LazioNieuwsRegio'sVakantie

Direct op de bucketlist, Bagnioregio: adembenemend, betoverend, onwerkelijk

Fascinerend, anders kunnen we het niet noemen toen we voor het eerst het stadje Cività di Bagnoregio in het decor van het bijzondere Italiaanse middaglicht op het netvlies kregen. Een stad bovenop een uitgestoken bergpuist middenin een kom omringt door bergen en Calanchi zoals we die ook in de regio De Marken zagen. Zet maar op de bucketlist!

Niet alleen wij keken de ogen uit. Het stadje, 2.500 jaar geleden door de Etrusken al gesticht op de grens van de regio’s Umbrië en Lazio, is inmiddels ontdekt door de internationale toerist. Een plekje op de lijst ‘World Monuments Fund Watch List’ van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld was daar een van de oorzaken van maar ook de kwalificatie als een van de mooiste dorpen van Italië, Il piu belli borghi d’Ialia.

Onterecht is het zeker niet. Het is niet alleen de schoonheid en authenticiteit maar ook het verhaal van dit fenomeen. Het sprookjesachtige Cività di Bagnoregio, een wijk die oorspronkelijk deel uitmaakte van het plaatsje Bagnoregio is namelijk  gelegen op een tufstenen plateau dat steeds verder afbrokkelt door erosie en de zachte, op vulkaanstaan gebaseerde structuur van de ondergrond. Mede door aardbevingen verdwenen heel wat huizen en vier stadspoorten in de loop van de tijd in afgrond. La città che muore’ (de stad die sterft) noemde de in deze stad geboren schrijver Bonaventura Tecchi het.

_DSC0184
Dit speciale wagentje is het enige motorvoertuig in de stad. Het past precies over de brug.

Ons bezoek

In 1695 werd de Cività volledig afgescheiden van Bagnoregio. De bevolking trok daarna weg. In 1920 werd een eerste voetgangersbrug gebouwd om dit deel van de stad weer te bereiken en in 1965 werd en nog een steviger verbinding gemaakt. Die is er nog steeds, slechts te voet toegankelijk. Alleen een speciaal wagentje brengt af en toe bevoorrading voor de paar inwoners en restaurants. Nadat het aanvankelijk een spookstadje was zorgen de toeristen inmiddels weer voor leven en zijn daarmee de redding van de stad. In de winter wonen er maar 10 mensen maar in de zomer al 100.

Op de poort leeuwen met een mensenhoofd in hun klauwen.

Aan het begin zien we de Porta Santa Maria, de toegangspoort van de oude stad. Op de poort leeuwen met een mensenhoofd in hun klauwen. Die  verwijzen naar de overwinning die de inwoners haalden in 1457 bij hun opstand tegen de heerschappij van de Monaldeschi, een adellijke familie uit het nabij gelegen Orvieto.  Zoals u misschien weet vochten veel stadjes in Italië elkaar eeuwenlang de tent uit.

_DSC0183
Het centrale plein met de kerk San Donato

Daarna komen we op het centrale plein met de kerk San Donato die een fraai houten kruisbeeld en mooie fresco’s herbergt. Door de middeleeuwse sfeer, er is geen enkele nieuwbouw te zien is, is het niet moeilijk het leven van vroeger te voelen. Verder vallen de vele gekleurde bloemen ons op die we ook elders in oude stadscentra in dit gebied tegenkomen. Om vrolijk van de worden.

Helemaal achterin de stad heeft Maria een mooie tuin die ze graag laat zien. Kijken kijken en wél kopen geeft ze duidelijk aan…

DSC_0125
Kijken kijken én kopen aub!
Kijken kijken én kopen aub!

Harry Piekema

In januari 2014 bezocht zelfs de bekendste Albert Hein filiaalmanager Harry Piekema de Cività! De grootgrutter nam een reclamespot op in de stad.  Met het wegrijden in zijn vrachtwagentje houdt onze Harrie ons alleen voor de gek. Dit past namelijk nooit over de voetgangersbrug, die scene werd elders opgenomen, waarschijnlijk aan het begin van de brug.

Werelderfgoedlijst Unesco

Civita di Bagnoregio wil dolgraag op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 2021 werd het voorgedragen maar de Unesco heeft de stad nog niet toegelaten beroemde lijst.

Bereiken

Voordat je bij Cività di Bagnoregio moet je eerst een stuk door Bagnoregio rijden. Aan het einde van de stad zijn parkeerplaatsen. Vervolgens is het nog een pittige klim via de loopbrug naar de stad. Men vraagt tegenwoordig €1,50 entree. Verblijf je rond het meer van Bolsena dan is het een prima uitstap op maar 20 autominuten van Bolsena.

De Aziatische toerist weet de stad inmiddels te vinden.
Prachtige vergezichten
Prachtige vergezichten
DSC_0141
DSC_0151
_DSC0177
Een plek op de lijst met mooiste dorpjes
Toegangskaartje kost €1,50
Toegangskaartje kost €1,50
kaartje bagnioregio

Hotels in de buurt van Bagnioregio

Booking.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button