Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Documentaire Erik van Empel wint prestigieuze Prix Italia

Regisseur Erik van Empel heeft dit weekend de Prix Italia gewonnen voor Paolo Ventura, de Verdwijnende Man, een documentaire over de gelijknamige Italiaanse kunstenaar. Hij krijgt de prestigieuze prijs in de categorie Performing arts.
Paolo Ventura (1968, www.paoloventura.com) begon als modefotograaf, maar stopte daarmee omdat hij geen echte interesse in mode had. Hij ging autonoom werk maken, geïnspireerd door de beelden die hij voor zich zag als zijn oma hem over de Tweede Wereldoorlog vertelde. Met de fotoseries War Souvenir en Winter Stories veroverde hij de kunstwereld. Zijn werk werd opgenomen in collecties van vooraanstaande musea in Italië, Frankrijk en de VS. The New Yorker beschreef zijn werk als “resonant and foreboding, his images of fogbound streets and canals are irresistible fictions”.

De documentaire toont hem aan het werk in zijn schuur, bovenop een verlaten berg. Daar creëert hij een tijdloze, melancholische wereld. Ventura vertelt over zijn carrière en over zijn werkwijze.

paolo
Paolo Ventura

De Prix Italia is de oudste Europese mediaprijs en wordt jaarlijks door de Italiaanse publieke omroep RAI uitgereikt aan de beste radio-, televisie- en internetprogramma’s. Aan de prijs is een geldbedrag van 17.000 euro verbonden.

Paolo Ventura, de Verdwijnende Man is een coproductie van Het Uur van de Wolf (NTR) en Zuidenwind Filmproducties. Vorig jaar beleefde de documentaire op het Nederlands Film Festival zijn première.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button