NieuwsVakantie

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

Je hebt ze nog steeds: Nederlanders die heimweeïg de reiskoffer vullen met aardappelen, pindakaas en een blik gehaktballen. Wat een boer niet kent, dat eet ‘ie namelijk niet. Italofielen hebben een ander probleem. Zij gaan leeg heen en komen vol terug. Precies zoals in dat spelletje, maar dan anders: Ik ga op vakantie en neem mee naar huis… Dit is de top10 vakantie souvenirs uit Italië!

Als de zomervakantie voorbij is maken we balans op. Zo durven we met zekerheid te schrijven dat je mooiste vakantieherinneringen werden geslikt en geklikt. Immers, het lekkerste van Italië ging door het mondje en het mooiste werd vastgelegd met de smartphone. Toch?! Zo levert een reis naar Italië gegarandeerd iets op, kilo’s incluis.

Maar wat hebt je allemaal in je koffer gestopt? Voor het antwoord op die vraag hebben wij ons oor te luister gelegd bij het Italiaans verkeersbureau ENIT. Wijn blijkt hoge ogen te scoren, maar ook pasta, olie, kaas, worst, chocolade en koekjes zijn al jaren favoriet onder de Nederlandse Italië-gangers. Wanneer de koffer na al dat lekkers nog ruimte laat, volgen kleding (vooral T-shirts met teksten), kaarten en lectuur. Hoewel het klassieke plakboek erg verwant was met de jaren zeventig en tachtig, manifesteren ‘wij Nederlanders’ ons in den vreemde nog altijd als verzamelaars. Suikerzakjes, kassabonnen, folders, recepten; het moet mee naar huis, ook in 2023! Dat sentimentele geknutsel zit blijkbaar nog altijd diepgeworteld in onze ‘kijk-eens-waar-wijgeweest- zijn-buurman-cultuur’. 

Magneetjes

Onvermeld in deze ranglijst bleven de – met alle respect – prullaria uit de bekende stalletjes. Van een toren-flesopener uit Pisa en een Franciscus-aansteker uit Rome tot de Siciliaanse koelkastmagneet. Deze categorie souvenirs is te divers om samen te vatten, maar neem van ons aan: Nederlanders zijn er dol op. Dat wil zeggen: om thuis uit te delen. Hoewel wij en jij lezer van Il Giornale over de vakantiebestemming geen ruzie zullen krijgen – Italië is Numero Uno – bemoeien wij ons niet met je aankopen. Dat wordt ruzie, namelijk.

Met het lekkers in de onderstaande top 10 wil we je dan ook uitsluitend een suggestie aan de hand doen. Italië is nou eenmaal het lekkerste land van Europa en een bron van culinaire inspiratie, dus wij adviseren je van harte om vóór de douane eerst even halt te houden bij de supermercato. Kofferbak open en inslaan maar! Op die manier krijgt je Italiaanse vakantie in Nederland de ultieme nasmaak. Bye bye plakboek!

1. Pasta

Pasta! Onze nummer 1 in de de top10 vakantie souvenirs uit Italië.

Pasta is het beroemdste handelsmerk van Italië. Het is dus geen wonder dat we in de supermarkt linea recta naar de meterslange pasta-schappen lopen. Zeker wanneer je tijdens je reis in Bologna bent geweest, de culinaire hoofdstad van Italië, mag pasta niet ontbreken tussen al je souvenirs. Vooral de vers gemaakte eierpasta en gevulde pasta doen het goed in deze stad en streek. Reden genoeg om een paar doosjes gevulde tortellini in je mandje te gooien. Ook leuk voor thuis: het wetboek der pasta. Welke soorten zijn er en welke saus past bij welke pasta? Zo leer je meteen dat spaghetti en bolognese geen setje vormen. 

2. Wijn

Wijn is waarschijnlijk een belangrijk thema geweest tijdens jouw vakantie. Was het niet omdat die één-euro-wijn bij de boer verrassend lekker was, dan herinner je je ongetwijfeld nog die fantastische exotische druif in dat glas bij restaurantje huppeldepup. Je had nog nooit zó’n lekkere wijn geproefd. Toch? Het zal niet meevallen om die unieke smaakherinnering thuis weer op te roepen, maar laten we het vooral proberen.

