Nieuws

De top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben

Autorijden is Italië is een feest. Rijden door glooiende heuvels en langs steile kusten. Op weg naar je vakantiebestemming of een gezellig uitje tijdens het verblijf. Il Giornale ging op zoek naar de meeste spectaculaire wegen en autoroutes in Italië die iedere automobilist en Italië-liefhebber op zijn of haar palmares moet hebben staan. Hier is de top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben.

1. De Stelvio-pas

34 haarspeldbochten!
34 haarspeldbochten!

We beginnen met de Stelvio-pas, gelegen op 2.757 meter is het de een-na-hoogste verharde bergpas in de  Alpen. De mannen van Top Gear noemden het ooit de ‘greatest driving road in the world’. 34 haarspeldbochten liggen op je te wachten voordat je boven bent. Zelfs hoogzomer kunnen de ski’s mee (wel heel goed insmeren vertellen we uit ervaring!!) want bovenop is een klein skigebied met eeuwige sneeuw.

2. De Amalfikust

De Amalfikust wordt beschouwd als de mooiste van Italië. Het is een landschap van torenhoge afgronden, pastelkleurige dorpen op steile terrasvormige hellingen. Daar tussendoor liggen weelderige tuinen en kijk je vanuit de auto continu uit over de turquoise zee en groene bergen. Volgens UNESCO is het werelderfgoed. Dat spreken we zeker niet tegen. 

Let tegenwoordig wel op want vanwege grote drukte op de weg is hij in de zomer soms gesloten voor even of oneven nummerborden. Lees meer.

De 10 mooiste motorroutes in Italië
Spectaculair. De weg langs de Amalfikust. Let wel op het rijverbod dat sinds 2022 geldt.

3. Via Chiantigiana

Ben je nog nooit in Toscane geweest dan begrijp je tijdens het rijden van deze route meteen waarom zoveel mensen verliefd zijn op de regio. De wijnroute tussen Florence en Siena dateert uit 1.700 en doorkruist de beroemde Chiantistreek ten westen van de Pesa- en Elsavallei. Het is net een schilderij; wuivende cipressen , glooiende heuvels, middeleeuwse stadjes. Mooier kan reizen bijna niet zijn.

De top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben
Toscane op zijn mooist

4. Grande Strada delle Dolomiti

Lekker toeren op de Grande Strada delle Dolomiti
Lekker toeren op de Grande Strada delle Dolomiti

De ‘Strada delle Dolomiti ‘ is een route van 100 km van Bolzano naar Cortina d’Ampezzo die voert langs de steile en grillige toppen van de Dolomieten. De autoruit lijkt wel een 3D natuurfilm als je de adembenemende landschappen en ongerepte natuur doorsnijdt.

Pak meteen de 15 mooiste plekken in de Dolomieten mee!

5. Passo della cisa

De top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben
Een van de top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben

Een groot deel van Italië is bergachtig en dat zal je weten. Zo nu en dan moet je een pittige puist over om op de bestemming te komen. Onderweg naar de Toscaanse kust kan je dan de snelweg over de Cisapas nemen, de scheiding tussen de Ligurische en Toscaanse Apennijnen. Een autostrada op poten die zich op een natuurlijke manier een weg slingert naar de kust door de vallei van de rivier de Magra. Bochten die je in ons vlakke land nooit tegenkomt vergen opperste concentratie van de bestuurder terwijl het fraaie landschap langs trekt. Ondertussen scheuren de Milanese playboys je voorbij onderweg naar het chique Forte dei Marmi voor hun weekend-uitje. Ze willen geen seconde missen. Op het het laatste stukje vlak voor de aansluiting met de A12 bij La Spezia staan wel vaak files op drukke dagen.

Lezerstips

Onze top 5 leverde nog een paar interessante tips van lezers op. Zo noemt Peter op de Facebookpagina Italië-liefhebbers de weg van Cuneo naar Ventimiglia die deels door Frankrijk voert en waar je een prachtige afdaling naar de Middellandse zee te wachten staat.
Ook is de Kaiserjagerstrasse in de regio Trentino bij Levico Terme volgens hem zeer de moeite waard. Deze route is ook populair bij fietsers.

Jet tipte ons de Passo delle Capannelle, in ruige regio Abruzzo. Men noemt dit de weg met het mooiste panorama in Italië, alleen kennen maar weinig mensen dit pareltje. De loopt van L’Aquila naar Teramo.

De top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben
De Kaiserjagerstrasse

Tot slot een toegift

Een van onze favorieten is het laatste deel van de snelweg A7 van Milaan naar Genua. Deze snelweg kent op dat deel zeer scherpe bochten waarbij ondertussen stevig gedaald of gestegen moet worden. Als doorsnee automobilist voelt het als een circuit en de nijging om de auto tot zijn grenzen te drijven is dan ook groot als Italiaanse macho’s de Hollandse stuurmanskunst willen testen. Of dat verstandig is met het hele gezin inclusief bepakking valt alleen te bezien…

Deze snelweg brengt je uiteindelijk weer tot de Via Aurelia die je leidt langs de Italiaanse Riviera en ook dat is…. Afijn, u begrijpt, we kunnen gewoon niet kiezen!

Auto reistips!
Ook handig: onze reistips en praktische informatie voor autorijden in en de autorit naar Italië. Lees meer En voor kids de Top10 kinderboeken over Italië op de achterbank!
Met de motor
Motorrijden in Italië is fantastisch, de Italianen zijn er ook dol op. Hier onze tips voor mooie motorroutes.

De top 5 wegen in Italië die je gereden moet hebben

3 reacties

  1. Wij vonden het een prachtige rit van Vipiteno/Racines over de passo Giovo/Jaufenpass en dan de passo Rombo/Timmelsjoch naar Oostenrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button