Nieuws

De rijkste mensen van Italië

Het blad Quote laat ieder jaar zien wie er in Nederland niet om een euro verlegen zit. Bloomberg publiceert de lijst met de 200 rijkste mensen ter wereld. Op de lijst van 2014 vinden we welgeteld één Nederlander, Charlene Lucille de Carvalho-Heineken maar wel zeven Italianen. Meer nog dan rijke Spanjaarden en Britten.

1

rijke italiaan2

Voor de hoogst genoteerde Italiaan (plek 28) is het dit jaar sowieso al feest. Nutella bestaat namelijk 50 jaar. De chocopasta maar bijvoorbeeld ook het bekende merk Tic-Tac heeft de Ferrerootjes geen windeieren gelegd. Michele Ferrero, eigenaar van het Ferrero Rocher imperium, heeft volgens de lijst een fortuin van 18,5 miljard euro.

Update 2015 Michele Ferrero overleed 14 februari 2015 op 89-jarige leeftijd,

2

rijke italiaan1

Op plaats twee vinden we Leonardo del Vecchio, oprichter en grootdaandeelhouder van de Luxottica Group, ‘s werelds grootste brillenbedrijf waarover we op deze site al een keer schreven. 90% van alle brillen in de wereld komt uit zijn fabrieken. Dat levert hem een vermogen van 11,3 miljard op.

Update 2022: Leonardo del Vecchio overleed op27 juni 2022

3

rijke italiaan3

Derde in Italië, en op nummer 102 in de lijst van Bloomberg, is Paolo Rocca met een geschat vermogen van 8,2 miljard. Hij is de ‘godfather’ van  een van de rijkste families van Italië, de Techint. Het bedrijf zit onder andere in de staalindustrie, bouw, olie-en gaswinning en de gezondheidszorg. Zijn opa Agostino Rocca emigreerde ooit naar Argentinië en richtte daar het bedrijf Techint op dat nu in de top 20 van grootste bedrijven ter wereld behoort.

4

rijke italiaan4b

Stefano Pessina is de grote baas van Alliance Boots. Dat zijn geen schoenen maar pillen van een Britse apothekersketen. Pessina bouwde de medische groothandel van zijn ouders uit tot grootste farmacieketen van Europa. Hij is groot-aandeelhouder van  Alliance Boots en heeft ook een groot belang in de Amerikaanse keten Walgreens. 

5

rijke italiaan5

Ontwerper Giorgio Armani (Piacenza, 1934) is de vijfde rijkste Italiaan en nummer 144 van de wereld.  Hij is enig aandeelhouder van Giorgio Armani SpA dat hij in 1975 oprichtte. Hij was eigenlijk een ‘medicijnman’ en rolde per ongeluk in de mode. Onder dezelfde gestileerde adelaar bracht de ontwerper cosmetica, horloges, zonnebrillen en allerhande accessoires op de markt. Hij geldt beslist als de meest succesvolle ontwerper van Italië, in ieder geval qua bankrekening!

6

rijke italiaan6

Over oud-premier Silvio Berlusconi hoeven we ons ook nog geen zorgen te maken, ondanks zijn veroordelingen. Hij is nog steeds een van de rijkste Italianen. Zijn bedrijven Fininvest (een investeringsmaatschappij) en het mediabedrijf Mediaset leveren een aardig zakcentje op. Dan is er ook nog zijn uitgeverij Arnoldo Mondadori, verzekeraar Mediolanum (dat merk stond in de tijden van Gullit en van Basten op de shirts van de A.C.) en natuurlijk voetbalclub A.C. Milaan.

Update 2023. Silvio Berlusconi overleed op 12 juni 2023

7

rijke italiaan7

De laatste Italiaan op de lijst van 200 rijkste mensen ter wereld is Gianluigi Aponte, oprichter van de Mediterranean Shipping Company (MSC). Hij werd in 1940 in Sorrento geboren en bouwde zijn bedrijf in het containervervoer vanuit Napels uit tot het op een na grootste bedrijf ter wereld in deze branche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button