! Het kan dus wel even duren.

Palio en blues in Pistoia, middeleeuwen in Volterra

Een soortgelijke paardenrace houden ze ieder jaar op 25 juli in Pistoia. Ook tijdens deze Giostra dell’Orso, strijden stadswijken tegen elkaar. Ben je meer van de muziek dan wordt in dezelfde stad de eerste weken van juli altijd een internationaal bluesfestival georganiseerd.

In de schitterende Toscaanse stad Volterra is de historische feestweek dit jaar (2024) van 11 tot 18 augustus. Volterra A.D 1398 noemen ze het. De hele week herleven de middeleeuwen met optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten en uiteraard eten en drinken.

Kruisboogwedstrijd, spannend!

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Zit je aan de Toscaanse kust, dan is het kleine stadje Massa Marittima goed bereikbaar. In augustus is er een spannende kruisboogwedstrijd, de Balestro del Girifalco.

15 augustus is een nationale feestdag in Italië. Dan is het Ferragosto, Mariahemelvaart. Overal in het land zijn er dan festiviteiten.

Muziekfeest

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Veel wereldberoemde componisten komen uit Italië. Neem bijvoorbeeld Giacomo Puccini die in de stad Lucca werd geboren. Hij begon al in 1930 zijn eigen operafestival. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een serie van uitvoeringen in de openlucht, met het Toscaanse landschap als decor.

Van half juli tot half augustus wordt er in Torre Del Lago, vlakbij Viareggio, een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. In de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel! Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan zoals Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras en Andrea Bocelli.

12 juli – 24 augustus 2024, www.puccinifestival.it

Wijnvatenrace

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Tot slot nog even een geweldig uitstapje als je aan het meer van Trasimeno zit of in Zuid-Toscane. De laatste zondag van augustus is in Montepulciano de wijnvatenrace. Tijdens de Bravio delle Botti, duwen atletische jongens wijnvaten zo snel mogelijk door de stad. De vaten wegen 80 kilo en moeten over een parcours van 1.800 meter omhoog worden gerold, tot de finish op het Piazza Grande. Het evenement begon in de 14e eeuw ooit als een paardenrace totdat het in de 18e eeuw werd afgeschaft. Pas in 1974 werd het nieuw leven in geblazen alleen werden de paarden voor wijnvaten ingeruild. Acht wijken strijden om de winst.

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane zomer 2024

Vanaf half juni

13 en 14 juni. Doorkomst Mille Miglia

De doorkomst van de klassiekerrally Mille Miglia is overal een groot feest. 13 juni doen de wagens Luca onder andere aan en Livorno. De lunch is in Castiglione della Pescaia. In de middag passeren ze Grosseto,

Op 14 juni rijden ze weer terug naar Brescia met tussenstop in Bolgona. Ze komen in Toscane dan langs Siena en Prato.

16 juni (vaste dag)

Pisa
Luminara di San Ranieri
Italië kent Palio’s in vele soorten en maten. Het bekendste zijn die met een spectaculaire paardenrace. In Pisa blijven de paarden in de stal. Daar staan de boten centraal tijdens de Palio di San Ranieri, ter ere van patroonheilige San Ranieri. Een kleurrijk spektakel met duizenden toeschouwers op de kade langs de Arno rivier.

De bruggen, kades en gebouwen langs de Arno worden met meer dan 70.000 kaarsen en lampjes verlicht. Luminara di San Ranieri heet het. Alle reden om na het bezoek aan de toren even wat langer in Pisa te blijven.

24 juni (vaste dag)

Florence (Toscane)
Finale van het Calcio Storico
Voetbal is oorlog sprak ooit een bekende coach. Voor het Calcio Storico gaat dat zeker op. De traditie komt uit de 15e eeuw. De sport is het beste te omschrijven als rugby met een voetbal zonder regels. Men zegt dat het afstamt van een oud Romeins balspel dat weer populair werd in de gouden eeuw van de Florentijnen. Teams bestaande uit 27 spelers gaan elkaar te lijf op het Piazza Santa Croce.

Het het Calcio Storico in Florence. Foto Lorenzo Noccioli – Wikipedia

24 juni (vaste dag)

Florence (Toscane)
Festa di S. Giovanni
Gekostumeerde optochten, dans en muziek. Alles wordt uit de kast gehaald voor San Giovanni. Het hoogtepunt is in de avond als de heilige wordt binnengehaald.

25 juni, laatste zondag van juni

Pisa (Toscane)
Il Gioco del Ponte
Het ‘spel van de brug’ begon ooit in 1568, toen teams uit verschillende wijken in Pisa streden om het symbolische eigendom van de brug over de rivier de Arno. Toen vielen er doden, nu als het goed is niet meer. Het is een groot spektakel met de bekende oude kostuums, ridders, paarden en veel toeschouwers.

Fraai is de parade van 300 vertegenwoordigers van zowel het noorden (Tramontarna) en het zuiden (Mezzogiorno) van de rivier de Arno. De mensen zijn gekleed in 18e eeuwse kostuums en bepantsering en ze dragen vaandels van de deelnemende teams.

