NieuwsStile Italiano

Naar de Italiaanse kapper en barbier

Juist in het land waar de kapper, na la mamma en de heilige vader, op een voetstuk staat, ging tijdens de pandemie de deur op slot. Opeens was la bella figura op zichzelf aangewezen. Wat te doen met de uitgroei, mamma mia?! Na de versoepelingen boog de kapper zich weer over de spoeling. Italië kreeg weer kleur! Het liep storm in Nederlandse kapsalons maar in Italië kende de windkracht een graadje meer.

Echt waar, Italianen in de stad zouden nog liever een maand zonder pasta doen, dan een week zonder kapper. De kapsalon wordt, net als de koffiebar en de kerk, dan ook beschouwd als een pijler van de sociale en culturele identiteit van het land. Niet voor niets telt Italië meer dan 100.000 salons.

Verschillen in haarmode

Het verschil tussen de Nederlandse en Italiaanse kapperscultuur is niet anders dan bij een avondje uit, boodschappen doen en cadeautjes kopen. De Nederlander toont zich zuinig, terwijl de Italiaan vooral oog heeft voor kwaliteit. Veel voor weinig versus weinig voor veel. En omdat Italianen graag goed voor de dag komen, bezoeken ze bij voorkeur wekelijks de enige man die met zijn handen aan haar haren mag zitten – al is het maar voor wassen en föhnen.

Ja, de kapper heeft een streepje voor. De verplichte zelfopsluiting was in alle opzichten een nachtmerrie voor de Italianen. Juist zij zijn van het vrije buitenleven in het voorjaar. Menigeen zat met de handen in het haar, wat op verschillende plaatsen in het land zelfs leidde tot fikse boetes, want kappers die niet kapten, liepen in hun eigen mes.

Survivalpakket

Voor noodlijdende klanten was er wel een alternatief bedacht. Via een speciale website konden zij professionele kappersproducten bestellen, net als doe-het-zelf-kleuringen. Het ‘survivalpakket’ werd keurig thuisbezorgd en de winst ging naar de werkloze kappers. Het heeft vele dames in nood op de been gehouden, al zijn er ook wat knip- en kleurslippertjes gemaakt.

Maar nu het herstelwerk voltooid is, kunnen de prima donna’s in de stad ook hun lipjes weer stiften en nagels weer lakken, want ze komen weer uitstekend voor de dag. Wat is dat toch met die Italianen, die unieke discipline tot representatie? Niet alleen het haar is tot in de puntjes verzorgd, ze weet zich ook te kleden. Laten we hierbij de mannen niet overslaan, want ook zij hebben het begrepen. Althans, in de stad.  

Modetrends  

Hoewel Italianen nog steeds de naam hebben trendsettend te zijn, is dat in de haarmode toch echt achterhaald. Trendsetters en trendsettende landen zijn verleden tijd. Vloggers, celebs en influencers bepalen de nieuwe wereld. Het is ook daarom dat de klassieke modeshows in de vier grote modesteden, Milaan, Londen, New York en Parijs, hun invloed steeds meer verliezen. De beurzen op modegebied gaan waarschijnlijk langer mee. Cosmoprof in Bologna is wat dat betreft marktleider.

De Italiaanse haarmode moet het hebben van de klassiekers zoals model Romeinse maagd en goed onderhoud. De Italiaan laat zich wekelijks even bijpunten of de lijnen aanscherpen. Ook voor wassen en föhnen maakt men in Italië graag even tijd. En om de coupe strak en de krullen lucht te geven, wordt een flinke euro betaald. Meer dan in Nederland.

Barbier in Italië

Kapper en barbier in Italie

Wat de heren betreft is ook in Italië de barbier in opmars. De traditionele ‘figaro’ is nooit verdwenen, maar tegenwoordig laten ze zich weer zien in grote én kleine steden: barberia, waar mannen in stofjassen je graag het schuim op de lip en het mes op de keel zetten, om vervolgens je hele gelaat in ‘brand’ te zetten met eau de cologne. Ook toeristen maken graag gebruik van deze Italiaanse traditie. De laatste mode? Nee, die vind je hier niet, maar wel de tijdloze en stijlvolle ‘Italian style’ die wij Nederlanders zo graag zien.  

