FilmKunst, film, muziekNieuws

Dit zijn de Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam

Eerst nog even de Sint, de kerst, vuurwerk en recepties en dan begint eindelijk het IFFR in Rotterdam. Van 25 januari tot en met 5 februari 2023, staat de stad weer in het teken van films uit alle hoeken van de wereld. Natuurlijk keken we ook nu weer naar de Italiaanse films die op deze 52ste editie te zien zijn. Dat zijn er nog geen handvol helaas, maar het festival biedt nog honderden andere verrassende films. Dit zijn de Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam.

Nostalgia – Mario MartoneI

We beginnen maar meteen met de volgens ons interessantste van de drie titels. Dat is Nostalgia van regisseur Mario MartoneI. Deze film heeft de Italiaanse filmindustrie onlangs uitgekozen om mee te dingen naar de Oscars. Op een groot festival in Amerika werd de film uitgeroepen tot Europese film van het jaar.
Het thema is de harde misdaad die de Italianen vaak zo angstvallig dichtbij brengen op het grote doek. Nostalgia gaat over Felice die terugkeert naar Napels om een nieuw leven beginnen. Daar wacht echter de confrontatie met jeugdvriend Oreste. Hij is opgeklommen tot maffiabaas. Het drama van de thuiskomst, de religie, immigratie en georganiseerde misdaad. Genoeg ingedrienten voor een harde en aangrijpende film.

Nostalgia gaat pas op 9 februari in première in Nederland maar is vanaf 25 januari dus al te zien in Rotterdam.

Alien Food – Giorgio Cugno

Dit zijn de Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam
Alberto en Vicky, twee buitenbeentjes die vriendschap sluiten

Deze film gaat over over de veertigjarige Alberto. Na een lange behandeling van zijn bipolaire stoornis, komt hij terecht bij een nieuw pleeggezin. Daar ontmoet hij de twaalfjarige Vicky, ook een buitenbeentje. Zij wordt gepest om haar ufo-obsessie. De twee nemen elkaar in vertrouwen. Hun band wordt hechter maar Alberto verliest toch weer grip op de werkelijkheid. Waanideeën zijn het gevolg. Alien Food is een ontroerende film over onverwachte vriendschap. De grimmige ik-vertelling over zijn psychose laten de grenzen tussen werkelijkheid en hallucinatie, fantasie en angst vervagen. De twee buitenbeentjes herkennen zich in elkaar, ondanks Alberto’s waanideeën over intimiteit met vreemden en escalerende visioenen over een duistere psychische onderwereld.

Esterno Notte – Marco Bellocchio

Dit zijn de Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam
Politicus Aldo Moro werd in 1978 vermoord

Regisseur Marco Bellocchio loopt al een tijdje mee. 9 november van dit jaar werd hij 83! Al in 1965 maakte hij zijn eerste film. Vaak hadden zijn films een politiek thema. In 2006 was hij kandidaat voor het parlement voor de partij Rosa nel Pugno (bestaande uit radicalen en socialisten). Als regisseur werd hij geregeld gelauwerd met Italiaanse filmprijzen.

Het is dan ook niet vreemd dat zijn nieuwe film Esterno Notte weer over politiek gaat. Het verhaal speelt zich af in 1978. Op 16 maart van dat jaar bereidde de nieuwe regering onder leiding van Giulio Andreotti zich voor om in het parlement te verschijnen. Op dat moment werd de auto van Aldo Moro, voorzitter van de christendemocraten, onderschept en geblokkeerd door een gewapende groep van de Rode Brigades. De oud-premier van het land werd ontvoerd, 55 dagen vastgehouden en daarna vermoord. Bij de ontvoering waren ook al vijf lijfwachten om het leven gekomen. Een zwarte bladzijde in de Italiaanse geschiedenis.

Deze film werd al uitgezonden op de Italiaanse TV en dat was een onverwacht succes met drie miljoen kijkers. Voor velen is dit verhaal een boek dat nooit echt gesloten was. Jonge Italianen kregen een inkijkje in de gespannen tijd die Italië toen doormaakte. Er was toen bijna elke dag wel een aanslag op bekende mensen op straat of bij ze thuis. Fabrizio Gifuni wordt geroemd om zijn rol als Aldo Moro.

Dit artikel van de VRT vertelt nog eens over de dramatische geschiedenis van de moord op Aldo.

IFFR 2023

Kaarten en meer info via de website van het festival.

Dit zijn de Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button