algemeenKunst & CultuurKunst, film, muziek

De Sixtijnse Kapel: de Vijfhonderd jaren van een meesterwerk

In het kader van de twaalfde editie van de Settimana della Lingua Italiana nel Mondo (5 oktober – 9 november 2012), een initiatief van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Accademia della Crusca onder regie van de Presidente della Repubblica Italiana, nodigt het Italiaans Cultureel Instituut u uit voor de gratis lezing:
Eerbetoon aan de Sixtijnse Kapel: de Vijfhonderd jaren van een meesterwerk.

Een lezing over Michelangelo Buonarroti door Maria Forcellino. LET OP! De voertaal is Italiaans

De Sixtijnse Kapel

Op 31 oktober 2012 is het vijfhonderd jaar geleden dat het gewelf van de Sixtijnse Kapel, het fresco-meesterwerk van Michelangelo Buonarroti (1475-1564), werd onthuld. De reeds door zijn tijdgenoten erkende grootsheid van het werk heeft de naam van de kunstenaar voor altijd onsterfelijk gemaakt.

De onthulling van het Sixtijnse gewelf aan de vooravond van Allerheiligen is in Italië gevierd met diverse evenementen die erop gericht waren het artistieke, religieuze en culturele belang van het werk te onderstrepen. De Italiaanse Munt Zecca di Roma heeft ter gelegenheid van deze gebeurtenis een herdenkingsmunt van 5 euro ontworpen.

Jongetje met vinger in de Sixtijnse kapel
Let op de vinger van het kind

Kapelweetje

Michelangelo had een grondige hekel aan Paus Julianus II die hem opdroeg de koepel van de kapel te beschilderen. Vandaar de voor de paus beledigende penseelstreken die je in de schilderingen tegenkomt: zie het niet mis te verstane vingergebaar en de twee kleine kinderen die hij bij de paus afbeeldde.

Maria Forcellino

Kunsthistorica Maria Forcellino leverde in Italië en daarbuiten diverse literaire bijdragen over de kunstwerken van Michelangelo Buonarroti, van de graftombe van Julius II tot de werken voor Vittoria Colonna, waaronder Michelangelo, Vittoria Colonna e gli “spirituali” (Rome 2009) en was van 1996 tot 2010 als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Salerno.

Meer informatie

Woensdag 31 oktober, 19.30 uur
Voertaal Italiaans
Toegang gratis, reserveren verplicht
Voor informatie en reserveringen:
Tel. 020-6265314 / 020-3302683
iicamsterdam@esteri.it
www.iicamsterdam.esteri.it
Istituto Italiano di Cultura
Keizersgracht 564, Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button