De top 10 kinderboeken voor op de achterbank naar Italië

Kinderen moet je natuurlijk zo vroeg mogelijk met Italië vertrouwd maken. Dan is de kans groot dat ze later ook nog mee willen en de liefde voor het land overnemen. En wat is er nou gezelliger dan met de hele famiglia naar het zuiden?! Italië is in ieder geval een zeer kindvriendelijk land.

Er zijn de afgelopen jaren veel leuke boeken voor kinderen over Italië verschenen. Hier een aantal suggesties om de koters leuk en leerzaam te vermaken.

DrawYourMap Rome 12 +

Wist jij dat er onder de straten in het centrum van de stad allemaal geheime gangen zijn? Je gaat op reis door Rome! De hoofdstad van Italië die volgens een legende is gesticht door de tweeling Remus en Romulus. Ga je mee op reis?

DrawYourMap Rome maakt een stedentrip leuk en leerzaam voor kinderen en ouders! Het is een reis-doe-boek voor reisleiders in de dop; kinderen worden uitgenodigd om hun eigen kaart van de stad te maken en zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Het boek is te bestellen via deze link.

Avontuur in Italië

Eindelijk is het zover! In de herfstvakantie gaat Lisa naar Italië. Haar hartsvriendin Merel is daar in de zomer naartoe verhuisd. Terwijl Merel de ochtenden naar school gaat, mag Lisa lessen gaan volgen op een Italiaanse manege.

Het boek is te bestellen via deze link.

De zilveren lepel voor kinderen

De kookgekken weten dat de Zilveren lepel zo’n beetje de Italiaanse kookbijbel is. Voor je nageslacht is er nu ook een speciale versie zodat je het virus meteen door kan geven!

Bestel het boek via deze link

Kidsgids, Als Aeneas op avontuur door Rome

Niet ieder kind staat te juichen als je ze vertelt dat ze mee moeten naar Rome voor een dagje cultuur. Maar zoals wel vaker gaat het er om hoe je het brengt. Met spannende verhalen bijvoorbeeld.
Irene de Koning leidt regelmatig groepen rond in Rome en merkte daardoor dat er een gids voor kinderen ontbrak. Dus schreef ze die maar zelf. Het werd een boek met zes mooie verhalen, Griekse en Romeinse mythen. Over hoe het was om als held in het Colosseum te staan. Over de verhalen achter de beelden in de musea die alle kinderen aanspreken, als je het maar vanuit hun belevingswereld vertelt.

Lees ook ons verhaal met leuke dingen voor kinderen in Rome.

Het boek is te bestellen via deze link.

Kidskompas Landkaart Voor Kinderen Italië, 4-12 jaar

Deze informatieve en vooral leuke kinderroutekaart is ideaal voor op de achterbank, maar ook voor op de plek van bestemming! Niet alleen kunnen kinderen de route op de Kinderlandkaart mee volgen – met daarbij alle bezienswaardigheden onderweg – er is ook volop aandacht voor de geschiedenis van Italie, de (culinaire) gewoonten en gebruiken en belangrijke monumenten.

Eenmaal op het vakantieadres aangekomen biedt de kaart volop spelletjes, recepten, kleurplaten en raadsels.
Bestel Kidskompas

Hoe overleef ik mijn vakantie in Italië, vanaf 9 jaar

Al wat ouder is de Italië versie uit de ‘Hoe overleef ik-reeks’ van Francine Oomen. Dit boekje geeft de vertaling van een aantal regelmatig gebruikte zinnen in bepaalde plaatsen of omstandigheden zoals het vliegtuig, de trein, de camping, het strand, shoppen, benarde situaties, ziek zijn… Daarna volgt een woordenlijst Nederlands – Italiaans.

Het leuke voor kinderen bij dit boekje is dat de uitspraak er fonetisch bij staat. De allereerste pagina is dan ook erg belangrijk maar geeft héél summiere informatie om de gebruikte tekens correct te kunnen interpreteren. Spijtig dat deze pagina niet meer aandacht krijgt, want anders zal de jonge reiziger wel eens raar bekeken worden bij de uitspraak van sommige woorden of zinnen.
Er worden ook woorden en uitdrukkingen aangereikt om dingen te kunnen zeggen die ongewenst zijn of die je niet leuk vindt. De gebruiker moet er wel op letten om voorzichtig te zijn met deze uitspraken, wil hij/zij geen gedonder.
Leuke tekeningen maken het boekje aangenaam om door te bladeren. Het handige kleine formaat en de lage prijs zijn een bijkomende troef. Bestel het boekje.

