ReceptenSmaken

De meest bekende pastagerechten

De eerste levensbehoeften van een Italiaan vormen een drie-eenheid. Op zondag zijn dat de Vader, Zoon en Heilige Geest, maar op alle andere dagen: bloem, olie en een eitje. Om pasta te maken, uiteraard! Tja, kerk en keuken zijn voor de Italiaan heilig. Geen wonder dat il papa en la pasta aan de basis staan van menig dorpsfeest. Is het niet met een processie, dan wel met potten en pannen. Dit zijn de meest bekende pastagerechten.

Vandaag zetten we zeven pastaklassiekers op een rij die vaak verrassend makkelijk te bereiden zijn.

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

De meest bekende pastagerechten

Het is misschien wel het meest eenvoudige pastagerecht om te maken, met knoflookolie, peper en peterselie, maar hij komt wel nauwkeurig. Maak het kookwater bijvoorbeeld flink zout en zorg dat de knoflook niet verbrand in de olie door langzaam te verwarmen. De verse peterselie is nodig om de geur van de knoflook te neutraliseren.

Spaghetti alla Carbonara

Je hebt spek en je hebt spek. Spaghetti alla Carbonara (Lazio) moet het hebben van uitgebakken guanciale, zeg maar kinnebakspek. Pancetta of spekblokjes volstaan als alternatief. Verder is pecorino de beste kaas en het kookvocht moet zo zout smaken als zeewater, anders wordt de Carbonara een beetje flauw. Vergeet ook niet om royaal te zijn met het gebruik van versgemalen zwarte peper!

Rigatoni alla Gricia

Er was nog geen tomaat te bekennen in Italië, toen herders met pasta, speck van varkenswang en kaas (pecorino Romano) een voedzame maaltijd wisten te nuttigen. Dit klassieke gerecht staat in en rond Rome nog vaak op de kaart, als voorloper van die andere Romeinse klassieker Bucatini all’Amatriciana, de variatie met tomaat. De keuze voor de pastasoort komt precies. Indien je een lange soort wenst te gebruiken dan mag dit alleen spaghetti of bucatini zijn en kies je voor een korte, dan wordt het rigatoni. Geen discussie mogelijk.

Penne all’Arrabiata

De meest bekende pastagerechten

Een mooie tomatensaus vormt de basis van dit gerecht. Die kun je zelf maken, maar ingeblikt doet niet af aan de kwaliteit. Arrabiata betekent ‘kwaad’ of ‘boos’ en dat zegt iets over de ingrediënten. De naam van dit recept symboliseert de scherpe smaak die de Spaanse peper afgeeft. Door de zaadjes uit de lijsten te halen, wordt de ‘boosheid’ wat minder. Vergeet trouwens de Parmezaanse kaas en een blaadje basilicum niet.

Pasta alla Norma

De meest bekende pastagerechten
Pasta alla Norma is een van de meest bekende pastagerechten

Op Sicilië vergeleek een pasta-eter dit gerecht met de kwaliteit van de opera Norma en sindsdien zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Catania, waar ze niets ophebben met de operacultuur, verbinden ze het gerecht liever aan ‘hun’ Etna. Alle ingrediënten vormen namelijk een onderdeel van de vulkaan; tomatensaus (lava), aubergine (gesteente), basilicum (begroeiing) en ricotta salata kaas (eeuwige sneeuw). Ach ja, er is geen ontkomen aan in de restaurants op het eiland.

Spaghetti alla Puttanesca

De meest bekende pastagerechten

Het zou in de arme keuken van Catania een pasta zijn met kliekjes (kappertjes, tomaten, olijven en ansjovis), maar er is ook een onzedelijke legende. De prostituees van Napels bleken hun klanten naar binnen te lokken met de geur van dit gerecht. De diensten werden dan ook niet alleen in bed, maar ook aan tafel bewezen. De pasta staat trouwens ook symbool voor een ‘vluggertje’, want de Puttanesca is zo klaar. Ahum.

Ravioli al Burro e Salvia con Parmigiano

De meest bekende pastagerechten

Kind kan de pasta doen! Gewoon een kwestie van de verse salieblaadjes in de hete boter kort laten fruiten, ravioli koken en nadat je deze hebt afgegoten bij de boter en salie voegen. Bij het uitserveren alles bestrooien met heerlijk versgeraspte Parmigiano Reggiano. De eenvoud heeft een armoedige ontstaansgeschiedenis, al doet de prijs in sommige restaurants anders vermoeden. Pasta Burro e Parmigiano wordt ook in de VS gegeten, maar staat daar bekend als Pasta Alfredo.

De meest bekende pastagerechten

De meest bekende pastagerechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button