De lekkerste Italiaanse olijfolie volgens de kenners
Ooit mochten we met een blinde test het verschil ontdekken tussen goede en matige olijfolie. Je zou het ook eens moeten doen. Als je het verschil eenmaal hebt geproefd weet je voor altijd de juiste keuze te maken. Dan kies je voor de lekkerste Italiaanse olijfolie volgens de kenners.
Wijn en olijfolie hebben nogal wat gemeen. Misschien dat daarom de nieuwe olijfoliegids Oli d’Italia van uitgever Gambero Rosso op de toonaangevende Italiaanse wijnbeurs Vinitaly werd gepresenteerd. Op de beurs benadrukte een forum van specialisten uit de branche nog maar eens dat Italië op een olijfoliegoudmijn zit. Maar dat de olijfolieboeren nog maar zeer beperkt exporteren.
We schreven al eerder dat Italianen, in tegenstelling tot Nederlanders, het lekkerste graag voor zichzelf houden. Maar in deze penibele economische tijden is de export van hoogwaardige olijfolie de moeite meer dan waard. Die export stijgt namelijk fors. De groei naar Azië en Noord- en Zuid-Amerika was vorig jaar vaak meer dan 20%, in niet alleen in volume.
De beste Italiaanse olijfolie

Gambero Rosso is een instituut op het gebied van eten, wijn en reizen in Italië. Een eigen kookschool, TV-kanaal, tijdschriften, boeken en culinaire gidsen in Italië maken de uitgever een onbetwiste autoriteit.
Sinds kort maken ze naast de wijn- en restaurantsgidsen ook een olijfoliegids. Dat doen ze onder andere in samenwerking met UNAPROL, de branche-organisatie van de olijfolieproducenten. De gids bevat de lijst met de beste olie maar ook informatie over de regio, toeristische attracties, restaurants en hotels in de buurt van de producent. Zo kan de lezer een complete culinaire ‘olijfoliebedevaart’ maken naar de makers van het vloeibare goud.
De gids met de beste Italiaanse wijnen van Gambero Rosso waardeert met glaasjes, de olijfoliegids met blaadjes, foglie. Drie gouden blaadjes is de hoogste waardering voor een buitengewoon goede olie. Het proeven wordt blind gedaan door experts.
In de gids van 2012 kregen 138 flessen van de 500 geselecteerde de hoogste waardering. De regio Toscane scoorde het beste met 22 oliën, Sicilië en Umbrië kregen beide 18 keer de hoogste score en Lazio 17.
Interessant vinden we naast de beste olie ook de ‘beste koop’ om met consumentengidstermen te spreken. De regio Apulië (Puglia) scoorde juist op dit punt van prijs/kwaliteit het beste.
De gids is via deze link te bestellen, de lijst hou je van ons tegoed. Onderstaand wel de lijst met Italiaanse olijfolie gewaardeerd met Tre foglie d’oro 2012.
Beste Biologische olijfolie
Gambero Rosso is niet de enige die olijfolie keurt. Ook de Flos Olei gids doet dat, alleen die kijkt enkel naar de biologische olie. Hiervan proefden we ooit twee winnaars die ook in Nederland te koop zijn; de olie van Librandi Azienda Agricola uit Calabrië en de Quattrociocchi.
Gambero Rosso Tre foglie d’oro 2012 (lees ook de beste olie uit Toscane 2020)
Abruzzen
Donna Ludovica Bio – Santabarbara – Chieti
Dop Colline Teatine Bio – Trappeto di Caprafico – Casoli (Ch)
L’Olio – Trappeto di Caprafico – Casoli (Ch)
Monocultivar Carpinetana – Di Mercurio – Penne (Pe)
Monocultivar I-77 – La Selvotta – Vasto (Ch)
Monocultivar Intosso – Forcella – Città Sant’Angelo (Pe)
Monocultivar Corno – Eredi Sofia Mapei – Nocciano (Pe)
Monocultivar Picholine – Di Mercurio – Penne (Pe)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Fantasia – Raiano (Aq)Campanië
Aeclanum Monocultivar Ravece – Terramia – Mirabella Eclano (Av)
Bosco Verdito Monocultivar Ortice – Caccese – Paduli (Bn)
Diesis Dop Colline Salernitane – Torretta – Matera
Dop Irpinia Colline dell’Ufita Monocultivar
Ravece – Oleificio Fam – Venticano (Av)
Il Cuore D’Ortice Monocultivar – Gentilcore – Molinara (Bn)
Itran’s Monocultivar Itrana – Madonna dell’Olivo – Serre (Sa)
Monocultivar Ortice – FrantoioAlberto Romano – Ponte (Bn)
Monocultivar RavecePulcherino – Villanova del Battista (Av)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Badevisco – Sessa Aurunca (Ce)
Raro – Madonna dell’Olivo – Serre (Sa)
