DelicatessenwinkelsItaliaanse restaurantsNieuwsSmakenZakenkrant

Deze Italiaanse restaurants en delicatessenwinkels vieren in 2024 een jubileum

Veel Italiaanse restaurants, specialiteiten- en wijnwinkels bestaan ondertussen zo lang dat ze een begrip zijn geworden in een stad of dorp. Het zijn vertrouwde adressen waar bewoners en ondernemer met elkaar opgroeien. Deze krant zet daarom graag de zaken in het zonnetje die dit jaar een jubeljaar vieren. 

100 jaar Egbert van der Vegt, Harderwijk

Deze Italiaanse restaurants en delicatessenwinkels vieren in 2024 een jubileum

De historie van delicatessenwinkel Egbert van der Vegt in Harderwijk gaat terug tot 1924! In dat jaar begonnen Willem van der Vegt en zijn vrouw Jantje van Dalen een kruidenierszaak aan de Wolleweverstraat die in 1952 verhuisde naar de Smeepoortstraat 19. In 1964 nam zoon Egbert de winkel samen met zijn vrouw Riet over. Toen een grote supermarkt naar Harderwijk kwam liep in de jaren 70 de omzet terug. Van der Vegt begon daarom met kerstpakketten die ze zelfs aan een bekende luchtvaartmaatschappij leverden. In die tijd veranderde het bedrijf van kruidenierswinkel naar speciaalzaak met een voorliefde voor wijn. Egbert opende in 1980 een zaak in Ermelo maar nadat zoon Ronald de winkel in 1999 overnam van zijn ouders, keerde hij weer terug naar Harderwijk waar het in 1924 allemaal begon, op de Smeepoortstraat 19.

Sommige wijnhandelaren kennen een nog veel langere geschiedenis. Het Span Moorkoppen uit Leerdam werd in 1820 opgericht. Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht is naar eigen zeggen de oudste wijnhandel van Nederland. Hun diepgewortelde geschiedenis gaat terug tot 1717.

50 jaar O Sole Mio, Amersfoort

Deze Italiaanse restaurants en delicatessenwinkels vieren in 2024 een jubileum

O Sole Mio in Amersfoort bestaat dit jaar 50 jaar en ieder weekend is het nog volle bak. De échte gastvrijheid is ook hier het sleutelwoord. Francesco Ganau (77) nam het in de jaren tachtig over van de vorige eigenaar die in 1974 begon. De plastic druiven aan het plafond haalden ze toen snel weg. Samen met zijn vrouw Corrie Jasper (69) is hij nog dagelijks in de zaak, die inmiddels ook door zoon Antonio wordt geleid. Gastvrijheid dus maar ook goed eten tegen een redelijke prijs. Dat is de ideale mix om het lang vol te houden vertellen ze. Op de pizza al tonno en de tagliata (van ribeye) met rucola zijn de ondernemers trots. De pizza met rucola en parmaham is de bestseller.

50 jaar Mabroek delicatessen, Leiden

Deze Italiaanse restaurants en delicatessenwinkels vieren in 2024 een jubileum

Met de komst van de eerste gastarbeiders uit de middellandse zeegebied naar Leiden, kwam ook de vraag naar speciaal bereid vlees en mediterrane levensmiddelen. In 1974 begon wijlen Abdesalam Abdales daarom de eerste halal slagerij in Leiden. Abdales bouwde in korte tijd een reputatie op van een gedreven, vakbekwame leverancier van kwaliteitsproducten. Daardoor wisten Leidenaren als snel hun weg te vinden naar Slagerij Mabroek. Met de jaren is de zaak aan de Nieuwe Beestenmarkt 2 uitgegroeid tot een begrip voor vakmanschap en kwaliteit. 

50 jaar La Fontanella, Delft

Luciano Fontano zag in 1940 in Parma het levenslicht. Na omzwervingen via Parijs, Nederland, Duitsland, terug in Italië en weer terug naar Nederland, vestigt hij zich in 1967 in Delft, samen met zijn Nederlandse vrouw. Na een carrière als patatbakker – naar Luciano’s eigen zeggen ben je als frietverkoper net zo bekend als de burgemeester – opent Luciano samen met een compagnon in 1974 de eerste Italiaanse pizzeria in Delft. La Fontanella aan de Verwersdijk is een primeur. In het begin gaan de zaken niet erg gemakkelijk. Nederlanders lijken niet meteen te kunnen wennen aan de pizza. Na enige tijd koopt Luciano zijn compagnon uit en zet de zaak alleen voort. Hij maakt er een groot succes van en kent in het grote aantal studenten een vaste klantengroep. Toch houdt hij het in 1982 voor gezien en begint een delicatessenwinkel maar dat werd geen succes. Daarop opent hij Osteria da Luciano op de Voldersgracht. Eind jaren negentig verkoopt hij het maar het bestaat nog steeds onder de naam La Tasca.

Nadat La Fontanella een periode door Pedrini en Tiloca werd uitgebaat namen Eddy en Wil Marinacci het 22 jaar geleden over. Eddy kwam als kind al in de zaak en werkte later voor Pedrini en Tiloca. Het stel is nog altijd even enthousiast als in het begin. In de plaatselijke krant vertelden ze een paar jaar geleden; “Het mooiste van dit werk vind ik nog steeds het moment dat de deuren opengaan en je de mensen ziet binnendruppelen. We maken altijd even met iedereen een praatje. Sommige gasten komen ook al jaren, die kennen we dan ook goed. We weten van bijna al onze vaste gasten (en dat zijn er veel) waar ze van houden, wat ze drinken enzovoorts.”

40 jaar

Quattro Mori uit Maastricht, La Barca in Nieuwegein, La Gondola uit Lemmer, lI Boccalino uit Amsterdam en Trattoria Panini in Lisse bestaan dit jaar precies 40 jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button