NieuwsVakantie

De tulpen bloeien alweer in Italië!

Vandaag ging de Keukenhof open maar daar moet je de bloemetjes laten staan. In Italië is het helemaal hot om een bosje tulpen plukken van het veld. De Italianen zijn er dol op, helemaal nu Pasen nadert. Het begon in Milaan met de Nederlander Edwin Koeman en zijn partner Nitsuhe Wolanios. Hij plantte zeven jaar geleden 250.000 tulpen van 183 rassen vlakbij Milaan, het eerste tulpenveld in Italië! Het werd een grote hit en kreeg veel navolging.

Er komen genoeg Italianen naar de Keukenhof maar Edwin Koeman wilde ze in 2016 graag de lange reis besparen. Bezoekers mochten zelf een bosje afsnijden voor een luttele één euro vijftig. Het kreeg enorme media-aandacht. Tulipani Italiani heet het project. Het was toen uniek in het land.

Edwin Koeman en zijn partner Nitsuhe Wolanios.

Zaterdag 25 maart opent het grote veld dit jaar. Nu in het nabij Milaan gelegen Arese, nadat de eerste twee edities in Cornaredo waren. De Italianen kunnen kiezen uit 470 duizend bollen en 450 rassen op twee hectare grond. Het feest duurt maximaal zes weken maar de pret kan al eerder over zijn als de temperatuur te hard stijgt.

Nieuw in 2023 is een tweede veld in de Turijnse wijk Grugliasco. Daar komen een kleine 500.000 tulpen op en ook dat opent 25 maart, 25 april is het alweer voorbij. Een kaartje kost 4 euro in de voorverkoop. Strada del Portone 197, bij de Cascina Duc-boerderij.

Meer info op www.tulipani-italiani.it.

Tulpenpark in Florence

Emmertje mee en plukken maar

Ook Florence had een tulpenpark. Na een proef twee jaar terug stonden de bollen vorig jaar in bloei in het Acciaiolo-park in Scandicco. Het idee van de parken ontstond toen tijdens de lange en strenge lockdowns vrijwilligers bosjes bloemen aan kwetsbare inwoners brachten. De initiatiefnemers willen op nog veel meer plekken in Florence bollen planten.

Voor 2023 zien we nog geen berichten dat het project wordt herhaald. Wie weet in 2024.

Tulpen in Rome

Het Tulipark in Rome is al open. Bezoekers stonden te trappelen om de 360 duizend tulpen van 105 rassen te bewonderen. De zwarte tulp roept het meest tot de verbeelding volgens de Italiaanse pers. Bezoekers mogen met een emmertje in de hand een eigen kleurenpallet kiezen. Wie weet komt de paus ook even langs! Die is dol op bloemen zoals je weet.

Bitterballen en frikandellen

Nieuw dit jaar zijn de Hollandse specialiteiten. De Italianen noemen het heerlijke Hollandse streetfoodgerechten! “Een exclusieve smaakervaring”, oké….

Het park ligt aan de Via dei Gordiani 73, niet heel ver van het centrum. Met de fiets ben je er vanaf station Termini in 20 minuten.

Meer informatie op www.tulipark.it

Tulipark Bologna

De organisatie Tulipark is ook actief in Bologna met in 2023 een dubbel aantal geplante bollen. 500.000 tulpen komen er uit de grond. 24 maart gaat het park open aan de Via dell’Arcoveggio, 60.

Tulipark Umbrië in Spoleto

Vorig jaar kwamen de tulpen voor het eerst naar Umbrië, naar een dorp vlakbij de stad Spoleto om precies te zijn. Het feest in Baiano di Spoleto begint begin april en ook hier mogen bezoekers zelf een bosje afsnijden. Leuk aan het veld in Spoleto zijn verwijzingen naar Nederland zoals een molen en een gigantische klomp. Het idee is dan dat de mensen een beetje Nederland beleven lezen we in de lokale pers.

Tulpen bij Turijn

Edwin Koeman opende dus al een nieuw tulpenveld in Turijn maar er was er al eentje. Rond het kasteel van Pralormo, in buurt van Turijn, vieren ze al jaren Messer Tulipano, van 1 april tot 1 mei Meer dan 100.000 bollen zijn daar geplant.

Tulpen in Verona

Parco Sigurtà is een schitterend park in de buurt van Verona. Het is een leuke dagtrip, ook voor kinderen, als je aan de zuidkant van het Gardameer verkeert. In het voorjaar bloeien er tulpen. Tulipanomania noemen ze het. Het zou na de Keukenhof het grootste tulpenfeest van Europa zijn. Het park kreeg al vele prijzen. Het ging half maart open en dat blijft het ook tot 7 november. Dit grote park is helaas niet gratis en je mag er niet plukken. Meer informatie www.sigurta.it

Bollenla­sag­ne

Nee, schrik niet. Dit is geen recept uit een vervelend verleden. Keukenhoftuinman Michael van der Voet raakte door het Italiaanse laagjesgerecht geïnspireerd, toen hij zijn bolplanttechniek een naam moest geven. Om ervoor te zorgen dat de bloemen in de Keukenhof twee maanden lang bloeien, plaatst hij de bollen boven elkaar. Eerst komen dan de vroegbloeiers op, daarna de iets langzamere en tot slot de bollen die het liefst wat langer uitslapen. Zo houdt het park tot het sluit een betoverende aanblik met bloeiende bloemen in alle perken.

Meer parken en tuinen in Italië

Volg deze link voor het artikel over parken en tuinen op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button