NieuwsSmakenWijn

De wijnstraat van Zuid-Tirol


Niks lekkerders dan twee dagen ronddwalen in het noorden van Italië. In Zuid-Tirol/Alto Aldige/Südtirol kan dat uiteraard uitstekend. 48 uur lang dompelen we ons onder de Italiaanse zon en eten en drinken ons een weg langs wijngaarden. Katja Brokke schreef voor WINELIFE Magazine een reportage over de wijnstraat van Zuid-Tirol.

Tekst: Katja Brokke Beeld IDM Südtirol-Alto Adige Alex Filz

Het begint vroeg in Zuid-Tirol. Hoewel je in Nederland met ’t schaamrood op de kaken een wijntje bestelt bij je lunch op een doordeweekse dag, zitten hier de wijnbars al om 10.00 uur vol met mensen die hun dag starten met een goed glas wijn. Het duurt niet lang voordat ook wij om zijn en dat went best snel. De sfeer zit er in ieder geval al vroeg goed in. De wijnstraat van Zuid-Tirol wacht op ons; een route van 150 kilometer door de bergen van de Noord-Italiaanse provincie, langs 16 wijndorpen en 74 wijnhuizen. Teveel voor 48 uur, dus we maken een selectie. We besluiten langs te gaan bij Tiefenbrunner, Griesbauerhof, Schreckbichl, Castel Sallegg en Elena Walch.

Tijdens de lunch met verschillende gedroogde hammen, bergkaas en brood vertelt gids Margareth Benin Orian over de streek. In Zuid-Tirol (5.000 hectare wijngaarden) groeien twintig soorten druiven. Veel voor zo’n klein gebied. Dat heeft voor een groot deel te maken met de bodem. Soms verandert deze elke tweehonderd meter, van wijngaard tot wijngaard. Over het algemeen kun je twee soorten onderscheiden: in de dalen komt veel afzetting van rivieren voor. Hier wordt vooral fruit (hoofdzakelijk appels) geteeld. Op de bergen en heuvels is de grond droger. De druivenplanten moeten lange wortels hebben om het water te bereiken dat diep wegzakt in de grindbodems die ooit door gletsjers zijn ontstaan. De bodem kan verschillen in samenstelling. Denk aan hoge gehaltes kwarts, zand, leem of kalk. Zo kun je op elke heuvel de druif planten die het liefst op die betreffende grond groeit. Tel daarbij het tweezijdige klimaat (warmte vanuit het zuiden en koele lucht vanuit de Alpen) op en je hebt de perfecte plaats om druiven te verbouwen en bijzondere, karakteristieke wijnen te produceren.

Het hele artikel is te lezen in WINELIFE Magazine #53

Over WINELIFE Magazine
WINELIFE Magazine is een zes keer per jaar verschijnende glossy over de wereld van wijn. Regelmatig passeren Italiaanse wijnen en bijpassende gerechten de revue. Hou WINELIFE dus in de gaten in het tijdschriftenschap!

www.winelife.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button