LiguriëNieuwsRegio'sVakantie

De dorpen van Cinque Terre

Cinque Terre is de verzamelnaam van vijf oude en vooral kleine vissersdorpjes in Ligurië. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn de dorpen van Cinque Terre. Geen van de vijf dorpen heeft meer dan tweeduizend inwoners. De plaatsjes liggen verscholen tussen de kliffen, heuvels en stranden van de Middellandse Zeekust. De kleurrijke huizen zijn tegen de rotswanden aangebouwd, de straatjes zijn smal en auto’s vind je er amper. Een bezoek is als een stap terug in de tijd. En stappen worden er gemaakt in Cinque Terre…

Het gebied staat namelijk bekend als een ideale plek om te wandelen. De autowegen mogen dan wel niet toereikend zijn, maar dat kan niet gezegd worden van de wandelpaden. Het merendeel van de toeristen komt naar Cinque Terre om te wandelen. Zij volgen dan het speciale pad dat langs de vijf plaatsjes leidt. Dat kan vrij snel, binnen vijf uurtjes, want de dorpen liggen dicht bij elkaar. Maar wie echt wil genieten van de schoonheid van de omgeving moet echt wel een paar dagen uittrekken voor de trip. Zodoende kan op een rustige manier genoten worden van de natuur en de uitzichten en is er ook nog tijd om de dorpjes te verkennen.

Een pad verbindt de dorpen van Cinque Terre

Gesloten wandelpaden Cinque Terre
De wandelpaden langs de dorpen van Cinque Terre

De vijf dorpjes zijn verbonden door de Sentiero Azzurro, het blauwe pad. Deze wandelroute begint in Riomaggiore in het zuiden en leid je achtereenvolgens langs Manarola, Corniglia, Vernazza en eindpunt Monterosso al Mare in het noorden.

Pittoresk. Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar wat betekent het nu precies? Het woordenboek hanteert ‘schilderachtig’. Wij zeggen: Cinque Terre! 

Via de Via dell’Amore (‘Het pad van de liefde’) ben je binnen twintig minuten van Riomaggiore in Manarola. Het pad is uit de rotsen gehakt en is een van de minst zware weggetjes in het gebied. Zoals de naam doet vermoeden is de route gebouwd als ode aan de liefde. Langs het pad komt dat tot uiting door graffiti en andere schilderingen. Onderweg kom je langs de ‘bank der geliefden’. Passerende stelletjes maken zoals de traditie betaamt hier een hangslot (zelf meenemen!) vast aan de balustrade. De sleutel gooien ze in zee, zodat de liefde voor elkaar nooit meer gebroken kan worden.

Olijf- en wijngaarden

De dorpen van Cinque Terre

De intensiviteit van het Sentiero Azzurro-pad neemt toe naarmate je Monterosso nadert. Echt moeilijk wordt het echter nooit. Het hoogteverschil over de gehele route bedraagt zo’n zeshonderd meter; verspreid over ruim tien kilometer valt dat best mee. Het zwaarste gedeelte is waarschijnlijk het stuk tussen Vernazza en Monterosso. Daartegenover staat wel dat het uitzicht daar het mooist is. Vanuit de olijf- en wijngaarden aldaar heb je een schitterend uitzicht over de kustlijn van Cinque Terre. Sinds 1997 staan de dorpen van Cinque Terre ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En dat is dus duidelijk niet zonder reden. De steile kliffen met de kleurrijke huisjes, de kleine rotsstrandjes, de idyllische haventjes en de wandelroutes met de onovertroffen vergezichten . Ze zouden allemaal niet misstaan in een schilderij. Cinque Terre… Pittoresk.

Riomaggiore

De dorpen van Cinque Terre
Riomaggiore is een van de dorpen van Cinque Terre

Vanuit de stad La Spezia is Riomaggiore het eerste dorp van Cinque Terre dat je tegenkomt. De huizen in het plaatsje zijn typerend voor alle woningen in de regio. Ze zijn op een karakteristieke manier gebouwd, ‘hoog’, ze hebben vaak wel drie of vier verdiepingen. De woningen hebben ook vaak een kleurtje. Tinten die je veel tegenkomt zijn roze, rood en oker. Riomaggiore is het startpunt van de Via dell’Amore, het ‘pad van de liefde’ dat je naar Manarola leidt.

Manarola

De dorpen van Cinque Terre

Manarola is vergeleken met de andere dorpen van Cinque Terre erg rustig. Misschien is het wel het rustigste plaatsje van de vijf. Niet in de laatste plaats, omdat het als laatste is ontdekt door toeristen. In het dorpje is een aantal noemenswaardige (religieuze) gebouwen te vinden, zoals de gotische parochiekerk uit 1338, het oratorium en de klokkentoren. Verder is de witte cementen piramide (vroeger gebruikt als merkteken voor zeevaarders) een opvallende verschijning.

