FlorenceNieuwsPopulaire artikelenStedenToscaneVakantie

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Volgens programma’s als Eigen Huis en Tuin is de Italiaanse tuin helemaal hot. Hot kan het ook zijn als je hoogzomer een van de fraaie Italiaanse tuinen gaat bezoeken, maar de moeite waard zijn ze zeker. Dit is de top 20 mooiste parken en tuinen van Italië.

We inspireren je graag met de mooiste tuinen en parken in Italië. Veel van de tuinen bevinden zich in Toscane (in en rond Florence) en rond de Noord-Italiaanse meren, met name het Comomeer en Lago Maggiore. Streken waar het toch al prima toeven is. Mooie wandelingen door de schitterde tuinen maakt het er alleen maar leuker op. Deze regio’s noemen we voor het gemak als eerste maar door heel Italië zijn fraaie villa’s met dito tuinen.

Giardino Bardini (Florence, Toscane)

Giardino Bardini

De Bardinituin van zo’n 4 hectare heeft een werkelijk fantastisch uitzicht op de stad Florence. De tuin is gelegen tussen de linkeroever van de Montecuccoli-heuvel en de middeleeuwse stadsmuren. Min of meer naast de veel bekendere Bobolituin.

Te bewonderen is het barokke deel van de tuin met de trap die tegen de helling is aangelegd. Hier kan je genieten van een beeldenrij met bolbloemen langszij, de waterspelen in de Chinese tuin en het bosgedeelte in Engelse stijl. Maar ga er vooral ook heen voor het prachtige terras met verrassend uitzicht op Florence. Verder zijn er er fruitbomen, een tunnel van blauwe regen en een verzameling hortensia’s.

Giardino di Boboli (Florence, Toscane)

tuinen-boboli-florence

De prachtige Giardino di Boboli bij het Palazzo Pitti is een stuk bekender. Cosimo I liet deze in de 16e eeuw aangeleggen. Het is een typisch Italiaanse tuin met cipressen, fonteinen, kunstmatige grotten, tempels en veel, heel veel beelden. De enorme tuin van 45.000 (!) vierkante meter lijkt wel een openluchtmuseum. Deze tuin is zelfs Werelderfgoed van UNESCO.

Een van de opvallendste gebouwen is het amfitheater bij de fontein van Susini. Hier staat ook een Egyptische obelisk, afkomstig van de Villa Medici in Rome. De Neptunusfontein is ontworpen door Stoldi Lorenzi. Bij de Grotta di Buontalenti vind je replica’s van ‘De Slaven van Michelangelo’ en een beeld van de naakte Pietro Barbino. De dikke hofnar van Cosimo I die op een schildpad zit.

Tuinen van Villa Gamberaia (Settignano, Toscane)

In de heuvels van Toscana ligt Villa Gamberaia, een historische villa gebouwd in de 16e eeuw en bekend om zijn prachtige tuinen. Villa Gamberaia ligt ongeveer 15 minuten van het centrum van Florence. Het heeft een uitzonderlijk uitzicht op de Arnovallei. Veel (tuin-)architecten bestudeerden de unieke tuin vanwege de ligging in het Toscaanse landschap. 

De Limonaia is een historisch 15e-eeuwse citroenboomkas die toebehoorde aan de familie van de beroemde beeldhouwer en architect Bernardo Rossellino. Verder is er een o.a. een ‘cipres-allee’, een bowlingveld, een vijver, een grot en een terras. Je kan ook in de villa ook overnachten!
www.villagamberaia.com

Villa Medicea Della Petraia (Florence, Toscane)


Dit paleisje behoorde tot de 2e helft van de 16e eeuw aan de familie Brunelleschi. Het werd toen gekocht door Ferdinando I de’ Medici, die het gebouw restaureerde. In 1990 werd het geheel cadeau gedaan aan de Italiaanse staat.

De tuin is het ontwerp van Tribolo en ligt tegen een helling. De tuin bestaat uit een aantal niveaus met halfronde buxushagen. Op het hoogste niveau ligt de fontein ‘Venus van Florence’, met een prachtig uitzicht over Florence.