Ciao Italia vakantieboek, 6-12 jaar

Ook Ciao Italia is al even op de markt. Met het Ciao Italia vakantieboek kom je de reis naar Italië op de achterbank goed door. Tomasso Tomatini vertelt je bijzondere dingen over Italië. Spelletjes, puzzels, rebussen, weetjes en vragen wisselen elkaar af. Er zijn gemakkelijke en moeilijke vragen, en er zijn ook vragen waarmee je je ouders het vuur aan de schenen kunt leggen. De oplossingen staan achterin het boekje

Het boek is toegespitst op de jonge lezer en is bedoeld ter oriëntatie van Italië. Er worden verhalen van mensen beschreven over hun eigen manier van werken, wonen en ontspanning; hun eigen steden en dorpen; en hun eigen geschiedenis en cultuur.
In dit boek vind je informatie over beroemde mensen, gebouwen, parken en attracties. Behalve de aardrijkskundige kenmerken, komen ook de toeristische attracties en het dagelijks leven in Italië aan de orde.

Naar Italië, vanaf 10 jaar

Italie is het lievelingsland van Rindert Kromhout. Hij kan er de mooiste, gekste, spannendste en vrolijkste verhalen over vertellen. Waar kun je leren hoe je gladiator wordt? Hoe lang houdt Venetie het hoofd boven water? Waar is de engste begraafplaats van Rome? Waar staat het gouden huis van Nero? Welke Italiaanse heilige kon vliegen? Hoe werkt de maffia?

Wie dit boek heeft gelezen wil nog maar een ding: onmiddellijk naar Italië! Bestel het boekje.

Noedel in Italië, vanaf 2 jaar

Beleef de avonturen van Noedel en Bop in Italië. Samen gaan ze voor het eerst op reis met het vliegtuig. Ze gaan naar Italië en maken de leukste dingen mee. Ze tellen in het Italiaans en ze leren zelfs een paar parole italiane, Italiaanse woordjes. Ook leren ze over de kleuren van de Italiaanse vlag. Noedel bekijkt de bekendste hotspots zoals de toren van Pisa, het Colosseum in Rome, de gondels in Venetië en nog veel meer. En ondertussen steekt hij er ook nog wat van op.

Het boekje is gemaakt om voor te lezen aan peuters en kleuters die naar Italië op vakantie gaan. Zo leren ze alvast een beetje over de andere cultuur en gewoontes. En over wat ze mee maken als ze langs de douane gaan om op het vliegtuig te stappen.
10% van de winst van elk boekje gaat naar Kika. Eenstemeer een reden om het te bestellen

Koken met Geronimo Stilton, 6-9 jaar

Geronimo Stilton is een fijnproever en hij kon dan ook niet anders dan zijn trouw lezerspubliek laten meegenieten van zijn kookkunsten. In samenwerking met Italië’s bekendste culinaire tijdschrift Cucina Italiana heeft hij dan ook een kookboek uitgebracht.
In het kookboek vind je ruim veertig lekkere gerechten die kinderen samen met volwassenen kunnen bereiden. Bij elk gerecht wordt helder uiteengezet hoe je het moet bereiden. Ook is er telkens een lijst van ingrediënten en een wijze raad van Geronimo.

In dit boek vind je heel gezonde en lekkere recepten om samen gezellig te koken. Zo kan je pizza’s omtoveren in kleurrijke clowns, snoepjes in grappige gezichten, groenten in leuke lieveheersbeestjes en desserts in vrolijke vlinders of olijke paddenstoeltjes. Je leert elk gerecht omtoveren tot een feest vol smaak, kleur en vrolijkheid. Bestellen.

Italie

Waar staat het gouden paleis van Nero? Waarom staat de toren van Pisa eigenlijk scheef? Hoe smaakt de Italiaanse vlag? Waar kun je leren hoe je gladiator wordt? Welke heilige kon vliegen? Hoe werkt de maffia?
Hoe lang blijft Venetië nog boven water?

Rindert Kromhout weet het allemaal, want Italië is zijn lievelingsland. Het boek Naar Italië hierboven is ook van zijn hand. Hij houdt vooral van de uitgebreide Italiaanse maaltijden met veel verschillende gangen en een hoop drukte en gezelligheid. Daarom heeft hij dit boek geschreven alsof hij zo’n maaltijd serveert.

