FlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziekMilaanNieuwsRomeStedenVakantieVenetië

De top 10 musea in Italië

Er is geen land ter wereld waar kunst, geschiedenis en vormgeving zo bepalend zijn voor de hedendaagse samenleving als Italië. Ze maken het land kleurrijk, geven de cultuur perspectief en bieden stof tot discussie. Bovendien dwingt het respect af. Hoewel ’s lands trots, Mona Lisa, elders verblijft, blijft er meer dan genoeg te bewonderen over, waarbij een kaartje in de voorverkoop geen overbodige luxe is.

Dit zijn, volgens de Touring Club Italiano (de Italiaanse ANWB) de meest bezochte musea van Italië, in willekeurige volgorde:

Musei Vaticani in Vaticaanstad/Rome

Deze ‘bundeling’ Apostolische paleizen vraagt even tijd, bij de kassa en in de zalen. De enorme collectie, deels bijeen geroofd, zal ook Dan Brown-lezers intrigeren. Showstoppers zijn uiteraard ‘het Laatste Oordeel’ en de Sint- Pietersbasiliek.

Galleria degli Uffizi in Florence

Het oudste museum van Italië (sinds de 18de eeuw geopend voor publiek) biedt een exceptionele collectie kunst, zoals ‘de Geboorte van Venus’ van Botticelli, ‘Tondo Doni’ van Michelangelo, ‘Venus van Urbino’ van Titiaan en ‘Medusa’ van Caravaggio.

Galleria dell’Accademia in Florence

Hier zijn de wereldberoemde sculpturen te bewonderen van Michelangelo, met als topper het beeld David, maar kijk uit met je selfiestick. Andere meesterwerken in de collectie zijn afkomstig van Allessando Allori, Sandro Botticelli en vele anderen.

Palazzo Ducale (Dogenpaleis) in Venetië

15de eeuws paleis uit de tijd van de Venetiaanse Republiek, dat jong en oud zal boeien. Architectuur en kunst vormen de pijlers, maar ook het verhaal van de Dogen is het beluisteren waard. En daarna met de kinderen langs de martelkamers…

Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica in Milaan

Grotendeels gewijd aan Leonardo da Vinci met meer dan honderd modellen, die werden gemaakt op basis van Da Vinci’s tekeningen. Zeer geschikt voor kinderen.

Palazzo Pitti in Florence

De voormalige residentie van de adellijke familie Pitti (en later de Medici’s) stamt uit de vijftiende eeuw. De zalen zijn gevuld met allerlei kostbare kunstschatten; schilderijen, kostuums, zilverwerken en historische meubelstukken.

Peggy Guggenheim Collection in Venetië

In het Palazzo Vernier dei Leoni aan de Canal Grande gaan ze verder dan de nationale trots. Hier hangen en staan veelal Europese en Amerikaanse werken, zoals van Pablo Picasso, Salvador Dalí en… Piet Mondriaan.

Museo Egizio in Turijn

Bijzondere collectie Egyptische kunst en Egyptische cultuur. Zo zijn er sarcofagen tentoongesteld en kun je mummies van dichtbij bewonderen. De Nederlander Christian Greco is de trotse directeur van het museum. Opgravingen van Pompeii Resten van de stad die in 79 v. Chr. onder de as en lava van de vulkaan Vesuvius werd bedolven.

Museo Storico Perugina in Perugia. Chocolademuseum

Perugia is de thuisstad van de Baci chocolade en dat proef je. Het Casa Del Cioccolato herbergt niet alleen een razend populair museum, maar ook een fabriek. Aspirant-chocolatiers kunnen er zich bekwamen door een dagje cursus te volgen aan de chocoladeschool.

De top 30 meest bezochte musea in Italië in 2019

Een langere lijst met de cijfers van 2019 werd onlangs gepubliceerd door een statistisch bureau. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Bijzondere musea die de massa niet kent

Boven dus de grote trekkers waar je vaak lang in de rij staat. Heb je alles al eens gezien bekijk dan onze 10 bijzondere en verrassende musea in Italië.

Gerestaureerd

Veel bijzondere musea en monumenten kregen de laatste jaren een opknapbeurt. Kijk welke er inmiddels weer piekfijn uitzien zoals bijvoorbeeld Miramare (foto). Nummer 23 in de top 30.

Het schitterend gelegen Miramare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button