CaffèKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsSmaken

Dit maakt het dorpje Caravaggio zo beroemd!

Op 29 september 1571 werd Michelangelo Merisi geboren in het dorpje Caravaggio in de regio Bergamo. Michelangelo Merisi groeide snel uit tot een briljant en grillig kunstenaar, vertrok naar het Zuiden van Italië en werd aldaar wereldberoemd onder zijn nieuwe kunstenaarsnaam Caravaggio, welke verwijst naar zijn geboorteplaats. De Porta Nuova Caravaggio (foto boven) herinnert daar nog aan.

Op elfjarige leeftijd werd hij wees en ging hij in de leer bij de kunstschilder Simone Peterzano in Milaan. In 1593 vertrok Caravaggio naar Rome waar hij kunstschilder Giuseppe Cesari ging assisteren. Hij tekende daar veel fruit en bloemen, begon als schilder van stillevens en ontwikkelde zijn hang naar emotionaliteit en naturalisme.

De naam van Caravaggio wordt pas echt gevestigd rond 1600 door zijn decoratie van de Contarelli-kapel in de San Luigi dei Francesi, waarvoor hij Het martelaarschap en De roeping van Mattheüs schilderde. Door toepassing van één sterke lichtbron in een verder duistere haast ondefinieerbare ruimte, verhoogde Caravaggio in zijn schilderijen het dramatische effect. De voorstelling wordt er tastbaarder door. De driedimensionale illusie van een schilderij wordt er enorm door versterkt. Het maakt hem tot een van de beroemdste kunstenaars uit de stijlperiode van de barok. Zijn compositiemethode inspireerde vooral buitenlandse kunstschilders. Binnen de schilderkunst van de barok is er zelfs sprake van een naar de Italiaanse kunstenaar vernoemde stroming, dat als ‘Caravaggisme’ wordt aangeduid. Enkele Nederlandse kunstschilders uit Utrecht, die zich verdiepten in zijn stijl en methode, worden aangeduid als de Utrechtse caravaggisten, onder wie onder meer Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. Het werk van deze Utrechtse caravaggisten vormde weer belangrijk studiemateriaal voor andere Nederlandse barokkunstenaars, zoals later Frans Hals, Rembrandt en Johannes Vermeer.

Caravaggio overleed 18 juli 1610, waarschijnlijk aan malaria of een griepvirus.

Caravaggio koffie!

Ober. Mag ik de koffiekaart!

In de jaren negentig werd tevens in de regio Bergamo een nieuwe Italiaanse caffè geïntroduceerd. Vanwege de plek, het streven naar kwaliteit door pure arabica bonen, een energiezuinige koffiemachine en composteerbare sachets te gebruiken, was een link van de nieuwe caffè met de kunstenaar en zijn geboorteplaats snel gemaakt.

In Lombardia is caffè del Caravaggio al jaren bekend om z’n bijzondere smaak. Vanaf 2020 is caffè del Caravaggio ook in Nederland exclusief verkrijgbaar. Zie hiervoor capodicaffe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button