Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsVakantie

Oudste reisgids over Italië opnieuw uitgegeven

Dit bericht is eigenlijk geen nieuws want de reisgids waarover het gaat bestaat al meer dan 400 jaar. We kwamen het tegen op de site van het Centraal Museum in Utrecht. Het nieuws is wel dat deze historische reisgids opnieuw is uitgegeven.

Nederlandse kunstenaars, koopmannen en ambachtslieden trokken in de middeleeuwen naar Rome. Vanaf 1602 hadden ze daarvoor een echte Italiaanse reisgids met woordenlijst, geschreven door ene Casper Ens. De Delitiae Italiae bevatte reistips, een beschrijving van de Italiaanse steden, van de munten, en bovendien een cursus Italiaans. Tal van praktische situaties komen er in aan de orde, zoals de weg vragen, een maaltijd bestellen en een herberg bezoeken. Het is echt een prachtige bron om Italië door de ogen van de zeventiende-eeuwse reiziger te bekijken.

De Nederlanders die tijdens de reis van herberg naar herberg trokken, woonden voor langere tijd in Rome. Ze bezochten herbergen, feesten en bordelen. Kortom, ze gedroegen zich als Romeinen.

historische-reisgids
De nieuwe uitgave van de gids is beter leesbaar!

Lees de oude gids!

Het is een ontzettend leuk boekwerk om door te bladeren en dat kan online via deze link. Lees ook de scriptie van Roos Hamelink die in 2017 voor haar master Neerlandistiek, een uitgebreide studie en moderne vertaling maakte van de gids. Ook die is zeer de moeite waard om te lezen.

De nieuwe uitgave

Diezelfde Roos Hamelink heeft nu samen met José van der Helm en Geertje Wilmsen de gids helemaal opgefrist voor de moderne lezer. Uitgeverij Verloren (what’s in the name…) gaf het voor ze uit. Je krijgt het antwoord op hoe de wegen er uit zagen, waar de reizigers naar toe gingen, hoe ze betaalden, het vervoer enz. Het geeft een authentiek tijdbeeld uit het leven van de gewone reiziger anno 1.600. Je leest over de gebruiken, de godsdienst, folklore, taal en de politieke situatie van de zeventiende eeuw in Italië. Handig is zijn de woordverklaringen en het uitgebreid cultuurhistorisch commentaar. De inleiding geeft de historische context en de functie van deze vroegmoderne reisgids.

Bestel deze must voor de echte Italiëfan hier!

Oudste reisgids over Italie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button