Weet je de naam van het wijnhuis nog of de druiven? Niet? Geen nood, met een streekwijn ben je straks in ieder geval weer even daar waar je (ongeveer) geweest bent. En als je het echt niet meer weet, dan raden wij je aan te kiezen voor een ‘veilige’ fles uit de beste wijngebieden; Piemonte (Nebbiolo), Veneto (Valpolicella, Prosecco), Trentino-Alto Adige (Pinot), Toscane (Sangiovese) of Abruzzo (Montepulciano). Salute! 

3. Kaas

Ook voor kaas geldt: proef de regio. De uitgestrekte laars, die Italië is, maakt dat elke regio zijn eigen kaassmaak en -specialiteit heeft ontwikkeld. Veel supermarkten zijn er tegenwoordig op voorbereid om kazen te vacumeren, zodat ze smaakvol op de eindbestemming aankomen, maar niet alle kazen lenen zich daarvoor. Ricotta en mozzarella bijvoorbeeld, terwijl de beroemdste kaas, Parmigiano Reggiano, zich juist wel goed weet te houden. Deze oude, gerijpte parmezaan is natuurlijk bij uitstek een heerlijk souvenir uit Emilia-Romagna en vergeet dan niet meteen de ham mee te nemen!

De schapenkaas Pecorino is thuis in meerdere regio’s, maar kent overal een eigen samenstelling. Zo zit de Pecorino Pepato van Sicilië vol met zwarte peperkorrels. Ook de Provolone en Fontina (Valle d’Aosta) laten zich graag meenemen. 

4. Olijfolie

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

Olijfolie uit Italië heeft zijn weg naar Nederland inmiddels wel gevonden, maar eenmaal hier in de supermarkt is het één pot nat als het om variatie gaat. Reden temeer om je eigen favoriete fles zelf mee te nemen. Of blik; wel zo veilig in de koffer. Haalt je de boodschappen in Ligurië, dan is de kans groot dat de olie gemaakt is van de Taggiasca-olijf. Die is namelijk alleen hier te vinden. Het is een milde olijfolie met een fluwelen smaak. In Toscane daarentegen is de olijfolie meestal een blend van meerdere rassen. De Lammaria is de meest typische Toscaanse olie. Komt je uit het zuiden, neem dan olie uit Sicilië mee. Die wordt veelal gemaakt van Nocellara Etnea-olijven. Hij is een beetje grassig van smaak en heeft een klein scherp randje. 

5. Limoncello

De top10 vakantie souvenirs uit Italië
Limoncello mag niet ontbreken in de de top10 vakantie souvenirs uit Italië.

Limoncello is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste aperitieven en digestieven in Nederland. Met dank aan de campagnes van de grote merken, maar ook aan het ambacht, want de citroenlikeur laat zich graag verleiden tot eigen makelij. Wanneer je tijdens jouw vakantie een heerlijke fles hebt ontdekt, neem die dan gerust mee. Bij voorkeur uit de regio, die er beroemd om is: Campanië.

Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento, maar tegenwoordig worden ook citroenen uit andere regio’s gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt, mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De beschermde geografische aanduiding garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt. Limone Costa d’Amalfi I.G.P. doet er overigens niet voor onder.  

Maak Limoncello ook een zelf als je het souvenir op hebt! Hier het recept.

6. Chocolade

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

Wie zoet is, geeft lekkers. Met alle respect voor mijnheer Verkade, maar er gaat niets boven de chocolade uit Italië. De kans is groot dat de ingeslagen repen, blokken en ballen tijdens de reis naar Nederland smelten in de zon (of de mond), maar een afsluitbare koeltas kan uitkomst bieden. Een ideale plek om bijvoorbeeld je Baci te verstoppen, de chocoladekusjes uit de chocostad Perugia (Umbrië). Ze worden in Italië vaak gegeven op Valentijnsdag, ook vanwege de liefdesbriefjes die erbij zitten. Bezoek in Perugia een het Baci-museum, om verliefd op te worden!

Ook Ferrero valt in de smaak bij de Nederlandse toerist, maar deze producten komen we ook hier tegen, in alle soorten en smaken. Een uitzondering geldt voor de mega Nutella-pot. Maak plaats, maak plaats: vijf kilo op de achterbank.

