De oorsprong van Valentijnsdag ligt in Italië
Hoewel de jaarlijkse Valentijnsdag door velen aan een Amerikaanse traditie wordt gekoppeld, kunnen we met enige zekerheid stellen dat deze liefdesdag in februari Italiaanse roots heeft.
Het was Paus Gelasius I die 14 februari in 496 uitriep tot de dag van de Heilige Valentijn. Hij zou, als bisschop van Terni een huwelijk hebben gesloten tussen een christen en een heiden. Dat was revolutionair in die tijd. Maar toch was het voor het bisdom reden hem uit te roepen tot beschermheilige van de geliefden. Tot op de dag van vandaag wordt de geboortedatum van de bisschop (14 februari) herdacht in de basiliek van Terni. Daar liggen ook de stoffelijke resten van Sint Valentijn begraven.
Daarnaast gaat – met name in Rome – het verhaal dat 14 februari van oudsher in verband staat tot het vruchtbaarheidsfeest Lupercalia, ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van het huwelijk.
Tijdens dit feest werden twee onbekenden door het lot aan elkaar gekoppeld, enigszins vergelijkbaar met het oudhollandse schoolpleinspel 1-2-3-4-5-6-7, wie mag ik… Een heidense traditie, vond de kerk. En dus werd Lupercalia veranderd in Valentijnsdag, het feest van de ware liefde.
Sportieve geliefden
Sportieve geliefden hebben nog een extra reden om Terni in Umbrië te bezoeken. Ten eerste dus voor de basiliek van San Valentino maar ook om de Marathon di San Valentino te lopen door de stad. Die is in 2024 op zondag 18 februari. Klik hier voor de site van de Marathon.
De oorsprong van Valentijnsdag ligt in Italië
De oorsprong van Valentijnsdag ligt in Italië