algemeenLezersverhalenNieuwsStedenVenetiëVeneto

De Vogalonga Venetië. Kleurrijk schouwspel met kunstzinnige diepgang

Voor cultuur, watersport en roeiliefhebbers die ook zelf actief willen deelnemen, is een bezoek aan de botenparade de Vogalonga in Venetië een geweldige ervaring. Er doen meer dan 6.000 roeiers in 1650 boten mee! Dit jaar is het evenement op zondag 24 mei.

Lisette Smit van Watersportvereniging De Kaag, bezocht vorig jaar samen met zestien andere roeiers de Vogalonga en combineerde dat met La Biënnale di Venezia, een tweejaarlijkse internationale kunstmanifestatie.

Door Lisette Smit
Foto’s: Esther Meisel

De Vogalonga

De race, de Vogalonga, is een 26 kilometer lange roeitocht die sinds 1974 op Pinksterzondag (in 2015 op 24 mei) wordt gehouden in Venetië. De route gaat niet kriskras door de binnenstad, maar start bij het San Marcoplein, over open zee langs de eilanden o.a. Murano bekend van het glasblazen, om te eindigen over het Canal Grande onder de beroemde Rialto brug door van de “Mestre” en eindigt toepasselijk bij de zonovergoten Basilica della Madonna della Salute. Hier worden alle boten en roeiers met onverstaanbaar Italiaans accent bij naam genoemd en ontvangen we als echte helden een medaille. De tocht is officieel een protest tegen de vele vervuilende motorvaartuigen die dagelijks door de lagunestad varen. Venetië heeft te maken met bodemdaling en zeespiegelstijging. Op dit moment komt de stad een paar keer per maand gedeeltelijk onder water te staan. Alleen op Pinksterzondag wordt het motorvaarverkeer stil gelegd in de binnenstad! Het enige wat je hoort, is het dolenthousiaste publiek op de kades en de roeispanen van de boten die weerkaatsen tegen de gevels van de Palazzo. Een imposant, kleurrijk, doldwaas geheel. Wat volgens kenners mooier is dan het Venetiaanse carnaval.

De Vogalonga in Venetie wordt met Pinksteren gehouden

Als deelnemer meevaren is een mythische ervaring

Als deelnemer varen over het werkelijk azuurblauwe water, langs eeuwenoude gebouwen, prachtige basilieken, historische gevels, robuuste kades, voortgestuwd door de spierkracht van je eigen team, onthaalt door orkesten en joelend publiek, is een mythische ervaring. Oké dat we uiteindelijk stuiten op een cruiseboot van 32 breed, bijna 300 meter lang, die geschat 70 meter boven ons uit torent en 4000 mensen huisvest, brengt ons bruut terug in de realiteit. MSC Cruise Lines kruipt op de terugweg naar de haven, waar wij de buitenom route nemen, als een gevaarlijk sluipmonster op de stad en ons bootje af. Paniek en verwondering. Uiteraard nergens voor nodig, onze pilot gigs trotseren de stoerste zeeën en het cruiseschip navigeert met de grootste precisie. Zo’n grote tanker verplaatst heel wat water! Het is een wonder dat de kelders van de Venetiaanse gebouwen niet dagelijks vollopen. En logisch dat de Canal Grande langzaam dicht slipt met boten die de finish proberen te bereiken en boten die veilig terug willen varen over de binnendoor route naar de haven. Vrijwel geen roeiboot kan dit ruige water en deze golven aan. Wij, constateren we met trots, wel.

De Vogalonga is geen wedstrijd. Elk type roeiboot kan meedoen

De grootte van de boot of het aantal roeiers (variërend van een tot dertig) maakt niet uit. Staand (als een gondelier) of zittend, van kano tot drakenboot, als het maar met enkel spierkracht gebeurt. Meedoen is duidelijk belangrijker dan winnen. De meeste boten stoppen onderweg om te lunchen, hebben prosecco aan boord en maken er een leuke dagtocht van. Wij als wedstrijdroeiers voelen toch de drang om met ons zorgvuldig opgestelde roulatieschema, de voorlinie op te zoeken en demonstreren met trots onze techniek aan de andere roeiers en het publiek. Het pilot gig roeien kennen de Italianen niet en sommigen kijken met open mond, anderen imiteren de beweging en weer anderen proberen te volgen. Op sommige stukken is het file varen en uitermate zorgvuldig navigeren.

De Vogalonga in Venetie is een spectaculair Evenement

Op open zee, iets buiten de voorgeschreven route, worden we genadeloos afgestraft en belanden wij op een zandbank, waarbij Edwin, heldhaftig over boord springt en de boot losrukt. De andere roeiers staren alsof ze Jezus op het water zien lopen. Snel maar weer de vaargeul in, gemarkeerd met palen. Hier stuiten we op een grote gondel waar 8 gondeliers behoorlijk de vaart erin hebben. Met wilde heupbewegingen en enthousiast geschreeuw hun Italiaanse achtergrond blootgevend worden we begroet. Mama Mia, tja vrouw achter het roer, nog blond ook, verontschuldigen de roeiers zich “charmant”, terwijl de stuur de verwarring over de bijna crash zwaar overdreven vindt en terug lacht en knipoogt naar het Italiaanse testosteron. Zonder effect. Italianen hebben de reputatie, maar communicatie in moederstaal vinden ze belangrijker dan hulpeloos gezwaai.
Onze tip: neem iemand mee die vloeiend Italiaans spreekt of verdiep je serieus in de basics van de taal. Met ons in de auto aangeleerde… Che bel completo da sci! (Leuk skipak) kwamen we nergens.

