Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

De lekkerste Italianen volgens de Lekker

Het is weer gidsenseizoen voor de restaurants. Een van de bekendste, de Lekker, verscheen vorige week. Deze uitgave werd veel bekritiseerd in de afgelopen jaren en ook nu weer. Volgens topchef Ron Blauw is zijn veel lagere klassering van deze editie het gevolg van zijn kanttekeningen vorig jaar. Toch kijken alle chefs nog altijd met grote belangstelling naar hun beoordeling en het publiek laat zich inspireren voor een geslaagde lunch of diner.


Il Giornale kijkt natuurlijk met veel interesse naar de prestaties van de Italiaanse restaurants. Kunnen ze zich meten met de top of blijft het algehele niveau, met enkele uitschieters daargelaten, hangen op een lekkere pizza en is een goede risotto te veel gevraagd?

Het blad Italië Magazine publiceerde onlangs zijn, door een deskundige jury samengestelde top 10, van de beste Italiaanse restaurants van het land. Het eerste dat opvalt in Lekker is dat geen van deze restaurants de top 100 haalt. Maar de gids telt 500 restaurants en daar vinden we authentieke Italianen wel in terug. De inspecteurs van Lekker komen wat vaker in de provincie dan de jury van Italië Magazine zo blijkt. In de top 10 van het Italiëblad komen bijna alle restaurants uit de Randstad. Lekker trof ook veel top-Italianen aan het zuiden van het land.

Meer Chinese dan Italiaanse restaurants in de top 500

Onderstaand alle puur Italiaanse restaurants die volgens Lekker tot de 500 beste restaurants van Nederland behoren. Het zijn er 11. Eentje minder dan de Chinese restaurants die met 12 zaken vertegenwoordigd zijn waarvan eentje in de top 100. Er zijn wel veel meer restaurants die Italiaanse gerechten serveren maar dan altijd in combinatie met de Franse keuken of die van andere landen rondom de Middellandse zee. Nu zijn er wel bijna twee keer zoveel Chinese restaurants maar toch zou wat Il Giornale betreft het aandeel groter moeten zijn en dat was het ook. De trend is als we Lekker als maatstaf nemen in ieder geval niet omhoog. Het aantal van 11 is de slechtste score van de afgelopen jaren met 2007 als hoogtepunt, toen 18 puur Italiaanse restaurants in de top 500 stonden. (2010: 12, 2009 12, 2008 16, 2007 18, 2005: 14, 2004 15) Of hadden de Italiaanse ondernemers toen nog geld voor advertenties in het blad? Zoals men in horecakringen een hoge positie op de lijst in het verleden nog wel eens verklaarde.

Italiaanse restaurants geleid door niet-Italianen is veel Italiaanse restaurateurs een doorn in het oog

Turkse en Egyptische ondernemers

De invloed van Turkse en Egyptische ondernemers die onder de Italiaanse vlag opereren is misschien wel gunstig geweest voor de prijs maar niet voor de kwaliteit en het imago. Nu is het ook in de horeca een kwestie van vraag een aanbod en wil de grootste groep Nederlanders het liefst veel voor weinig. Met de groter wordende belangstelling voor goed eten, de kennis van de Italiaanse keuken en de belangstelling voor steeds meer regio’s in Italië,  moet er echter ruimte zijn voor chefs die op topniveau puur Italiaans koken.

Lees in dit kader ook het rapport Het Italiaanse restaurant in beeld van adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Italiaanse restaurants in de top 500 van Lekker
Incanto, Amsterdam
Pianeta Terra, Amsterdam
Segugio, Amsterdam
Da Giulio, Arnhem
Ristorante Ortica, Best
Da Nello, Eindhoven
Per Bacco, Heerenveen
Coco Pazzo, Houten
Pirandello, Landgraaf
Mediterraneo, Maastricht
Mario Uva, Wijderwormer

Michelingids

28 november is de echte D-day voor veel toprestaurants, dan verschijnt de gids der gidsen voor het jaar 2012. Michelin telde vorig jaar ook bijna een top 100. Maar liefst 98 Nederlandse restaurants werden beloond met één of meer sterren. Maar helaas, ook in deze toplijst nog geen puur Italiaanse zaak.
Dan maar naar Italië. Daar deelde Michelin vorig jaar 325 sterren uit aan 276 restaurants waarvan 6 met drie sterren. Als nou eens één procent van deze restaurateurs zich naar ons lage land laat verleiden door, het zou zo maar kunnen, de liefde voor de Hollandse vrouw (zie ons artikel over mooie vrouwen) dan krijgt ook hier de Italiaanse keuken op topniveau de aandacht die het verdient. Deze wens mag u overigens insturen voor onze actie Italiaanse kerst- en nieuwjaarswens.

Restaurant Ortica in Best is wat dit betreft het vermelden waard. Dit is namelijk de Nederlandse vestiging van het gelijknamige restaurant aan het Gardameer, daar bekroond met een ster. De halve keukenbrigade, waaronder chef-kok Claudio Bignotti, verhuisde in maart 2009 naar Nederland en met succes. Nog geen officiële ster maar wel twee bestekjes in de gids van 2011.

Interessant in de Italiaanse Michelingids is om te kijken naar de regio’s. Lombardije is absolute koploper met bijna het dubbele aantal sterren van de nummer twee. Voor een culinaire vakantie zit u dus meteen goed als bij Chiasso de grens passeert.  Speciale vermelding is er voor Napels met 10 restaurants met één ster en 4 restaurants met twee sterren. De top 5 regio’s van de Italiaanse restaurantgids ziet er als volgt uit.

  • Regione Lombardia: 61 sterren
  • Regione Piemonte : 37 sterren
  • Regione Emilia Romagna : 31 sterren
  • Regione Campania : 30 sterren
  • Regione Toscana : 28 sterren

Michelingids-app voor Italië op de mobiele telefoon

Als u als fijnproever naar Italië gaat mag deze gids eigenlijk niet ontbreken, In Italië is de papieren versie vaak bij de grotere tankstations te koop. Er is nu ook een handige app voor de mobiele telefoon. Te downloaden via de appstore van Apple met deze link.

Lees meer over keurmerken voor Italiaanse restautants

Bekijk ook de lekker 2013

Een reactie

  1. Bedankt voor de link naar dat rapport. Grappig is dat de keten Julia erin wordt genoemd. Volgens mij is er weinig Italiaans eraan, zelfs de naam is al niet mogelijk in het italiaans voor zover ik weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button