Corniglia

De dorpen van Cinque Terre

Het dorp Corniglia is het middelpunt van de wandelroute tussen Riomaggiore en Monterosso al Mare. Corniglia ligt op een rots op zo’n honderd meter boven zeeniveau. Vanuit dit dorp zijn alle andere plaatsen van Cinque Terre goed te zien. Vanwege de hoge ligging is het dorp (in tegenstelling tot de vier andere plaatsen) meer gefocust op de agrarische wereld dan op de visserij. Qua uiterlijk lijkt het daarom ook meer op een boerendorp: er is veel laagbouw te vinden.

Vernazza

De dorpen van Cinque Terre

Vernazza wordt beschouwd als het mooiste plaatsje van Cinque Terre. Het rotsstrandje dat eigenlijk zo doorloopt in een van de straten van het dorp is een bijzonder gewild doelwit voor fotografen. De bootjes in de zee, de mensen op het strand en de kleurrijke huisjes op de achtergrond vormen samen een uitzonderlijk geheel. Lange tijd was Vernazza het meest welvarende dorp in de Cinque Terre. Het niet te missen Doriakasteel herinnert daar nog aan.

Monterosso al Mare

In Monterosso is de wandeltocht ten einde. Een mooi moment om de beentjes even wat rust te geven en dat kan prima in Monterosso. Er zijn meer dan genoeg hotels en bed & breakfasts. Monterosso is ook het meest toeristische plaatsje. Mede dankzij het strand, dat het langst uitgerekte van Cinque Terre is.

‘De intensiviteit van het Sentiero Azzurro-pad neemt toe naarmate je Monterosso nadert’ 

Stadhuis in Monterosso

Wandelpas

Voor het wandelen moet wel een klein beetje betaald worden, zodat natuurbeheer de paden in een goede staat kan houden. Een wandelpas voor één dag kost vijf euro, twee dagen is acht euro en drie dagen tien. Voor een hele week moet twintig euro worden neergelegd. Daarnaast kan een trip ook gecombineerd worden met een boottochtje of een treinreisje. Dat kost echter wel weer wat extra. Met de kaarten kun je wel drie uur gratis mountainbiken en kostenloos enkele musea bezoeken.

Ligging

Cinque Terre, bestaande uit de dorpjes Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore, ligt in het noordwesten van Italië nabij de stad La Spezia. De provincie waarin het gebied ligt heet Ligurië.

Bereikbaarheid & Vervoer

Het station van Manarola gelegen in de Cinque Terre streek

Per vliegtuig is Cinque Terre gemakkelijk te bereiken. Vliegtuigen van Transavia vliegen enkele dagen per week naar Genua en Pisa, die van KLM zelfs dagelijks. Vanuit die steden kun je met trein, taxi of (huur)auto gemakkelijk naar het gebied.

Het vervoer binnen het gebied ligt wat gecompliceerder. Omdat de bergweggetjes die de vijf dorpen met elkaar verbinden smal en kronkelig zijn wordt het niet aangeraden om met de auto het gebied te verkennen. Daarnaast zijn in de centra van de dorpjes auto’s verboden. Als je met de auto wil komen, kun je deze aan de rand van de plaatsjes parkeren. Het parkeren is wel wat duur. Er is ook nog de mogelijkheid om vanaf de vluchthaven met de trein naar het gebied te reizen. Er is namelijk een treinbaan die de vijf plaatsjes van Cinque Terre met elkaar verbindt. De trein is vergeleken met Nederland erg goedkoop.

Klimaat

Porto Venere ligt helemaal aan de oostkant van de Cinque Terre. Je bent er zo met de trein of de boot vanuit La Spezia

In Cinque Terre heerst een gematigd klimaat. Dat komt mede vanwege het gebergte dat bescherming biedt tegen de noordenwind. Vanwege de ligging aan de Middellandse Zee is het ’s winters niet heel erg koud. In de zomer is het ronduit warm, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de dertig graden. Als het regent (wat nog wel eens voorkomt in de lente en de herfst) duurt dit over het algemeen niet zo lang.

Beste reistijd

Gekeken naar de drukte zou je eigenlijk buiten het hoogseizoen om naar Cinque Terre moeten gaan. Omdat de plaatsjes zo klein zijn is het in het hoogseizoen soms té druk. Het vroege voorseizoen en het late naseizoen zijn de meest geschikte tijden om eens langs te komen.

Reispapier

Binnen Europa kun je gewoon met een Nederlands paspoort of een identiteitskaart reizen.

Hotels aan de Cinque Terre

Er zijn genoeg hotels aan de Cinque Terre. Heb je een kleine portemonnee, kies dan voor de grote stad La Spezia. Deze stad is in het algemeen erg voordelig én je reist met de trein snel en goedkoop naar de dorpjes.

Booking.com

De dorpen van Cinque Terre

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button