Kunst, film, muziekMuziekNieuwsPopulaire artikelen

De tien mooiste liedjes van Zucchero

Wat zijn er veel Zucchero fans in Nederland!  We werden overladen met mails voor de gratis kaarten voor zijn concert op 18 mei in Amsterdam. Dat concert draagt net als zijn nieuwe CD de titel La Sesion Cubana. Dit zijn de tien mooiste liedjes van Zucchero.

We vroegen naar je favoriete nummers en waarom je die zo mooi vindt. Het bleek lastig kiezen. We hebben een compilatie gemaakt van een aantal reacties en de top 10 van jouw favoriete Zucchero songs.

En, o ja, de winnaars natuurlijk!  Dat zijn Andrea uit Deventer,  Angelina uit Lisserbroek en Anja uit Driebruggen. Gefeliciteerd!  De kaarten komen zo snel mogelijk naar jullie toe. We horen graag hoe het geweest is.

1. Il Volo

De tien mooiste liedjes van Zucchero
Il volo staat op de eerste plek van de tien mooiste liedjes van Zucchero

De meeste stemmen kreeg het liedje l Volo uit 1996. Het nummer van het album Spirito DiVino was een internationale hit. In Nederland reikte het tot plek 15 in de top 40. Het is ook het hoogste genoteerde nummer in de Top 2000 van Zucchero, plek 788 in 2012. Overigens scoorde Zucchero nog nooit een nummer 1 hit in Nederland.

Onze lezers zeggen:

Hanneke: “Het mooiste liedje is voor mij Il Volo. Het leven is niet alleen geluk. Dat maakt het ook zo mooi en interessant. En als Zucchero dan zingt: “Ik droom van iets goeds, Dat mijn wereld komt verlichten Goed zoals jij………. (en dan in het Italiaans natuurlijk)”; dan rollen de tranen van dankbaarheid over mijn wangen!

Mark: “Toen dit nummer uit kwam heb ik mijn vrouw leren kennen. Ik ga haar zeker verrassen als ik de kaartjes win!”
Judith: “Il Volo is zo speciaal. Onderstaande tekst hebben we op het geboorte kaartje van onze oudste dochter gezet. Dat is inmiddels alweer 12 jaar geleden . We hebben inmiddels nog een dochter en beide zingen het nummer ook uit volle borst mee als het op staat.
Sogno, qualcosa di buono
che mi illumini il mondo
buono come te…
Che ho bisogno, di qualcosa di vero
che illumini il cielo
proprio come te!

Bianca: “Ik vind de tekst van Il Volo prachtig. Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat wij elk jaar naar de woonplaats van Zucchero op vakantie gaan in Italië. Helaas hebben wij hem nog nooit mogen ontmoeten, maar wij zijn absoluut een groot fan van hem!
Mevrouw Ostermann: “Mijn favoriete Zucchero-nummer is Il Volo want steeds als ik dit nummer hoor, moet ik denken aan de geweldige vakanties/weekendjes weg in bella Italia. Als je daar bent lijkt het net als een vlucht in een perfecte wereld! Heerlijke cultuur, eten, drinken, weer en vooral vriendelijke mensen.

2. Diavolo in me (Devil in Me)

De tien mooiste liedjes van Zucchero

Een opvallende tweede plek kreeg Diavolo in me (Devil in Me), want dat nummer is nooit een hit geweest. Het komt al uit 1989 en stond op het album Oro, incenso e birra maar werd in 2005 opnieuw opgenomen voor het compilatie-album Zu & Co. Daarop zingt Zucchero het lied met Solomon Burke en dat maakte op vele van u indruk. Alleen op de Nederlandse versie van deze CD zingt hij trouwens een duet met Ilse de Lange.

Hans zegt: “Mijn favoriet nummer is A Devil in Me en dan de versie van de DVD Zu & Co Live at Royal Albert Hall (bestel de DVD) waarin Zucchero samen met Solomon Burke zingt. Solomon Burke “The King of Rock and Soul” en Zucchero samen op een podium. Daar zijn gewoon geen woorden voor…….. alleen jammer dat een optreden samen niet meer mogelijk is.

Anneroos is ook gek van de Solomon Burke versie van Diavolo in me en zegt: “Naast de geweldige danskunsten van Zucchero in de clip van dit nummer, heb ik ook nog een mooie herinnering aan dit nummer. In mei 2007 was ik bij het concert in de HMH. Bij de eerste tonen van dit nummer stond ik met mijn zus al met de handen schuddend omhoog ( zoals in de clip en tijdens het concert in The Royal Albert Hall), dit was al snel opgemerkt door Zucchero en zijn band. Binnen enkele seconden deden zij en de zaal mee!”

