Italië en maatschappijNieuwsReceptenSmakenStile ItalianoVegetarische en veganistische Italiaanse recepten en gerechten

Dessert met spelt uit Puglia voor Allerheiligen

1 november is een Nationale Feestdag in Italië want dan is Ognissanti, oftewel Allerheiligen. Een Katholieke feestdag die uitgebreid wordt gevierd, net als in veel andere landen. Het staat in het teken van de nagedachtenis aan heiligen en martelaren. De katholieke kerk telt meer dan 100.000 heiligen, dus een dag is eigenlijk te kort. 

Grano Dolce (ook wel Grano dei Morti genoemd) is een typisch dessert uit Puglia voor Allerheiligen. Drink er goed glas passito of, nog liever, een Recioto della Valpolicella bij.

Het recept voor Grano Dolce/Grano dei Morti (uit het kookboek Vegano Cucino Italiano)

Men denkt dat dit dessert afkomstig is uit de Magna Graecia, omdat de oude Grieken deze ingrediënten ook gebruikten voor hun rituelen. Hun feest, Chitri, werd gevierd tijdens de tarwezaaitijd op 2 november en ze gebruikten speciale potten om zaden te koken.

Aan alle ingrediënten wordt nu een zekere symboliek gehecht. De walnoten staan voor botten (eet smakelijk), de granaatappel voor de terugkeer van het lichaam op aarde en de gekookte most voor de opstanding van Christus. Tarwe is een symbool van nieuw leven. Het gerecht komt uit de buurt van de stad Foggia.

Tijd: 35 minuten

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • Glutenvrije optie: 150 gr spelt (of zilvervliesrijst)
  • 50 gr walnoten, grof gehakt
  • 50 gr pure chocolade met 50% cacao, grof gehakt
  • 1 granaatappel
  • 200 ml wijnmost

Bereidingswijze

Week de spelt 20 minuten in warm water, giet af en kook in heet water.
Giet dan af en spreid de korrels uit op een dienblad, zodat ze sneller afkoelen.
Snijd de granaatappel doormidden, snijd de schil van elke helft vier tot zes keer in, houd de granaatappelhelft boven een kom en sla met een grote lepel op de schil. De pitjes moeten nu loskomen. Meng alle ingrediënten in een kom en serveer.

Dit is een zeer voedzaam, kleurrijk en smaakvol gerecht.

Vegano Cucino Italiano

Malu Simões en Alberto Musacchio schreven het boek Vegano Cucino Italiano. Antoinette Hertsenberg was de eindredacteur voor de Nederlandse vertaling. Het is een bundeling van hun lekkerste veganistische gerechten, dus hier is geen enkel dierlijk product tussen de ingrediënten te vinden. Dit boek uit 2020 is helaas lastig te verkrijgen maar de voorganger, Vegeterranean, een klassieker, is nog wel via Bol.com te koop.

Dessert met spelt uit Puglia voor Allerheiligen

Dessert met spelt uit Puglia voor Allerheiligen

Dessert met spelt uit Puglia voor Allerheiligen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button