Villa Medicea Di Castello (Florence Toscane)

De Villa Medicea di Castello nabij Florence dateert uit de 14e eeuw. De beroemde schilder Sandro Botticelli maakte in opdracht van Lorenzo vele decoraties voor deze villa. De villatuin wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van hoe een Italiaanse tuin er volgens Leon Battista Alberti (een artistiek multitalent uit de 14e eeuw) uit moet zien.

De compacte en geometrische vorm van de tuin zijn typerend voor de 14e eeuw, terwijl de grot en de aanwezigheid van water en figuren meer doen denken aan het ‘maniërisme’. Dat is een term voor Italiaans geïnspireerde kunst in de 16e eeuw. Wat verder vooral opvalt zijn de terrassen. Deze tuinen hebben als voorbeeld gediend voor veel andere beroemde tuinen in Italië waaronder die van Boboli.

Villa Guicciardini Corsi Salviati, Sesto Fiorentino (Toscane)

Villa Guicciardini Corsi Salviati


Deze tuin ligt in Sesto Fiorentino, vlak bij Florence. Een middeleeuws paleis werd in 1640 verbouwd tot een villa. De gevels werden door de markies Antonio Corsi in 1738 verfraaid in barokstijl. Er werd toen een nieuwe tuin aangelegd met beelden op zuilen en een ronde vijver met een fontein. De oorspronkelijke visvijver veranderde daarna in een kanaal. In de 19e eeuw werden kassen gebouwd met vele tropische planten, waardoor de tuin aan status won. In 1907 begon de graaf Giulio Guicciardini met de restauratie van de villa en hij bracht de tuin terug in de oorspronkelijke 18e-eeuwse uitvoering. Dat deed hij door o.a. de kassen weer te verwijderen. De tuin biedt thans een groot aantal zuilen met beelden, veel kuipplanten, buxus en eenjarigen.

Villa Durazzo-Pallavicini (Ligurië)

Villa Durazzo-Pallavicini

Peli, Ligurië

In het centrum van Pegli (vlakbij Genua) vind je een fraaie villa met 19de-eeuwse park in Engels romantische stijl en een kleine botanische tuin. Het Museo di Archeologia Ligure is gevestigd in het park. Het park en de botanische tuin zijn dagelijks geopend. Het park is ontworpen door Michele Canzio, decorontwerper voor het Teatro Carlo Felice en gebouwd tussen 1840 en 1846. In de 20e eeuw raakte de tuin in verval maar vanaf 1991 begon de restauratie.

Het park heeft een grot, een Danteske Inferno, met wandelpaden en ondergronds meer. Hierdoor kan je door de bezoeker kan opstijgen naar het paradijs!

Via Pallavicini 13 (direct naast het station in Pegli).

Villa Pisani (Veneto)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

De Villa Pisani vlakbij Venetië is een van de drie grote villa’s langs het Brentakanaal en het enige dat openbaar toegankelijk is. Het enorme huis met de allure van een paleis werd omstreeks 1555 gebouwd en geldt als hoogtepunt van de villacultuur uit die tijd.

De vlakke barokke tuin werd tussen 1730 en 1740 aangelegd. Het dominante centrale kanaal begin twintigste eeuw. Er is een leuk doolhof en pergola’s bedekt met bloeiende wijnstokken. Pisani heeft een van de grootste fonteinen in regio.

Giusti tuin(Giardino Giusti, Verona, Veneto)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

De foto zegt eigenlijk al genoeg. Een fascinerende tuin  met strakke gazons, standbeelden, grote trappen en kunstmatige grotten. De Giusti tuin heeft alles wat Renaissancetuin mooi maakt: een geometrische indeling van bloembedden en hagen, fonteinen, grotten, mythologische standbeelden, lanen van cipressen en een doolhof. Het is al jaren één van de mooiste en meest bezochte tuinen in Veneto. De klif en terrassen bieden een prachtig uitzicht.

