Al meer dan tien jaar volgen wij allerhande tests die zoeken naar de lekkerste pesto uit de supermarkt. Uit een potje welteverstaan. Onlangs deed het AD weer een test. De Rummo pesto en de potjes BIO+ pesto kwamen als winnaars uit de bus.
Het lijkt een hele wetenschap om de potjes qua smaak goed te vergelijken en dan valt daarover niet altijd te twisten. Ons valt op dat het ene merk soms goed wordt beoordeeld door deskundigen, terwijl in een andere test hetzelfde merk een slecht cijfer krijgt van mensen die er voor geleerd hebben. Eigenlijk zouden wij daarom een groot testpanel van deskundigen ideaal vinden maar het AD hield het deze keer opnieuw bij drie. Niet de eerste de beste, zeker niet. Fabio Antonini (60) is een echte Italiaan. Hij is chef-kok van Pianeta Terra in Amsterdam en dat is één van de beste Italianen van het land.
Nancy van Batenburg (41) is hoofdredacteur van de website Culy.nl en Theor Verplancke (57) is cafe-eigenaar en conceptontwikkelaar voor de horeca. Een shot meer kennis van de Italiaanse keuken had ons meer gewicht aan deze test doen toekennen, maar we publiceren hem toch graag.
Momentopname, verschillen in samenstelling per land
Waar in tests van een aantal jaar geleden de pesto van Grand’Italia vrij goed scoorde, wordt dit als erg zout bekend staande merk in deze test afgeserveerd. Dat kan aan de jury liggen maar uiteraard ook aan de samenstelling. Goede pesto is niet goedkoop en dus verzinnen fabrikanten van alles om te prijs te drukken. Dan gaat het om de kwaliteit olijfolie, de hoeveelheid basilicumblaadjes, de kwaliteit van de kaas en vaak wordt de verplichte pijnboompit (deels) vervangen door de cashewnoot of een minder smaakvolle Chinese variant.
Overigens prijkt er op de potjes Grand’Italia trots een labeltje ‘als beste getest’. Hiermee verwijst de fabrikant wellicht naar test van Foodies Magazine vorig jaar, waar het merk inderdaad als winnaar uit de bus kwam. Over de smaak van dit merk is het AD het niet eens maar beide testpanels bevestigen wel dat de pesto van Bertolli en Gwoon niet lekker is. Overigens gaf het panel van Foodies de winnaar van het AD een onvoldoende (5).
De Cecco goed in Italië, onvoldoende volgens het AD

Een test van de Italiaanse consumentenbond naar de potjes in supermarkten in Italië, gaf hoog op over het potje van De Cecco. In de test van het AD krijgt dit merk slechts een 5-. We weten dat producenten van de bekende Italiaanse klassiekers voor de thuismarkt soms betere producten maken vanwege het kritische Italiaanse publiek. Verder testten de Italianen de potjes niet alleen op smaak, maar ook op sporen van pesticiden en de kwaliteit van het etiket. Bij het in Italië geteste potje van De Cecco werd geen enkel spoor van pesticiden gevonden. Het potje van dit merk heeft dan ook een heel ander etiket dan die voor de Nederlandse markt. Het vermoeden dat de fabrikant voor de minder verwende Nederlander een andere samenstelling hanteert, wordt hierdoor alleen maar groter. Vermoedelijk heeft ook de prijsstelling hier veel invloed op.
Echte smaak van pesto vergeten
Jaren geleden deden de dames van de leuke website Chickslovefood.com met zeven vriendinnen een gezellige pestoproefsessie. De potjes vergeleken ze blind met vers gemaakte pesto en wat bleek; het origineel werd minder lekker bevonden dan het C1000 huismerk! Zo studeren de producenten waarschijnlijk af op de smaakvervlakking in de lage landen in combinatie met gebrek aan kennis en een scherp geprijsd product.
De uitslag van de AD Pestotest

Genoeg over vroeger en wat de Italianen lekker vinden; dit is de uitslag van de lekkerste pesto uit de Nederlandse supermarkt volgens het driekoppige testpanel van het AD. Interessant is om de prijzen per 100 gram te vergelijken. Dan zien dat de goedkoopste van het merk Gwoon (dat het presteert om ‘voor op de pizza’ op z’n blikjes ananas te zetten…) ook als slechtste scoort. Maar een duur potje is volgens deze test niet per se beter. Bekende merken als Grand’Italia en De Cecco zijn één van de duurste uit de test maar scoren onvoldoende.
Glorieuze winnaar is het potje van BIO+ – biologische groene pesto. Deze kan je kopen bij de COOP en de Plus. Het potje scoort een 7,5. Het huismerk Pesto alla Genovese van Albert Heijn, mogen we wellicht als Beste Koop kwalificeren. Dit potje scoort voldoende en is een van de goedkoopste uit de test. Ook in de Foodies test kwam deze pesto vrij hoog op de lijst.