Georgette zegt: “Tijdens mijn jaar als au-pair in Rome (jaren geleden!) zaten wij vaak als au-pair meiden bij elkaar. En natuurlijk allemaal een min of meer fout Italiaans vriendje aan de haak geslagen. Uiteindelijk wisten we allemaal dat we beter af waren zonder maar die heerlijke Italianen brachten het beste en dus eigenlijk ook het meest rebelse deel in ons naar boven. En dan draaiden we keihard dit nummer….Geweldig!

3. Senza una donna

De tien mooiste liedjes van Zucchero
Zucchero Senza una Donna

Senza una donna stond in 1998 al in de top 40 maar werd pas echt een grote hit toen Zucchero het in 1991 samen met Paul Young zong. Het werd zijn grootste hit in Nederland met plek 3 als hoogste notering in de top 40.
Mirjam is er helemaal weg van: “Bij dat nummer smelt mijn hart, zo mooi…
Voor Els is Senza una donna een mooie herinnering: “het nummer Senza Una Donna, roept mooie herinneringen op uit jaar 1987; het jaar dat ik in verwachting was van mijn dochter en 3 maanden letterlijk aan de blauwe Sardijnse zee heb doorgebracht, vrij gekampeerd aan zee , veel vrienden, kampvuurtjes met zingen en vooral dit nummer…”

4 Baila Morena (Sexy Thing)

Zucchero Baila Sexy Thing

Ook dit nummer werd geen grote hit maar werd door onze lezers wel vaak genoemd. Het komt uit 2001 en viel na een aantal jaar in 2012 helaas uit de top 2000. Dit jaar weer stemmen dus!

Anne schrijft: “Beste redactie, Geen twijfel! Het allergaafste lied dat Zucchero ooit gemaakt heeft is Baila Morena, een nummer dat hij met Maná heeft opgenomen en dat op de CD Zu & Co terug te vinden is. Al vraag je je de helft van de tijd af in welke taal ze nu eigenlijk zingen, kun je dit lied op de belangrijkste momenten (zoals het refrein) keihard lekker meebrullen! Terwijl je intussen stevig staat te swingen natuurlijk.

Caroline is ook gek op Baila: het opzwepende ritme van het nummer, de opgebouwde spanning, het is gewoon een supernummer, ik kan er niet genoeg van krijgen, in alle versies, maar vooral de Cubana versie.

5. Diamante

Zucchero Diamante

Diamante was een bescheiden hit in 1990 maar voor de echte fans nog steeds een hoogtepunt.

Jack schrijft ons. “Diamante, een van zijn eerste hits in Nederland. Ergens net voor de zomer met dat opvallende harpgeluid. Was het een harp? Dat nummer heeft me na die zomer nog vaak dat melancholische gevoel gegeven van een mooie zomer(vakantie) die voorbij was.

Ineke:”In ons gezin staat dit lied als symbool voor de geboorte van de kinderen (2). Na de geboorte van Tom en Lisan speelde Peter, mijn man, dit nummer vaak. Hij kon er heel emotioneel van worden.
Een aantal jaren geleden zijn we met ons gezin bij een concert geweest. Dit blijft een mooie herinnering.

Mevrouw Winder: ” De reden is dat ik de muziek van Diamante zo apart en vol is van melodie, zo uniek, zo puur, zoals ik nog niet eerder had gehoord. Tevens zingt hij het lied zo vol overgave ,met veel liefde en ik elke keer als ik weer luister naar het lied hoor ik weer nieuwe aspecten waardoor het lied mij nooit zal vervelen.

6. Colpa di chi

De tien mooiste liedjes van Zucchero
Van de tien mooiste liedjes van Zucchero staat Colpa di chi op zes.

Anneroos: Colpa di chi mijn eerste kennismaking met Zucchero en Italië. Ik was zeven toen ik voor het eerst met mijn ouders en zussen op vakantie ging naar Italië. Op de kinderdisco was er een dansje op dit nummer van Zucchero en ik was helemaal verkocht (overigens niet alleen van het liedje maar ook van Italië)! Eenmaal thuis aangekomen hadden mijn ouders een CD gekocht van een Italiaanse zanger: Zucchero. Drie keer raden welk nummer er opstond. Het dansje heb ik in Nederland nog vaak over kunnen doen en nu nog steeds heb ik er mooie herinneringen aan.