Cappuccino in je haar

Kapper en barbier in Italie

De grijze (uitgroei)lente voorbij, krijgt Italië gelukkig weer een beetje kleur. Wat is de nieuwste mode? Il Giornale vroeg het de deskundigen van Glamourista: “In de afgelopen jaren zagen we trends opkomen als de balayage en ombre haarkleuren en in die stijl wordt het nu meer naturel. Hét woord voor de komende seizoenen: natuurlijk. Een uitzondering die een tikje minder naturel is, is de rose gold haarkleur. Ook worden de ombre kapsels meer sombre, wat wilt zeggen dat de ombre overgang ook heel natuurlijk en zacht is. De kapsels staan ook heel goed bij de haarkleuren van dit jaar! Zo kan je deze mooie haarkleurtjes zeker combineren met een prachtig lobkapsel of een bobkapsel.

De pony en het matje zijn terug

Ook komen kapsels met een pony weer hélemaal terug! Een prachtig asblonde haarkleur: asblond wordt een van de haarkleuren die een grote comeback maken komend jaar. En wat te denken van cappuccino en andere zogenaamde koffiekleuren?! Het kan de komende seizoenen!”

Wat de mannen betreft is de messcherpe contourlijn iets om in de gaten te houden, uiteraard afgestemd op de vorm van het gezicht. En typerend is dit seizoen de lange lengte van de bovenste haarlagen. Dat zorgt voor een gladde textuur en een rustig beeld. En niet te vergeten: het matje is terug!

Topstylist Ivan Duda in StyleVision: “Mannen dragen dit jaar steeds vaker lang haar; veel sterke vormen gemixt met zachte outlines. Het is een combinatie van gradaties en lagen met natuurlijke effecten.”    

Kapper pakt 136.000 euro!

De hedendaagse barbier in Italië is, mede dankzij de internationale trend, gelukkig wat meer gaan verdienen. De best betaalde vinden we bij de overheid. Ook dat heeft met de volkscultuur te maken, want de kapper is (bijna) heilig. Na 40 dienstjaren verdient een ‘barbiere’ van de Kamer van Afgevaardigden zo’n 136.000 euro. De verdiensten werden openbaar, omdat de staat omvangrijke bezuinigingen heeft aangekondigd op de personele kosten van de volksvertegenwoordiging.  

Kappersmuseum  

Kapper en barbier in Italie

Een van de kleinste musea van Italië is het barbiermuseum in Rome: Museo del Barbiere aan de Via Mario de’ Fiori. Het is feitelijk een echte salon, maar dan op de oude leest, terwijl je boven een collectie ambachtsgereedschap vindt. Een kamertje vol geschiedenis. Zodra Massimo Romano weer klanten en gasten mag ontvangen, moet je beslist even langsgaan. Ehh… wel even reserveren.  

Kapperstaal  

Wilt u zich tijdens de vakantie ook een keer Italiaanse laten watergolven of bijpunten, knoop de volgende vertaling dan vast goed in uw oren:

-Een klein stukje eraf, alstublieft – Solo una spuntatina, per favore
-Ik wil mijn bakkebaarden laten bijknippen – Voglio spuntare le basette
-Deze kleur bedoelde ik niet! – questo colore non intendevo!   

Italiaans barbieren voor beginners…  

Deel de buitenkant af van de binnenkant. Gebruik een lage fade-techniek in vier zones. Verfijn de randlijn met de modelleerschaar op de schaar-overkam- techniek. Knip de binnenkant van het achterhoofd door middel van pivoterende scheidingen vanuit een midden gids en een mobiele kniplijn in hoge gradatie. Knip de binnenkant in toenemende lagen met een lengte-toename naar het voorhoofd en met een gidslijn op de middenscheiding. Sluit de binnenkant aan met de buitenkant door middel van verticale scheidingen in hoge gradatie. Textureer de binnenkant via de techniek van inknippen. Zorg ervoor dat de baard aansluit aan de haargrens. Trim de baard met de freehand-techniek.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button