HuizenNieuws

De stand van zaken voor een tweede huis in Italië

Vanaf vrijdag openen de deuren van de bekende Second Home Beurs in Utrecht. Hier oriënteer je je op een tweede huis in Italië. Een aantal specialisten presenteert hun aanbod en vertelt je precies waar je aan moet denken voor de aankoop van Italiaans vastgoed. Wij spraken alvast met ItaliaCasa, deelnemer van het eerste uur.

Bemiddelaar Laura de Rooy-Dekker van ItaliaCasa staat al jaren samen met haar team op de beurs en zag alle kanten van de huizenmarkt. Na twee coronajaren is het evenement eindelijk weer zonder maatregelen te bezoeken. Hebben jullie er zin in willen we weten.
Laura de Rooy-Dekker: “Ja, nou en of. De beurs is een paar keer niet doorgegaan. Vorig jaar oktober kon het gelukkig wel weer en dat was een enorm succes. We verwachten nu ook weer veel bezoekers!”

Laura de Rooy-Dekker

Hoe ziet jullie koperspubliek er uit?
“We zien vooral veertigers en vijftigers, meestal stellen, die een tweede huis willen als de kinderen groter worden of het huis uit gaan. Opvallend zijn ook oudere mensen met een nieuwe relatie, die samen nog de droom van een tweede huis waar willen maken.”

Na de pandemie zijn we nu in een andere crisis beland. Wat voor invloed heeft dat op de Italiaanse huizenmarkt denk je?
“Dat is nog moeilijk te zeggen, wij merken er nog niets van maar dat kan natuurlijk nog komen. De coronapandemie had wel een duidelijk effect. Kopers uit Nederland en België kregen extra waardering voor een eigen vakantiehuis. Drukke hotels of campings hoefde men dan niet op te zoeken, voor zover dat überhaupt al kon. Corona zorgde ook voor extra concurrentie op de markt vanuit Italiaanse kopers. Mensen met een kleine woning in de stad kozen voor de ruimte van het platteland na het lockdowntrauma van twee jaar geleden. Ook in Italië is het thuiswerken ontdekt.”

De huizenprijzen in Italië zijn gemiddeld veel minder hard gestegen dan in Nederland en soms zelf gedaald. Hoe kan dat?
“De gemiddelde prijs voor Italië is erg vertekend vanwege de grote regionale verschillen en type huizen. Bedenk ook dat er een groot verschil is in huizen die door Italianen als eerste huis worden gekocht en tweede huizen. Aan de ene kant zijn misschien de flats in de voorsteden van Milaan, Napels en Palermo minder waard geworden. Aan de andere kant zijn de prijzen in voor Nederlandse en Belgische kopers populaire gebieden als de meren, Ligurië of Toscane etc, erg stabiel of gestegen. Wij merken dat voor die markt de vraag aantrekt en de bedenktijd steeds korter wordt. Maar van de gekte met overbiedingen zoals in de Nederlandse Randstad is zeker nog geen sprake.”

Er zijn dus grote regionale verschillen en jullie kennen alle regio’s. Als mensen geen voorkeur hebben, welke gebieden zijn nu extra aantrekkelijk qua prijs en toekomst?
“De zuidelijke regio Puglia wordt steeds populairder voor een tweede huis. Nadeel is de afstand maar mensen de het niet erg vinden om er geregeld naar toe te vliegen vinden dat geen probleem. Hier zijn de prijzen nog erg aantrekkelijk, er is veel te zien en je zit altijd vlakbij zee.
Verder is de regio Piemonte al een paar jaar in trek. Deze streek met prachtige landschappen en veel culinaire hoogtepunten heeft prima aanbod. Veel kopers worden er via via op geattendeerd.
Tot slot hebben we net Campanië opgenomen in ons aanbod. Dit is de regio bekend van Napels en de dure Amalfikust, maar ook van de Cilentostreek, een onontdekt gebied waar je nog veel waar voor je geld krijgt.”

Tot slot, welk actueel advies willen jullie mensen graag geven?
“Nou, de laatste tijd spreken we vaak teleurgestelde mensen die via portals als Idealista zoeken naar een huis, en via een simpel mailtje voor meer informatie, automatisch aan een Italiaanse makelaar vast zitten. Als ze daarna ons als Nederlandstalige adviseur willen inschakelen kan dat in principe niet meer, of je moet in het uiterste geval twee keer commissie willen betalen. Op dat soort websites met een enorm aanbod zit verder veel kaf onder het koren. Wij maken een selectie die aansluit op de wensen van de kopers van een tweede huis zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Mocht je toch iets vinden op zo’n portal, laat ons dan het eerste contact leggen met de aanbieder, dan kunnen we mogelijk als aankoopmakelaar optreden zonder dubbele kosten.”

Bekijk de website van ItaliaCasa of bekijk het complete aanbod van tweede huizen in Italië onze website via deze link.

Gratis toegang via Il Giornale

De Second Home Beurs is te bezoeken van vrijdag 18, tot en met zondag 20 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Il Giornale mag vrijkaarten aanbieden. Klik daarvoor op deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button