7. Con le mani

Anja: Een van mij favoriete nummer van Zucchero Fornaciari is Con le mani: een liefdesgedicht over handen. Het is moeilijk de poëtische Italiaanse taal om te zetten in het Nederlands, maar ik heb toch een poging gedaan om een idee te geven van deze mooie tekst.
Renato “Ik vond het altijd al een goed nummer van Zucchero en tijdens een vakantie in Italië in 2009 in Cupra Maritina speelde een jonge band oa. Con le mani en zongen alle Italianen mee. Toen wist ik zeker dat Con le mani het beste nummer van Zucchero was en nog steeds is.

8. Cosi`Celeste

Carina “het is de perfecte melodieuze blues die hij zo goed maakt en romantisch, dus Italiaans.

9. Madre Dolcissima

Bertus: Mijn favoriete Zucchero nummer is – Madre Dolcissima – van het album Oro Incenso & Birra(1989), omdat dat mijn eerste kennismaking was met de Italiaanse blues van Zucchero. Vervolgens ben ik meerdere albums (CD) gaan kopen van Zucchero en ben ik in totaal naar drie concerten geweest van Zucchero in Nederland, waarbij ik het eerste concert van Zucchero in Nederland nooit meer zal vergeten. Het concert vond plaats in de Ahoy en de live-versie van Madre Dolcissima die ik hier gehoord heb ging door merg en been.

Zucchero werd ondersteund door een backin vocal groep van twee imposante negerinnen die de gehele Ahoy vulde met een zeer sterk stemgeluid, en neem daarbij de ‘rauwe’ stem van Zucchero zelf, dan heb je de complete blues-ervaring, maar dan op zijn Italiaans.

Sandra: “Dit nummer bezorgde ons altijd al kippenvel, zo ontzettend goed. Dit is ook de reden dat we het gespeeld hebben op de uitvaart van onze veel te jong gestorven (schoon)moeder. Sinds die tijd is het nog specialer voor ons.

10. Pure love

Angelique: Wij vinden Pure love van Zucchero feat. Dolores O’Riordan, één van de mooiste nummers. Het slaat ook echt op mijn relatie. Hij heeft twee jaar moeten wachten tot ik voor zijn charmes viel. In 2010 zijn we getrouwd en gaven wij onze gasten een CD mee naar huis, als dank voor hun komst, met onze eigen favoriete love songs. Pure Love van Zucchero stond er natuurlijk ook op!

Monique Rams:” Zucchero staat voor mij voor ‘opgetild’ worden. iedere keer weer. Pure Amore; Pure love, de liefde. Die vraagt om te luisteren en te voelen. Zucchero solo, geweldig, maar ook een feest om hem samen met Dolores O’Riordan van The Cranberries te zien en te horen. Maar andere favoriet is; Otre le rive, achter de oevers.

Dit waren de tien mooiste liedjes van Zucchero. Omdat we er geen genoeg van krijen nog een paar favorieten.

Voor Ben en Jos is Dune Mosse het beste nummer::”Het is een geweldig nummer en Zucchero kan zichzelf hier helemaal in laten gaan. Ook Jos is er weg van: “Jos: De combinatie van meestertrompettist Miles Davis en de rauwe stem van Zucchero geeft me kippenvel. Ik kan dit nummer rustig 10 x achter elkaar beluisteren. Waanzinnig!

Over het nummer Chicas zegt Alie:”Chicas, vind ik een prachtig nummer, met een hele mooie bas, en het achtergrond koortje erbij maakt mij helemaal vrolijk. Die man laat je echt genieten.

Elina vind E Delicato het mooiste: “In het begin lijkt alsof het twee stemmig is, en het een heel gevoelig nummer is,waardoor ik altijd tranen in mijn ogen krijg als ik er naar luister.

BBJ gaat voor Mente y rosmarino: De zang, de woorden en de titel allen krachtig, harmonieus en warm. Sterk nummer met prachtige titel.
Renée over Miserere:” Miserere, omdat het een ‘inno’ is op het leven. Ieder mens, hoe klein en nietig dan ook, hoe moeilijk het soms ook zijn kan in het leven zelf…het leven op zich is een groot geschenk, een mysterie en daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn. De versie, gezongen met Pavarotti, is een van de mooiste versies ooit. Ik krijg er nog steeds elke keer rillingen van en de wereld staat dan even helemaal voor mij stil. Het geeft me de gelegenheid om goed om me heen te kijken en te beseffen dat ik leef en er zelf iets van moet maken.

De tien mooiste liedjes van Zucchero

De tien mooiste liedjes van Zucchero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button