Hij begint met inkopen doen in Rome, dient de hoogtepunten uit de geschiedenis op, schenkt water uit de bijzondere fonteinen, beschrijft hoe Italiaanse kinderen leven, laat ons proeven van het natuurgeweld en eindigt met het nagerecht Venetië. En hij weet natuurlijk als geen ander wat kinderen lekker vinden. Om van te smullen op de camping in Italië, het terras in Venetie of gewoon thuis op de bank. Bestellen.

Professor Kleinbrein – Romeinen

De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater. Wist je dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde?  Bestellen


Niet meer nieuw leverbaar zijn de volgende boeken maar wellicht nog tweedehands verkrijgbaar

Vakantielandenspel Italië, vanaf 10 jaar

vakantiespel italie

Informatief spel vol vakantieplezier over je favoriete vakantieland. Spelenderwijs leer je van alles over het land en de bewoners. Beantwoord zo veel mogelijk vragen goed en verzamel zo souvenirs. Wie er het meest heeft, is de winnaar. Voor thuis, onderweg en op je vakantie. Vanaf 10 jaar.
bestel het spel.

Jippie naar Italië, 8-13 jaar

Jippie naar Italië kinderboek

Kosmos brengt een speciale reisgids voor kinderen uit met de titel Jippie naar Italië, bedoelt voor de leeftijd van acht tot dertien jaar. Het boek bevat leuke tips, bezienswaardigheden in Italië, spelletjes en legt uit hoe je bijvoorbeeld een ijsje bestelt in het Italiaans. Leerzaam en leuk dus! Aan de hand van het rugzakje Jippie worden de lezertjes bekend gemaakt met Italiaanse gewoontes en de taal.De auteurs geven ook workshops op scholen en laten zo de kinderen in korte tijd kennismaken met het land. Wat Il Giornale betreft een geweldig initiatief dat ook plaatsvindt op het Italië Evenement in Haarzuilens. De kids naar de Italiaanse workshop en u rustig genieten van de sfeer. Het boek van Kosmos Uitgevers verschijnt deze maand.

Bestel Jippie naar Italië

Lonely Planet Verboden Voor Ouders – Rome, vanaf 10 jaar

Lonely Planet Verboden Voor Ouders - Rome

In deze luchtig en kleurig vormgegeven stadsgids, onder redactie van de wereldbekende Lonely Planet, worden bijzonderheden verteld over Rome. Dit keer niet heel specifiek voor volwassenen maar voor kinderen.
Op twee naast elkaar liggende pagina’s komt steeds een thema langs: waarom Rome niet Reme heet (over het ontstaan van Rome), in de maak (over oude en nieuwe uitvindingen), sport (de twee grote Romeinse voetbalclubs Roma en Lazio), alledaagse goden (over de vele afbeeldingen van goden in de straten) en nog 41 andere bijzondere wetenswaardigheden.
De teksten zijn kort maar krachtig en vreemd genoeg niet altijd gericht op de doelgroep (10 tot 14-jarigen) maar bieden mede ook dankzij de vele kleurentekeningen en -foto’s voldoende houvast om te snappen waar het over gaat. De weetjes zijn leuk en niet moeilijk terug te zoeken in de stad.

Bestel Lonely Planet Verboden Voor Ouders

ItaliëQuiz, Pocket Loco, vanaf 8 jaar

Italië Quiz

De ItaliëQuiz is een leuk spel met vragen waar je veel van leert. Je kunt het overal spelen, thuis en op school. Maar ook onderweg in de auto, dus ideaal voor op vakantie.
Hoe werk het?
Pocket Loco bestaat uit een houder en een boekje. Met de knopjes op de houder geef je het antwoord. Daarna draai je Pocket Loco om en zie je of je het goed hebt gedaan. De goede antwoorden krijg je ook nog een keer te zien. Een paar voorbeeldvragen:
Wie schilderde Mona Lisa? (Leonardo da Vinci of Leonardo di Caprio)
Hoe heet Italiaans ijs met stukjes chocola? (stracciatella of chipolata)
Welke plaats ligt in Italië? (Florence of Alicante?)
bestel

Ook leuk; kleurplaten en bouwplaten of Legodozen van Italië

Fiat heeft een paar mooie kleurplaten gemaakt die je kan printen en er zijn ook hele leuke bouwplaten van Italiaanse auto’s. Klik hier!
Voor de grote kinderen heeft Lego een paar fraai dozen van Italiaanse iconen op de markt gebracht.

Met de kinderen naar Rome of andere grote steden. Dit zijn de leuke dingen om te doen!

één reactie

  1. Erg leuk, ook dat er voor de allerkleinsten een boekje bij staat.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*