De 5 mooiste theaters van Italië
Wanneer je een Italiaanse stad bezoekt zijn de kerk, het museum en de gelateria min of meer verplichte kost, maar ga vooral niet voorbij aan de theaters van een stad! Sterker nog, voor veel grote theaters kan je vanuit Nederland tickets bestellen, zodat je verzekerd bent van tenminste één onvergetelijke avond. Dit zijn de 5 mooiste theaters van Italië.
Als we de openluchttheaters even buiten beschouwing laten, zijn de onderstaande theaters in Italië je bezoek meer dan waard. Voor tickets hebben we de website er alvast bij vermeld…
Tip: Lees ook over de Italiaanse theatercultuur
Venetië
Teatro la Fenice in Venetië is zonder twijfel één van de mooiste operatheaters in Europa. Hoewel het in de afgelopen eeuwen meerdere keren door brand werd verwoest, deed de feniks haar naam eer aan. Hoewel sommige critici het theater afdoen als een slechte imitatie, zijn de meeste Venetianen erg trots op het herrezen monument. Paisiello, Bellini en Rossini beleefden er hun première en na de laatste kostbare reconstructie in 2002 is La Fenice opnieuw de stijlvolle, warme gastvrouw voor opera, toneel en concerten.
Milaan
Teatro alla Scala in Milaan dankt haar bekendheid aan de omvang en de vele beroemde zangers die er optraden. Luciano Pavarotti stond er graag voor volle zalen: 2830 stoelen! Een renovatie bleek in de vorige eeuw hard nodig, maar het duurde jaren voordat de gemeente hierover een besluit durfde te nemen. Tientallen miljoenen zou het kosten en bovendien moest la Scala twee jaar dicht, een aderlating voor het toerisme. Uiteindelijk kreeg het theater in 2002 haar grote opknapbeurt. Het resultaat is een hoog ahhen- ohh-gehalte. Plus een fikse verhoging van de ticketprijs.
Napels
Het Real Teatro di San Carlo in Napels is misschien niet het bekendste theater van Italië, maar een van de grootste operagebouwen (die van Palermo spant de kroon). Het herbergt zes etages aan loges voor maar liefst 3.000 toeschouwers. Het was koning Karel III van Spanje die in de 18de eeuw opdracht gaf tot de bouw en geheel in stijl werd ook hier het eerder beschreven hoefijzermodel toegepast. Of zoals de Napolitanen het tegenwoordig ervaren: het stijve nek-model. En net als La Fenice werd ook San Carlo eens getroffen door een grote brand (1816), maar de arme stad liet zich zijn trots niet ontnemen. Sterker nog, het was componist Gioacchino Rossini die het na de herbouw tot zijn theater maakte.
Theaters in Rome
De hoofdstad Rome moet zijn meerdere erkennen in Venetië, Milaan en Napels. Geen monumentale operahuizen hier, maar wel veel kleinere theaters die ook de moeite waard zijn. Teatro dell’Opera di Roma bijvoorbeeld, midden in het historisch centrum. Op het programma vooral ballet, dans en opera.
Teatro Argentina is één van de oudste theaters in de stad en ook het kleine Teatro Olimpico, in Vicenza, herinnert nog altijd op een prachtige manier aan de renaissance. Hier is slechts plaats voor zo’n 400 toeschouwers. Gedurende de zomermaanden programmeert Rome veel theatervoorstellingen in de open lucht. Zo bieden de Thermen van Caracalla een populair toneel.
Het spreekt vanzelf dat we in op deze Nederlandse website niet voorbij gaan aan Joop van den Ende. Ook hij is actief in Italië. Dat wil zeggen: in 2006 kocht de theaterproducent het Teatro Nazionale in Milaan. Hij liet het verbouwen en bracht er in 2009 de musical La Bella e la Bestia op de planken. Voor Italianen een nieuwe dimensie: live entertainment met zang, dans en toneel ineen. Vandaag de dag is het theater nog steeds in Nederlandse handen en het aanbod blijft niet beperkt tot musical.
Umbrië
Een speciale vermelding verdient het iniminitheatertje in Monte Castello di Vibio (Umbrië), het kleinste theater ter wereld met maar 99 stoelen! Het Teatro della Concordia werd geopend tijdens de overheersing van Napels in 1808 en was een initiatief van negen welvarende families. De Napoleontische tijd bracht Monte Castello di Vibio een periode van welvaart omdat de stad toen het administratieve centrum van de omliggende regio werd. Pas veel later kreeg het theater zijn mooie decoraties. Cesare Agretti en zijn toen pas 14-jarige zoon Luigi schilderde de muren, het plafond en de balkons. Er zijn ieder jaar talrijke optredens in het theater. Van opera tot klassieke muziek en jazzconcerten. Het theater is ook beschikbaar als trouwlocatie!
De 5 mooiste theaters van Italië