Tuinen van het Castello Ruspoli di Vignanello, Viterbo (Lazio)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Het Castello Ruspoli di Vignanello is schitterend, alle perken vormen hier een geometrische orde. Een groen fluwelen tapijt zonder versieringen; typerend voor de Italiaanse renaissance tuinen. Er staat slechts één enkele fontein in de centrale tuin en geen beelden. In de kleinere tuin staan bloemen, klimrozen, kruiden en enkele beelden.

Giardino di Ninfa, Latina (Lazio)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Sommigen noemen het de mooiste en meest romantische tuin ter wereld, Giardino di Ninfa ofwel de tuinen van de nimf, in Latina vlakbij Rome. Het is een unieke tuin maar ook een nog erg onbekende tuin. Een goed bewaard geheimen dus dat nu nog ‘slechts’ 60.000 bezoekers per jaar trekt.

De tuinen zijn vernoemd naar het dorpje Nimfa, ooit een welvarende Romeinse stad. Op haar beurt werd het door de Romeinen vernoemd naar de Naiaden, de waternimfen, de godinnen van bronnen en waterwegen. Er stond een tempel over de bron van de rivier de Nympheus, die gewijd was aan de nimfen. Later verviel de stad.

De familie Caetani kreeg Nimfa in de dertiende eeuw in handen. Sinds 1920 werkten drie generaties van de familie aan de tuinen. In 1972 werden overgedragen aan de stichting ‘Fondazione Caetani’.

In de tuinen van Nimfa zijn meer dan 1300 verschillende planten, struiken en bomen geplant. Monumentale bomen, prachtige magnolia’s en een spectaculair assortiment aan Japanse kers zijn zo tussen de ruïnes gepland, dat er een spectaculaire doorkijkjes ontstaan.

Let op: De tuinen zijn vaak gesloten en alleen met een gids te bezoeken. Kijk dus altijd een op de website voor actuele tijden.

Villa d’Este (Tivoli, Lazio)

villa este3
National Geographic plaatste deze tuin ooit in de Top 10 mooiste tuinen ter wereld.

National Geographic plaatste deze tuin in de Top 10 mooiste tuinen ter wereld. Een kardinaal in de renaissancetijd besloot om het leven in Tivoli wat draaglijker te maken. Hij toverde een vervallen benedictijnenklooster om in een prachtige villa, de Villa d’Este. De Villa kent een fascinerend complex aan fonteinen. De mooiste zijn de Fontana del Bicchierone (het water stroomt uit grote schelpvormige bekken), de Rometta fontein en de Avenue van de Honderd Fonteinen. Daar spuit het water uit dierenkoppen, lelies en een kleine boot.

Kasteel Trauttmansdorff, Merano (Zuid Tirol)

De botanische tuinen van kasteel Trauttmansdorff in Merano/Meran werden in 2005 uitgeroepen tot Mooiste tuin van Italië. Op een oppervlakte van ongeveer twaalf hectare kan de bezoeker de hele wereld in een tuin beleven. Het bijzondere klimaat van de zonnige kuurstad Meran maakt het mogelijk.

Deze prachtige tuin van 12 ha met 7 km aan verzorgde wandelpaden staat vol bloeiende planten, exotische palmen, botanische rariteiten, olijfbomen, cipressen en nog veel meer. Een enorme vijver met waterlelies en lotusbloemen ligt prachtig ingebed in de tuin en het omringende berglandschap.

Het kasteel was het winterverblijf van keizerin Elisabeth (Sissi) in Zuid-Tirol.

Villa Taranto, Pallanza (Piemonte)

Tuinen Italie Villa Taranto

In Pallanza (vlakbij Verbania), aan het Lago Maggiore, vind je de Botanische Tuin van Villa Taranto. In de lente bloeien daar de tulpen, irissen, azalea’s, rododendrons, lila’s en vele andere bloemsoorten.