In Toscane zijn de middeleeuwse ridders een populair souvenir  

7. Pesto

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

Pesto vormt de kroon op de keuken van Ligurië en wie Italië trouw zweert, belooft dan ook plechtig om uitsluitend Pesto alla Genovese mee te nemen. Er bestaan overigens ook variaties op de Genuaanse specialiteit. Ieder stadje in Ligurië heeft namelijk zijn eigen recept. Met walnoten bijvoorbeeld. Probeer in de supermarkt ook even de juiste pestopasta te vinden voor het beste resultaat. De saus van fijngewreven verse basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vergine olijfolie en zout doet het in Genua namelijk heel goed bij de trenette (dunne spaghetti), trofie (gemaakt van harde tarwebloem en water), lasagne en bij gnocchi en minestrone. 

In Nederland is pesto ook te koop natuurlijk. Zie hier wat de beste pesto uit een potje is! volgens de Nederlanders én volgens de Italianen.

8. Cantuccini

Een koekje bij de koffie, het is een traditie die we gemeen hebben met de Italianen. Dat wil zeggen: wij de zachte stroopwafel, zij de harde amandelkoek. De biscotti di Prato, zoals de cantuccini eigenlijk heten, zijn van oorsprong afkomstig uit de Toscaanse provincie Prato. Je kunt ze er niet missen. De koekjes worden tweemaal gebakken, net als beschuit, en danken hun smaak aan de amaretto, kardemom en steranijs. Lekker om te dippen in de koffie, zoals gezegd, maar de Pratesi vinden hun biscotti ook heerlijk met Vin Santo.

Er zijn meer Italiaanse specialiteiten die zich laten slikken voor zoete koek, zoals Amaretti. Ook deze zijn gemaakt van amandelen, maar dan met een sterkere smaak. Cannoli zijn ronde langwerpige koekjes, die worden gefrituurd en gevuld met gezoete ricotta. En wat dacht je van de Savoiardi? ‘Onze’ lange vingers, die bij uitstek geschikt zijn voor de tiramisù. 

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

Net niet in de top10 vakantie souvenirs uit Italië.; Italiaanse worst! Het verdwijnt massaal in de koffer naar huis. 

9. Aceto Balsamico

Balsamico azijn is niet altijd het goedkoopste souvenir maar het past wel in de handbagage

Aceto Balsamico komt uit de categorie smaakversterkers. Ze delft veelal het onderspit tussen de flessen wijn en olijfolie in onze koffers, maar er zit verbetering in. Toeristen die Modena bezocht hebben, zullen de azijn nooit meer vergeten. De Aceto Balsamico Tradizionale wordt namelijk beschermd door een DOP-predicaat in Modena en daar zijn de inwoners maar wat trots op. De smaak is onvergelijkbaar en de toepassingen zijn legio.

Zo doet ze het met smakenpartner olijfolie goed in de salade en weet ze geheel op eigen kracht de Parmigiano Reggiano te laten schitteren. Fijnproevers weten een theelepeltje pure Aceto Balsamico van minimaal 20 jaar oud erg te waarderen. Is er nog plek? Meenemen!  Balsamico azijn is niet altijd het goedkoopste souvenir maar het past wel in de handbagage  

10. Truffel

De top10 vakantie souvenirs uit Italië

De Italiaanse truffel spreekt tot de verbeelding én de portemonnee, maar ze mag niet ontbreken in deze top 10. Er worden speciale reizen en excursies georganiseerd om dit zwarte goud te zoeken, vinden en proeven. En eenmaal geproefd, dan ben je verloren. Er schijnt namelijk dezelfde stof als Cannabis in te zitten!

Emilia- Romagna, Piemonte, Toscane en Umbrië; dat zijn de bekendste regio’s voor de tartufo nero, tartufo bianco en de tartufo estivo. Verse truffel is uiteraard het lekkerst, dus laat je niet misleiden in de supermarkt. Het is immers niet al goud wat er blinkt (en stinkt).

Op Sicilie is het teste-di-moro een geliefd souvenir net als de carrettino
De top10 vakantie souvenirs uit Italië

de top10 vakantie souvenirs uit Italië.

de top10 vakantie souvenirs uit Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button