Na de parade begint het spel. Het is de bedoeling om een zware houten wagen op het grondgebied van de tegenstander te duwen.

www.giocodelpontedipisa.it

Juli 2024

Vanaf half juni tot begin juli

Florence
Florence Dance Festival
Dit fraaie festival laat een grote variëteit aan dansen zien: van klassiek ballet tot moderne dans.
www.florencedance.org

2 juli en 16 augustus (vaste dag)

Siena
Palio
Deze hadden we al genoemd, je moet er een keer geweest zijn.
http://www.ilpalio.siena.it/

Juli en augustus

Pievasciata/Siena
Muzikale avonden in het Parco Sculture del Chianti
In het sfeervolle amphitheater Parco Sculture del Chianti in Pievasciata (een half uurtje rijden van Siena) zijn de hele zomer diverse optredens te zien. Er is een breed programma met muziekstijlen uit de hele wereld verzorgd door internationale artiesten, van Fado tot Flamenco en van Jazz tot Aziatische muziek.
www.chiantisculpturepark.it

Tweede en derde weekend juli

Monteriggioni
Festa Medievale
Middeleeuws festival met traditionele kostuums, muziek, oude ambachten en natuurlijk veel lekker eten in het centrum van Monteriggioni.
www.monteriggionimedievale.com/en/

Midden juli

Fivizzano 
Disfida degli Arcieri di Terra e di Corte
Middeleeuws festival met boogschieters, kostuums en vaandelzwaaiers.
www.facebook.com/disfidafivizzano

25 juli (vaste dag)

Pistoia
La Giostra dell’Orso
Wederom een paardenrace met de stadswijken als basis, dit keer strijden ridders op paarden uit vier wijken tegen elkaar. Het evenement wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad, San Jacopo en vormt het hoogtepunt van Luglio Pistoiese

19 juli tot en met 27 juli 2024

Siena
Incontri in Terra di Siena
Festival voor kamermuziek
www.itslafoce.org

15, 17 en 19 juli 2024

Lajatico
Le Cirque, Teatro del Silenzio
Het fameuze jaarlijkse optreden van Andrea Bocelli in zijn achtertuin.
www.teatrodelsilenzio.it

26–28 juli 2024

Vinci
Unicorn festival. fantasy in de stad van de man met de grootste fantasie!
Facebookpagina

Augustus 2024

Hele maand augustus

Pievasciata/Siena (Toscane)
Muzikale avonden in het Parco Sculture del Chianti
In het sfeervolle amphitheater Parco Sculture del Chianti in Pievasciata (een half uurtje rijden van Siena) zijn de hele zomer diverse optredens te zien. Er is een breed programma met muziekstijlen uit de hele wereld verzorgd door internationale artiesten, van Fado tot Flamenco en van Jazz tot Aziatische muziek.
www.chiantisculpturepark.it

4 augustus (1e zondag in augustus)

Montisi (Toscane)
La Giostra di Simone
Ridders, middeleeuwen, cultuur, eten, drinken, feest!
www.facebook.com/prolocomontisi/

14 augustus (vaste dag)

Massa Marittima (Toscane)
Balestro del Girifalco
Mooie kruisboogwedstrijd die twee keer per jaar plaatsvindt. Ook op de eerste zondag na 20 mei.
www.societaterzierimassetani.it

15 augustus (vaste dag)

Heel Italië
Ferragosto (Maria Hemelvaart)
Nationale feestdag waarop in veel plaatsen festiviteiten worden georganiseerd

15 augustus (vaste dag)

Livorno (Toscane)
Palio Marino
Bootrace op zee
www.gareremierelivorno.it

2 juli en 16 augustus (vaste dagen)

Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paar om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
http://www.ilpalio.siena.it/

11 en 18 augustus

Volterra (Toscane)
Volterra Volterra A.D 1398
De hele week is het feest in de mooie Toscaanse stad Volterra als de middeleeuwen herleven. Optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten, middeleeuws geld en uiteraard eten en drinken.
www.volterra1398.it

25 augustus. Laatste zondag van augustus

Montepulciano (Toscane)
Bravìo delle Botti
Acht wijken strijden om de winst in deze race met wijnvaten door de straten van de stad. De vaten wegen 80 kilo en moeten over een parcours van 1.800 meter omhoog worden gerold tot de finish op het Piazza Grande. Het evenement begon in de 14e eeuw ooit als een paardenrace totdat het in de 18e eeuw werd afgeschaft. Pas in 1974 werd het nieuw leven in geblazen alleen werden de paarden voor wijnvaten ingeruild. Naast de race worden nog veel meer activiteiten in de stad georganiseerd.
www.braviodellebotti.com

September 2024

Het Giostra del Saracino is een van de fraaie dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

1 september. eerste zondag van september

Arezzo (Toscane)
Giostra del Saracino
Steekspel met ridders
Iedere voorlaatste zaterdag in juni en elke eerste zondag in september staat Arezzo in het teken van La Giostra del Saracino; een folkloristisch feest waarbij middeleeuwse tijden herleven. Het is de dagen ervoor al feest maar de zondag is het hoogtepunt met het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, afgevaardigden van de wijken van Arezzo. Ze moeten proberen op een paard met een lans de befaamde houten ‘Buratto’ te raken. Deze pop moet een gewapende middeleeuwse Saracaan voorstellen, zo werden moslims in die tijd genoemd.

In 2013 deed de eerste vrouw meer op het riddertoernooi! Barbara Taiuti, een 31-jarige stalmeester uit Florence, schreef historie door zich als eerste vrouw te kwalificeren voor de Giostra del Saracino. Ze deed wat ze kon maar moest de winst toch aan de mannelijke deelnemers van de wijk Porta Sant’Andrea laten.
giostradelsaracinoarezzo.it/en/

7 september 2024 (vaste dag)
Florence (Toscane)
Festa della Rificolona
Historische lantaarnoptocht

13 september 2024 (vaste dag)
Lucca (Toscane)
Luminara di Santa Croce, processie verlicht met kaarsen

29 september, laatste zondag van september
Impruneta (Toscane)
Festa dell’Uva, druivenvestival
http://www.lafestadelluva.it

Bekijk ook de agenda evenementen en festivals in andere delen van Italië in 2024

https://www.ilgiornale.nl/agenda-van-evenementen-festivals-en-feesten-in-italie-2023-zomer-najaar

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Dorpsfeesten en zomerfestivals in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button