Een illusie rijker in Rome

Door: Rob Koreneef

Mijn tienerdochter Esmee en ik brengen vier dagen in Rome door. We genieten van de eeuwige stad en haar culturele schatten. Onze laatste avond verbrengen wij met Romeinse vrienden. Eerst diner en dan zien we wel. Om acht uur ontmoeten we Valerio en Romina in het restaurant Renato e Luisa, om de hoek van Largo di Tore Argentina. Op het Marsveld waar Julius Ceasar is vermoord. Een restaurant om geheim te houden.

Elf uur. Na een fantastisch feestmaal, lopen we met zijn vieren naar Valerio’s auto die geparkeerd staat bij het Pantheon. Ik ben verbaasd dat daar plek was. Om deze tijd is de stad dan ook ‘leeg’. De busladingen dagtoeristen zijn vertrokken. De meerdaagse bezoekers zijn aan het eten, drinken of anderszins binnen bezig. Het doet mij denken aan wandelingen in Parijs en Berlijn bij nacht. Na nachtval is ook deze stad van jou. In plaats van naar huis te gaan, maken we een  nachtelijke autorit door Rome. Op weg naar een panoramaplek buiten het centrum: Belvedere di Via Piccolomini, Quartiere XIII Aurelio.

Een optische illusie

Een optische illusie valt ons ten deel. De laatste 500 meter autorit rijden we rechtdoor over de Via Piccolomeni naar het uitzicht op de verlichte koepel van de Sint Pieter basiliek. De kerk ligt op 1700 meter afstand, zoals de vogels vliegen, vanaf de Belvedere. De koepel lijkt kleiner te worden, terwijl we erheen rijden. Onze chauffeur glimlacht als ik die waarneming vertel.

“Het klopt. Sommige mensen zeggen dat het past. De Paus heeft vaak afstand bewaard tot het volk en zijn echte problemen“. We parkeren de auto, stappen uit en  genieten het uitzicht. Het liefst zou ik terugrijden en de ervaring op video vastleggen. Volgens onze Romeinse vriend is dat niet nodig. Er staan genoeg Piccolomini video’s online. Bovendien, bedenk ik mij, de illusie is onvergetelijk. Ervaar het live, beter dan -half- op een beeldscherm. Wegrijdend van het uitzicht, gebeurt het omgekeerde. De koepel lijkt groter te worden. Dat past tegenwoordig volgens Valerio. “Paus Franciscus wil dichter bij de mensen staan en bij zich houden. Ook als je op weg gaat“. Aan eenieder zijn eigen gedachten.

De koepel van het Vaticaan wordt kleiner

Thuis zoek ik de redenen op voor het ‘tegendraadse’ beeld. De redenen gaan tegen je intuïtie in en vragen om een soort van geloofsovertuiging. Hoe dichter je bij de koepel komt, des te meer verdwijnen er objecten, zoals in dit geval bomen, uit je zicht. De minder wordende blikelementen worden voor het object dat constant in je blik blijft, hier de koepel, in effect verkeerd vertaald. De koepel wordt kleiner. En vice versa, meer objecten in je blikveld, koepel wordt groter. De ronding van de aarde schijnt er ook iets mee te maken te hebben. Laat het maar zo zijn.

Vergeet de wetenschap en ervaar het gewoon. Houd je mobiel op zak en laat je ogen je in verwarring brengen. Via Piccolomini, doe het bij nacht.

kijk vanuit dit punt naar het Vaticaan

Tip: De optische illusie van de Via Piccolomeni is ook te zien via Google Streetview. Volg deze link.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*