Nieuws

De rode schoenen van een hippe paus

Voormalig paus Benedictus mocht dan als aartsconservatief bekend staan, op modegebied was hij dat zeker niet. Zijn heilige rode schoenen werden een paar jaar terug door het stijlblad Esquire zelfs verkozen tot ‘modeaccessoire van het jaar’! De paus als mode-icoon…

De rode schoenen zijn uitgegroeid tot een van de handelsmerken van de paus, net als als de gouden mijter en de witte toga. De Italiaanse schoenmaker Adriano Stefanelli uit Novarra maakt sinds Paus Johannes Paulus II de schoenen voor de paus op maat en is daar trots op.

Adriano Stefanelli schoenmaker van de paus
Adriano Stefanelli. Schoenmaker van de paus.

Overigens heeft Stefanelli meer wereldberoemde klanten. Barack Obama, George W. Bush en natuurlijk Silvio Berlusconi dragen creaties van hem aan de voeten. Berlusconi liet zelfs een keer schoenen met AC Milan logo maken.

Vakman Stefanelli noemt zichzelf een ambassadeur van de ‘Made in Italy’ kwaliteit. Hij werkt dan ook alleen met Italiaans leer. Italianen hebben een passie voor schoenen die dan ook tot de beste ter wereld horen. Lees daarom ook eens ons verhaal van schoenmaker Lemano uit Volterra, een echte Italiaanse ambachtsman.

Hippe paus

De roden schoenen zijn ronduit hip, de rode muts van Benedictus wellicht iets minder maar hij wilde er misschien wel een mode-statement mee maken. Hij droeg de opvallende ‘camauro‘ namelijk als eerste weer sinds Paus Johannes XXIII in 1963. De camauro is een hoofddeksel dat traditioneel met name in de winter door de paus wordt gedragen als vervanging van de  zucchetto (het kalotje of solideetje).

Met de pauselijke baseballcap die hij droeg tijdens een rondje door de tuin in buitenverblijf Castel gandolfo (waar hij donderdag ook heen vloog) kan Benedictus zo door de PC-Hooft.

Elektrische Renault Kangoo van de Paus
De elektrische Renault Kangoo van de Paus

Helemaal hot was ook zijn elektrische pausmobiel die hij vorig jaar van nota bene het Franse Renault ontving. Voor zover bekend is hij nooit door de paus gebruikt maar nu Joseph Aloisius Ratzinger wat meer tijd heeft moet u niet gek opkijken als we hem binnenkort geruisloos door de straten van Rome zien zoeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button