De markenNieuws

De Marken in Italië; een goed bewaard geheim

Ingeklemd tussen de groene Apennijnen en een turquoise Adriatische Zee is De Marken (Le Marche) een regio met een zeer gevarieerd landschap. De regio leent zich prima om langzaam te ontdekken vanuit je vakantiewoning in een wonderschone omgeving. Maar niet verder vertellen, want het is nu nog relatief rustig.

De dunbevolkte gebieden in het binnenland zijn ongerept, Italië op zijn mooist. Met name in het zuidwesten, waar pittoreske bergdorpjes een ideale uitvalsbasis zijn voor wandelingen in de het nationaal park van de Monti Sibillini.

Bergdorp in nevelen in de Monti Sibillini
Bergdorp in nevelen in de Monti Sibillini

Ancona is de regionale hoofdstad en boeiende havenstad. Ryanair vliegt er low-cost naar toe vanaf Charleroi en Weeze. Ten zuiden van de stad vindt je het fraaie natuurgebied rond de Monte Conero. Daar komt bijvoorbeeld de bekende Rosso Piceno wijn vandaan en je vindt er fraaie stranden en kliffen. De kustplaats Sirolo of een van de dorpjes ten zuiden daarvan is een heerlijke vakantiebestemming.

Strandleven in Pesaro
Strandleven in Pesaro

De klassieke badplaats Pesaro kent niet alleen alle strandgemak maar ook een historisch centrum. Dat geldt ook voor kleinere zusje Fano net ten zuiden. Pesaro is de geboortestad van de wereldberoemde componist Rossini en daarom vindt ieder jaar in augustus een groot operafestival plaatst in wonderschone theaters. Ook in de mooie stad Macerata,  met een van de oudste (1290) universiteiten van Italië, vindt jaarlijks een operafestival plaats in de zomerperiode in een spectaculair decor (lees meer).

Ver weg van de kust ligt een van de hoogtepunten van De Marken, de stad Urbino. De geboortestad van kunstenaar Rafael (u kunt zijn geboortehuis bezoeken) kent een magnifieke ligging en een spectaculair paleis uit de renaissancetijd.

Urbino
Urbino

Verder naar het zuiden is de stad Ascoli Piceno een bezoek meer dan waard. Het centrale plein Piazza del Popolo is fantastisch net als het aan het plein gelegen paleis. Drink koffie in het beroemde Caffè Meletti en proef de Olive Ascolane waar de stad bekend om staat. Dat zijn reusachtige olijven die gefrituurd worden in een korstje. De snack staat zelfs bij de Italiaanse Mc Donalds op de menukaart!

uitzicht vanaf het kasteel van Gradara
uitzicht vanaf het kasteel van Gradara

Het stadje Gradara is bekend vanwege het schitterende kasteel, één van de best bewaarde middeleeuwse bouwwerken van Italië. Het kasteel uit de 12e eeuw biedt een geweldig uitzicht over de vallei. De stad is ook bekend vanwege het tragische liefdesverhaal van Paolo en Francesca dat beschreven is door Dante in zijn La Divina Commedia.

Tot slot noemen we nog Loreto ten zuiden van Ancona want dat is een zeer belangrijk bedevaartsoord. Volgens een vijftiende-eeuwse legende zou zich hier het huis bevinden waar Maria geboren werd en gewoond heeft. Het huis zou op het einde van de dertiende eeuw vanuit Nazareth hierheen getransporteerd zijn door engelen. Daarom bouwde men een complete basiliek om het kleine huisje heen. Rondom de stad vinden soms bijeenkomsten plaats met honderdduizenden gelovigen uit heel de wereld.Middenin de basiliek van Loreto staat het huisje van Maria
Middenin de basiliek van Loreto staat het huisje van Maria

Dat je in De Marken geniet van de sublieme Italiaanse keuken hoeft bijna geen toelichting. Daarover schrijven we de volgende keer. Dan informeren we u ook verder over de culturele bezienswaardigheden en de wonderschone natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button