NieuwsOlijfolieSmaken

Dit zijn de prijswinnaars van de Olijfolie Competitie Amsterdam

Amsterdam was weer even olijfoliehoofdstad want de prijzen van de International Olive Oil Competition (AIOOC) werden daar uitgereikt. Net als de twee voorgaande jaren waren, vanzelfsprekend, de Italiaanse producenten weer goed voor talrijke medailles. Bekijk daarom even het lijstje met alle winnaars uit ‘De laars’.

Producenten uit 15 landen – dit jaar voor het eerst ook Libanon en Cyprus – stuurden 95 olijfoliën in ter beoordeling van een vakjury en een panel van topkoks. De winnende producenten kregen in Hotelschool The Hague Amsterdam hun awards uitgereikt uit handen van diverse Ambassadeurs. De Franse TV-kok was voorzitter van het chefsjury. Winnaars kregen een platina, gouden, zilveren of bronzen medaille. Wij keken vooral verheugd dat de Italianen er veelal met die hoogste eer vandoor gingen.

Proef winnaars Olijfolie Competitie Amsterdam in Haarzuilens!
Alain Caron proeft de olie van de deelnemers

De Italiaanse prijswinnaars van de International Olive Oil Competition Amsterdam

Dit zijn alle Italiaanse producenten met een prijs die overigens opvallend vaak door Nederlandse vertegenwoordigers werden gerepresenteerd. In sommige gevallen zijn het zelfs de Nederlanders die eigenhandig aan de bomen schudden in Italië.

NaamProducentRegioAward
Lo SmeraldoMacchia verde bioPugliaPlatinum Intense
Le RoseFrantoio PresciuttiniLazioPlatinum Intense
Fruttato PeddioAgricola Peddio SASSardiniëPlatinum medium
Monovarietale Leccio Del Cornoazienda agricola SolaiaToscanePlatinum medium
Luna PeddioAgricola Peddio SASSardiniëPlatinum medium
AveldiumOlii Santoro SRLPugliaPlatinum medium
Olio Gianecchia (DOP Collina di Brindisi)Azienda Agricola Valentini AmbrogioPugliaPlatinum medium
501 ALTITUDO MONOVARIETALE ITRANAAgresti 1902LazioPlatinum medium
Il CapofamigliaTenuta QuerciamattaToscanePlatinum medium
A1980Azienda Agricola Alessandra NicolaiLazioGold
AmeriusMitera GmbHAbruzzoGold
Anno Zero  ItalianoAgri Josu SARLToscaneGold
BajuSocietà Semplice Agricola Pier.Olea S.S.SardiniëGold
BattagliniBattaglini NederlandLazioGold
EredeAzienda Agricola Francesco PepeCampaniëGold
GaliardiSocietà Agricola GaliardiDe MarkenGold
Gocce d’evoazienda agricola sciscioliPugliaGold
Il Prezioso BlendFrantoio Chiodi di Pierelli RominaDe MarkenGold
L’EliodoroMacchia verde bioPugliaGold
Oro Daunio biologicoTerresanseveresi S.r.l.sPugliaGold
Santulìazienda agricola Vescovi EmanuelaSiciliëGold
UlivèAzienda Agricola Sanarica EmmanuelPugliaGold
Villa AmbrettaTenuta Villa AmbrettaToscaneSilver
Podere La FortunaFrantoi del BorgoCalabrIeSilver
Grand CruMitera GmbHAbruzzoSilver
Oliva D’oroOliva D’oroUmbriëSilver
Bio OrtoBio Orto Soc CoopPugliaSilver
D’UlivaD’Uliva di RPToscaneSilver
1967Frantoio EmanueleSiciliëBronze
Naru olive oilNaru olive oilSiciliëBronze

Olijfoliegoeroe Gregor Christiaans

Stichting Olijfolie Nederland is als non-profitorganisatie opgericht door Gregor Christiaans, de bekendste en meest actieve olijfoliedeskundige van Nederland. Doel is om het vloeibare goud op alle mogelijke fronten onder de aandacht te brengen. Met de Amsterdam International Olive Oil Competition zet hij de betere olijfolieproducenten in de schijnwerpers. Misschien zag je hem dit jaar en vorig jaar al optreden in de kapel tijdens het Italië Evenement. Wij stelden de organisator na afloop nog snel een paar vragen.