De tuin werd aangelegd in Engelse stijl door de eigenaar van het landgoed, een Schotse kapitein genaamd Neil Mc Eacharn. De naam Taranto komt van een van de voorouders van Mc Eacharn. Dat was een hoge militair die door Napoleon tot Hertog van Taranto (Zuid-Italië) was benoemd. De tuinen van de villa vormen een immens erfgoed, dat ieder jaar door 150.000 bezoekers wordt bezocht.

In het park staan zeldzame bloemsoorten en exotische planten, maar ook vliegen ook verschillende vogels zoals papegaaien, fazanten en pauwen. De dieren zijn te bewonderen door een rondvaartboot naar de eilanden te nemen. De Tuinen zijn van april tot oktober geopend tot half zeven ‘s avonds.

www.Villataranto.it.

Isola Bella, Lago Maggiore (Piemonte)

isola bella

Isola Bella is één van de Borromeïsche Eilanden die liggen in het Italiaanse deel van de Lago Maggiore. Je kan er met de boot vanuit Stresa en Baveno naar toe. In 1630 kocht de rijke en machtige graaf Carlo III Borromeo het eiland. Hij noemde het naar zijn vrouw Isabella. Later werd de naam afgekort tot Isola Bella.

Carlo liet een kasteel in barokstijl bouwen, samen met een tuin. De tuin bestaat uit 10 terrassen die trapsgewijs zijn opgebouwd. In de tuinen van Villa Borromée, die gevuld zijn met antieke beelden, lopen traditioneel een aantal witte pauwen. De familie Borromée, die eens een heilige afleverde: Carolus Borromeus, bewoont het eiland jaarlijks gedurende enkele weken

Isola Madre,  Lago Maggiore (Piemonte)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Isola Madre is een van de Borromeo eilanden in het Lago Maggiore. In het begin van de 19e eeuw werd het eiland omgetoverd tot een botanische park. Het heeft een oppervlakte van ca. 8 hectare. Er zijn niet alleen spectaculair bloeiende Rododendrons en Azalea’s, maar ook vele andere species uit de gehele wereld. Eucalyptus en palmbomen gedijen hier uitstekend. Beroemd en erg fotogeniek zijn de vele prachtige pauwen en fazanten die op het eiland wonen.

Tuin van Villa Monastero, Varenna, Comomeer (Lombardije)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

De tuin van villa Monastero in Varenna behoort, samen met die van de villa’s Olmo, Melzi en Carlotta, tot de meest bezochte aan het Comomeer. In het voorjaar kunt u genieten van de schitterende bloemenperken, terwijl de botanische tuin een unieke collectie van exotische bomen biedt: vele soorten palmen, ceders van de Libanon, agaven, groenblijvende heesters, citrusbomen en oleanders.

De oudste gegevens van deze villa dateren uit het jaar 1208. Het kwam toen in gebruik als Cisterciënzer klooster.
Met name de Oostenrijker Walter Kress heeft er in het begin van de twintigste eeuw voor gezorgd dat er in de tuin vele exoten werden aangeplant. Ook werden er toen bouwwerken zoals tempeltjes, ballustraden en een Moors koffiehuis gebouwd.

De tuin is zeker het meest attractieve van villa Monastero, maar sinds kort is ook de villa zelf als museum ingericht en te bezoeken in de weekends2. Gedurende de week is de villa veel in gebruik als congrescentrum van de Italiaanse onderzoeksorganisatie Consiglio Nazionale delle Ricerche (C.N.R.).
De villa ligt aan de zuidkant van het dorp met de ingang recht tegenover een parkeergarage, maar je vindt er vaak ook wel een parkeerplaats aan de provinciale weg die boven langs de tuin loopt.

Villa Melzi (Bellagio, Comomeer,Lombardije)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Deze villa ligt sprookjesachtig aan de oevers van het Lago di Como in het plaatsje Bellagio. De villa in neoklassieke stijl werd in opdracht van Francesco Melzi, een politicus uit de tijd van Napoleon in 1808, gaf opdracht de villa te bouwen in neoklassieke stijl. In de tuinen vinden we fraaie balustraden, afgeknotte platanen en mooie bloembedden. In het voorjaar bloeien de vele Rhododendrons en Azaleas.

