Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

De versgemaakte Gnocchi van Nonna’s

Dat we in Nederland nog niet massaal aan de gnocchi zijn verbaast ons wel eens. Aardappeleters met weinig tijd als we zijn, is dit het ideale gerecht voor een snelle, lekkere en voedzame maaltijd. Restaurant Nonna’s in Doorn doet een enthousiaste promotiepoging met, zover bekend, als enige in Nederland huisgemaakte gnocchi. 

Sophie van Nonna’s moet lachen als we een demonstratie vragen van haar gnocchi-apparaat, want hij maakt nogal lawaai. Met een ritmisch takke-takke-tak zet de machine zich in beweging en spuwt daarna enthousiast de eerste geribbelde halve aardappeleitjes uit. Vol trots vertelt ze dat de ingrediënten voor de machine speciaal in Italië worden besteld. Overigens is het woord gnocchi het meervoud van ‘gnocco’ en dat betekent ‘klont’.

Iedere dag een andere pastavariant 

Ze runt al bijna vier jaar met succes de zaak en maakt niet alleen de gnocchi helemaal zelf met eigen machines maar ook alle type pasta’s. Tal van speciale mondstukken hebben ze in de collectie, waarmee de gasten iedere keer weer een unieke pastavariant geserveerd krijgen.

De Italiaanse kok en pizzaiolo die de houtgestookte oven bemannen kennen de kneepjes van het vak. Met beuken en eikenhout stoken ze de oven op tot wel 400 graden. Romeinse pizza’s komen er uit volgens geheim recept, met dunne bodem en knapperige korst. Een echt adresje voor fijnproevers dus en die zijn erop de lommerrijke Utrechtse Heuvelrug genoeg te vinden.

Italiaanse whisky

Ons oog valt, als we Sophie al bijna met een hartelijk arrivederci (!) uitzwaaien, op een bijzondere fles. Italiaanse whisky wordt ons verteld. Scusi?!! We kennen het verhaal van het Toscaanse bergstadje Barga, waar als erfenis van een historische zijderoute, tweederde van de inwoners Schotse wortels heeft. Maar dat er ook elders belangstelling was voor deze schotse traditie wisten we niet.

Het gaat dan ook om het relatief jonge merk Puni, in 2010 gestart in de regio Zuid Tirol en de eerste en enige Italiaanse whiskydistilleerderij. Na iets meer dan drie jaar rijpen werd in 2015 de eerste single malt whisky geïntroduceerd. Die willen we de volgende keer wel eens proeven na een bordje gnocchi en huisgemaakte tiramisu!

Italiaanse whisky haal je in Doorn

De buurman

Interessant is dat je bij de buren van Nonna’s, deze winkel heet dan ook De Buurman, de lekkerste Italiaanse delicatessen kan kopen. Armando is hier de gastheer met kennis van heel veel Italiaanse zaken. Handig voor de mamma’s van Nonna’s als ze even een stukje Parmigiano of flesje Prosecco tekort komen! Je vindt Nonna’s in Doorn op de Kampweg 26 en De Buurman dus daarnaast.

V.l.n.r. Sophie van Barneveld, Emanuele Mizzoni en Margot Klarenbeek van Nonna’s in Doorn

nonnas.nu  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button