Dit zijn de prijswinnaars van de Olijfolie Competitie Amsterdam

Waarom is deze verkiezing opgezet?

,,De Amsterdam International Olive Oil Competition is opgezet door de Stichting Olijfolie Nederland. Deze non-profitorganisatie heeft als doel het vloeibare goud op een zo’n breed mogelijke manier te promoten in Nederland. Met de AIOOC geven we de betere olijfoliën een zetje, een ingang, voor een grotere veroveringskans op de Nederlandse markt. We beoordelen niet alleen olijfoliën, we brengen tevens partijen (lees: producten, leveranciers en retailers) bij elkaar.

Waarin onderscheidt deze competitie zich van die van bijvoorbeeld New York en Tokio?

,,Om te beginnen ligt de lat bij de AIOOC heel hoog. Er wordt in willekeurige volgorde blind geproefd, en vervolgens wordt er in een andere volgorde nogmaals blind geproefd. De vijf juryleden uit deel verschillende landen hebben ieder een andere smaakbeleving. . Wat de AIOOC extra bijzonder maakt, is de award Chef’s Choice. Topkoks onder leiding van Alain Caron kiezen per categorie (delicaat, medium en intens) een eigen winnaar. Zij proeven net als de jury blind.”

Kun je het land van herkomst blind herkennen in een olijfolie?

,,Soms is het overduidelijk, maar dat is het lang niet altijd. Een olijf als koroneiki groeit zowel in Griekenland als in Nieuw-Zeeland. Veel succes ermee! Ik heb het nog nooit bewezen gezien dat het land van herkomst blind is te proeven.”

Krijgt elke inzending een medaille?

,,Zeker niet. Dit jaar viel 25 procent van de ingezonden olijfoliën buiten de prijzen omdat deze niet van superieure kwaliteit was.”

Welke olijfoliën vallen bij de AIOOC sowieso buiten de boot?

,,Gewone en vierge olijfolie, en geraffineerde olijfolie. De olijfolie moet per se extra vierge zijn. Extra vierge betekent letterlijk extra maagdelijk, in de zin van onaangeraakt dus puur natuur. De zuurtegraad mag bij extra vierge niet hoger zijn dan 0,8 procent. Bovendien moet de olie uit de eerste koude persing zijn verkregen. Voor de competitie geldt dat alleen de extra vierge olijfoliën van de laatste oogst mogen meedingen. De olijfolie moet vers zijn.”

Hoe check je of een olijfolie extra vierge is?

,,Dat wordt objectief bepaald in een erkend laboratorium, aan de hand van een aantal parameters. Elke producent/leverancier dient een gewaarborgd laboratoriumrapport mee te sturen.”

Gaat het ene land daar soepeler mee om dan het andere of gelden overal ter wereld dezelfde strenge regels?

,,Ja, die liggen vast. Voor elk land gelden dezelfde maatstaven. Zowel binnen als buiten de EU.”

Wanneer krijgt van de AIOOC-jury een olijfolie een gouden of zelfs een platina medaille?

,,Als deze olijfolie uitstekend in balans is. Een olijfolie mag best heel bitter en scherp zijn maar dan moet deze ook heel fruitig zijn. De waarden fruitigheid, scherpte en bitterheid horen dicht bij elkaar te liggen. Verder is de mate van persistentie heel belangrijk, en zo zijn er nog een paar factoren die bepalend zijn. Een olijfolie krijgt uitsluitend een gouden medaille toegewezen als er geen enkele negatieve afwijking valt te bespeuren, en dus hoog scoort in de organolpetische analyse. Bij negatieve afwijkingen moet je denken aan muf, vochtig, azijnig, metaalachtig en ranzig. Platina is slechts voorbehouden aan drie olijfoliën, platina is er in elke categorie (delicaat/medium/intens) voor de absolute nummer 1, the best in class.”

Tot slot, wat wordt de consument wijzer van deze competitie?

,,Deze competitie laat zien dat er zoveel betere olijfoliën zijn dan die in de supermarkt. De AIOOC is een keurmerk, een kwaliteitslabel. Als een fles olijfolie een platina, gouden, zilveren of bronzen medaille en/of een Chef’s Choice-predikaat van de AIOOC draagt, weet je een topkeuze in handen hebt van internationale experts.”

Meer informatie via de website van de competitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button