Ook staan hier vele prachtige bomen zoals Pinus, Sequoia, Taxodium, Cryptomeria en Acer palmatum. De Villa telt talrijke archeologische vondsten, standbeelden en beeldhouwwerken. Ook is er een kleine Arabische tempel, waar de Hongaarse componist Franz Liszt enkele stukken voor piano zou hebben geschreven.
www.giardinidivillamelzi.it

Villa Carlotta (Tremezzo, Comomeer, Lombardije)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Markies Giorgio Clerici bouwde de villa in de17e eeuw. Het ligt prachtig aan de oevers van het Comomeer. Later werd de villa door Prinses Marianna van Pruisen als huwelijksgeschenk aan haar dochter Charlotte gegeven. Vanaf die tijd heeft de villa de naam Carlotta.

De tuin heeft een oppervlakte van 7 ha. en is aangelegd in Italiaanse stijl. De villa is bekend vanwege de prachtige overgangen tussen de bebouwing en de omringende tuinen. Via de symmetrische trappen daalt men af tot aan het Comomeer.De terrassen zijn aangekleed met rozen, jasmijn en exotische klimplanten.

Aan de zijkanten van de trappen bevinden zich ‘Giardini Segretti’, de geheime tuinen. De tuin is het gehele jaar een bezoek waard.
In het voorjaar bloeien de Rododendrons en 150 verschillende soorten voorjaarsbloemen. Vele oude soorten Camellia’s, eeuwenoude Sequoia’s, Ceders en tropische planten staan verspreid in de tuin.
Ook vinden we hier een rotstuin, een varenvallei, een Rododendronbos en een bamboetuin. Vanuit de tuin is er voortdurend een prachtig gezicht op het Comomeer.
www.villacarlotta.it

Caserta (Campanië)

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Het paleis en de tuinen van Caserta in de buurt van Napels zijn niet zo heel bekend maar dat is ten onrechte. Het Versaille van Italië is bijzonder indrukwekkend. In het enorme park kan je met grappige fietsen een rondje maken. Het paleis is voorgedragen voor een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een bezoekje aan het paleis en de tuinen is zeker de moeite waard als u Napels en omgeving bezoekt.

Toegift

Er zijn geregeld verkiezingen van de mooiste Italiaanse tuin. Als aanvulling op de bovenste 20 viel ons oog nog op de volgende tuinen.

Villa Toeplitz, Varese, Lombardije

Tuin met geweldige waterstromen die lopen naar het laagst gelegen deel van het park. De villa en de bijzondere tuin zijn aangelegd in de jaren 20 van de twintigste eeuw door baron Guiseppe Toeplitz. 

Villa Borromeo Visconti Litta, Lainate, Milaan, Lombardije

Tuin met verrassende waterelementen. In de kamers van het Ninfeo zie je schitterende mozaïeken.

Villa Grock, Imperia, Ligurië

De villa is gebouwd door Grock de Clown, een populaire acrobaat begin 20e eeuw. Het is een bijzonder museum en heeft een geweldige tuin.

Villa Serra di Sant’Olcese, Genua, Ligurië

9 hectare Engelse tuin.

Giardino dei Tarocchi, Capalbio, Toscane

Beeldentuin met 22 monumentale figuren die het mysterie van de Tarot verbeelden.

Storico Giardino Garzoni  Pescia, Toscane

De villa Garzoni met bijhorende maniëristische tuin is één van de mooiste villa’s van Toscane. De tuin representeert de perfecte synthese tussen barok en renaissance.

Giardino Botanico La Cutura, Giuggianello, Puglia

35 hectare met zeldzame tropische planten.

Villa Caristo, Stignano, Calabrië

foto: wikipedia

18e-eeuwse landelijke villa die uniek is omdat het de enige barokke villa in z’n soort is in Calabrië.

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

De top 20 mooiste parken en tuinen van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button