[divider][divider]

Op tijd een kamer boeken is een must

Aan de roei-regatta nemen zo’n 1500 roeiboten deel met ca. 4000 roeiers. Mocht je graag in de binnenstad willen verblijven en niet op een van de campings buiten de stad willen kamperen, dan is het op tijd reserveren van een appartement een must. Wij hebben onze twee appartementen (van elk max. 8 personen) via Apartments-only.com geregeld en zij waren in februari al uitverkocht voor dit festijn. Het type accommodatie is een gouden greep. Het is betaalbaar, comfortabel en je hebt het gevoel alsof je echt woont in de stad. Uitstekend geschikt voor groepen, de deuren staan gewoon 24/7 open en de taken zijn keurig verdeeld. De zestien personen lopen bij elkaar in en uit. De stad is verraderlijk doordat het een labyrint is aan nauwe straatjes. Bijna iedereen weet wonder boven wonder de weg terug te vinden. De twee die uiteindelijk besloten de Limoncello bar af te sluiten, werden door een professioneel crisesteam geduldig naar huis begeleid. Met kaart en mobiele telefoon in de aanslag en probeerden ze de veelal ontbrekende straatnamen op de kaart te lokaliseren om uiteindelijk middels ouderwetse lokroepen en watergeleiding, de laatste koters, terug te begeleiden naar het appartement. De eerste nacht was iedereen keurig om 5 uur ’s ochtends binnen, terwijl in Venetië na 12 uur ’s nachts vrijwel overal het licht letterlijk en figuurlijk uitgaat. Onze tip: markeer met ouderwets stoepkrijt de route of verlaat nooit de groep!!

Roeien tijdens de Vogalonga in Venetie

Tips voor een bezoek (of actieve deelname)aan de Vogalonga

  • Vijf dagen is een prachtige duur van deze reis als je het rustig aan wil doen. Aangezien we besloten met 5 auto’s te gaan om de kosten te drukken en zelf de 2 boten te kunnen meenemen.
  • Op de heenreis logeerden we 1 nacht in de Oostenrijkse Alpen, op de terugweg rijden we in 1 ruk terug wat goed te doen is omdat het 2de Pinksterdag erg rustig is in Duitsland.
  • Vliegen kan ook, zelf heel goedkoop vanuit Weeze, maar dan moet je gebruik maken van botentransport of 2 vrijwilligers vinden die dit willen doen.
  • De stad is autovrij, de centrale parkeerplaats voor de stad is in de haven. Vanuit daar ga je per watertaxi of watertram of per benenwagen eenvoudig naar de stad.
  • Het takelen van de boten wordt professioneel gedaan. Om dichtbij de startlijn te liggen is de haven van San Giorgio Maggiore, ideaal.
  • Goede plattegrond en een vooraf lijstje met wannado’s Venetië is een prachtige stad maar niet super toegankelijk, dus een goede plattegrond en een vooraf lijstje met wannado’s is handig.

Cultureel hoogtepunt, de Biënnale

Dit jaar tijdens de Vogalonga weer de Biënnale plaats (in 2015 vanaf 9 mei). Tijdens de Biënnale wordt in historische panden modernste kunst getoond van controversiële kunstenaars. Soms is het pand inspirerender dan de kunst, de andere keer is het duidelijk andersom. Het contrast is een absolute must-do! Wij hadden voor de eerste avond, Osteria Garanghelo in de Via Garibaldi geregeld, via het internet en das net iets leuker en bijzonderder dan per toeval op een terras belanden. Veelal betaal je dan te veel en voor 16 man is niet altijd plek.

Roeiers tijdens de Vogalonga in Venetie

Een superervaring!

Per toeval, zoals wij de stad hebben bekeken, loop je van mooi plein, naar nog indrukwekkender. Stap je uit de waterbus per toeval uit bij een fantastisch groene wijk met de enige houten brug, de Ponte dell Accademia, en loop je eenvoudig ook weer met behulp van de borden Rialto brug en San Marcoplein bekend gebied in. De stad is niet groot, herbergt fantastisch cultureel erfgoed en je moet hier zeker zijn geweest.
De tip is, doe dat tijdens de Vogalonga want dan zie je de stad op z’n mooist in een tijd dat je het liefst met gelato door de straten struint. De vele terrassen zitten vol met toeristen en er is af en toe herkenning uit het internationale deelnemersveld. Echt een super ervaring. Helaas hebben we het roeiersfeest gemist omdat we in alle rust op een pleintje, in een fantastisch restaurantje ons eigen feestje aan het vieren waren. Zin om terug naar huis te gaan had niemand, zin in het volgend roeifestijn, iedereen. Dag Venetië, romantische stad met je 118 eilandjes, 160 kanalen en 409 bruggen.

Beoordeling Venetië & Vogalonga:
Uitgaansleven 6,5
Cultuur 10
Omgeving 9
Sfeer in de stad 9
Sfeer in de groep 10+
Evenement 10

Voor meer informatie neem contact op met Lisette Smit, Lisette_smit@yahoo.com of voor meer beeldmateriaal neem contact op met Esther Meisel.

Bekijk de officiële site van de Vogalonga.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button