Alle geteste merken
Merk | Verkrijgbaar bij | Eindcijfer | Prijs | Oordeel jury |
BIO+ – biologische groene pesto | o.a. COOP, Plus | 7,5 | 140 g | €2,58 (€1,83 per 100 g) | Verplancke: ,,Ik kan er kort over zijn: Lekker.’’ Daar is Van Batenburg het mee eens: ,,Ik proef meer verschillende dingen, hier gebeurt echt wat.’’ Volgens Antonini smaakt hij wat vegetaal. ,,Maar hij is ook prima in balans.’’ |
Rummo – pesto alla Genovese met basilicum | Jumbo | 7- | 190 g | €3,59 (€1,89 per 100 g) | ,,Zou dit de eerste pesto met pecorino kaas kunnen zijn?’’ vraagt Verplancke zich af. Antonini: ,,Het zout prikkelt een beetje op je tong, dus dat geeft wel die kaassmaak.’’ ,,Goede structuur, of er blaadjes in zitten’’, stelt Van Batenburg. |
Costa Ligure – pesto alla Genovese | AH, Plus | 6,5 | 135 g | €2,89 (€2,14 per 110 g) | Verplancke: ,,Qua smaak is deze redelijk compleet.’’ Antonini: ,,Hij is aardig in balans. Je proeft alles.’’ Van Batenburg: ,,Ik denk dat de meeste mensen deze wel lekker vinden.’’ |
AH pesto alla Genovese | AH | 6 | 190 g | €2,59 (€1,36 per 100 g) | Van Batenburg: ,,Deze kleur is niet lekker groen, hij neigt meer naar geel.’’ Antonini: ,,Hij is ook minder zuur en nootachtig dan de rest, wat dan best prettig is.’’ ,,Hij is niet slecht, zelfs redelijk gebalanceerd’’, vindt Verplancke. |
Bertolli – pesto alla Genovese | o.a. Jumbo, Dekamarkt, AH | 5 | 185 g | €2,96 (€1,60 per 100 g) | Antonini: ,, Oh, deze is pittig. Alsof er pittige kaas in zit, maar geen Parmezaan. Kaaspoeder denk ik.’’ Van Batenburg: ,,Ik moet even over de eerste indruk heen, want dit is echt een papje.’’ Verplancke: ,,Ik proef hier wel de umamismaak van kaas.’’ |
Plus – pesto alla Genovese | Plus | 5- | 135 g | €2,79 (€2,06 per 100 g) | ,,Zitten hier echte pijnboompitten in?’’ vraagt Van Batenburg zich af. Antonini: ,,Volgens mij een paar, zodat je de cashewnoten niet proeft. Maar de hoeveelheid zout in deze maakt echt alles kapot.’’ Verplancke: ,,Ziet er lekker ambachtelijk uit, maar ik vind hem niet lekker.’’ |
De Cecco – Pesto Alla Genovese | AH | 5- | 190 g | €3,99 (€2,06 per 100 g | ,,Deze oogt niet lekker fris groen en ik heb het idee dat er citroen in zit’’, aldus Van Batenburg. Antonini vindt hem zout. ,,Niet door veel kaas, maar gewoon echt zout.’’ Volgens Verplancke overheersen de cashewnoten: ,,Als ik het goedje niet zou zien, zou ik twijfelen of het geen notenspread is.’’ |
Mangiare Pesto alla Genovese | o.a. AH | 4,5 | 190 g | €2,19 (€1,15 per 100 g) | Verplancke: ,,Hier proef ik geen umamismaak van Parmezaan, maar gewoon zout.’’ Van Batenburg: ,,Die nasmaak neemt alles over, zonde.’’ Antonini ,,Deze is bijna bruin, maar wel minder vettig dan sommige andere.’’ |
Grand’Italia – pesto alla Genovese Cijfer: 4 | (o.a. Dirk, AH, Hoogvliet) | 4+ | 185 g | €2,85 (€1,54 per 100 g) | ,,Echt niet lekker deze’’, vindt Van Batenburg. ,,Te nep van smaak, alsof ermee gerommeld is.’’ Antonini: ,,Qua textuur en kleur ziet het er wel oké uit, maar als je proeft, dan denk je… nee.’’ Verplancke: ,,Het lijkt zelfs wel of ik iets van suiker proef.’’ |
G’woon groene pesto | o.a. Hoogvliet, Spar, Vomar | 4+ | 190 g | €1,99 (€1,05 per 100 mg) | Van Batenburg: ,,Poeh, deze is heel zuur, niet prettig.’’ ,,En te fijn van structuur,’’, vult Antonini aan. Verplancke: ,,Deze is echt vies. Hij heeft alles wat niet goed is: bitter, zuur – het lijkt wel of er azijn in zit.’’ |
Conclusie
Nog steeds adviseren we om de zaadjes nu in de grond te doen en goed water te geven. Dan kan je misschien in mei de eerste blaadjes basilicum oogsten. Gebruik goede olijfolie en let voor het beste resultaat ook op dat je geen goedkope Chinese pijnboompitten aanschaft. Genoeg pijnboompitten is nog belangrijker dan de basilicum. Die zorgen namelijk voor de binding en moeten genoeg olie bevatten om de saus smeuïg te maken.