Regio Dop Colline dell’Ufita Bio – Fontana Madonna – Frigento (Av)
Zahir Monocultivar Ravece Bio – Frantoio San Comaio – Zungoli (Av)
Calabrië
Dop Bruzio Colline Joniche Presilane Bio – Fattorie Greco – Cariati (Cs)
Olio Extravergine di Oliva – Fattorie Greco – Cariati (Cs)
Tappo Nero Bio – Frantoio Figoli – Corigliano Calabro (Cs)
Tappo Oro Bio – Frantoio Figoli – Corigliano Calabro (Cs)
Emilia Romagna
Green Dream – Tenuta Pennita – Castrocaro Terme (Fc)
Selezione Alina Monocultivar Nostrana di Brisighella – Tenuta Pennita – Castrocaro Terme (Fc)
Friuli Venezia Giulia
Monocultivar Bianchera – Fior Rosso – San Dorligo della Valle(Ts)
Monocultivar Maurino – Starec – San Dorligo della Valle(Ts)
Lazio
900 Alberi Monocultivar Itrana – Luigi Rossi – Cisterna di Latina (Lt)
Antichi Sapori – Antonelli – Quinzio Moricone (Rm)
Bon Riposo Monocultivar Itrana Bio – L’ Isoletta – Aprilia (Lt)
Delicato Monocultivar Itrana – Alfredo – Cetrone Sonnino (Lt)
Dioscuri Monocultivar Itrana – Cincinnato – Cori (Lt)
Dop Colline Pontine Itrana Bio – Maggiarra – Impero Sonnino (Lt)
Dop Colline Pontine Monocultivar Itrana – Lucia Iannotta – Sonnino (Lt)
Dop Colline Pontine Monocultivar
Itrana Bio – Orsini – Priverno (Lt)
Dop Tuscia Bio – L’Oliveto – Matarazzo Viterbo
Intenso Monocultivar Itrana – Alfredo Cetrone – Sonnino (Lt)
La Cesa Monocultivar Itrana – La Tenuta dei Ricordi – Lenola (Lt)
Monocultivar Itrana Bio – Marco Carpineti – Cori (Lt)
Monocultivar Itrana Bio – La Valle dell’Usignolo – Sermoneta (Lt)
Multicultivar – Cof Consorzio olivicolo del Frusinate – Piglio (Fr)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Tenuta Colfiorito – Castel Madama (Rm)
Olivastro Monocultivar Itrana Bio – Americo Quattrociocchi – Alatri (Fr)
Unico Monocultivar Frantoio – Le Amantine – Tuscania (Vt)
Ligurië
Monocultivar Lantesca – Ca’ de Bruson – Castelnuovo Magra (Sp)
Monocultivar Razzola – Ca’ de Bruson – Castelnuovo Magra (Sp)
Monocultivar Razzola – Belfiore – Castelnuovo Magra (Sp)
Oleum Salutis Fructus Dop Riviera, Ligure Taggiasca – Olio Anfosso – Chiusavecchia (Im)
Pria Grossa Monocultivar Colombaia – Domenico Ruffino Finale Ligure (Sv)
S’ciappau Monocultivar Taggiasca – Paolo Cassini – Isolabona (Im)
Lombardije
Monocultivar CasalivaComincioli – Puegnago sul Garda (Bs)
De Marken
Frà Bernardo Monocultivar Ascolana – Il Conventino di Monteciccardo – Monteciccardo (Pu)
Le Martinozze Monocultivar Frantoio – Le Martinozze Silver Fox – Pesaro
Monocultivar Tenera Ascolana – Oleificio Silvestri Rosina – Spinetoli (Ap)
Oleo De La Marchia Monocultivar, Ascolana – Del Carmine – Ancona
Molise
Monocultivar Gentile di Larino Oleificio Bruno Mottillo – Larino (Cb)
Apulië
Apulio Monocultivar – Provenzale – Roberto Cordisco – San Paolo di Civitate (Fg)
Crudo Monocultivar Ogliarola – Schiralli – Binetto (Ba)
Filo di Seta Monocultivar Leccino -Tratturi Reali – Villa Castelli (Br)
Fontana Rosa – Posta Locone Fratelli Ferrara – Canosa di Puglia (Bt)
Le Grotte di Sileno – Le Grotte di Sileno – Castellaneta (Ta)
Leucades Monocultivar Coratina – Cooperativa Sannicolese – Sannicola (Le)
Monocultivar Coratina – Topporusso – Cerignola (Fg)
Monocultivar Coratina Bio – Villa Uva – Lucera (Fg)
Monocultivar Favolosa – Sant’Oronzo – Monopoli (Ba)
Monocultivar Ogliarola – Conte Giorgio Pantaleo – Sternatia (Le)
Monocultivar PicholineFrantoio Intini – Alberobello (Ba)
Posta Locone Monocultivar Coratina – Posta Locone Fratelli Ferrara – Canosa di Puglia (Bt)
Santa Susanna Monocultivar Coratina Bio – Luigi Guadalupi – Masseria Guidone – Brindisi
Sololivo Catapano Monocultivar Coratina – Aprol Foggia – Foggia
Tenuta Torre di Mossa Dop Terra di Bari – De Carlo – Bitritto (Ba)
Sardinië
Dop Sardegna Riserva del Produttore – Accademia olearia Alghero (Ss)
Ghermanu Monocultivar Oliena Bio – Giuliana Puligheddu Oliena (Nu)
Olio Extravergine di Oliva Fruttato – Accademia OleariaAlghero (Ss)
Sicilië
Cherubino Bio – Terraliva – Siracusa
Cherubino Dop Monti Iblei Bio – Terraliva – Siracusa
Dop Val di Mazara Monocultivar, Nocellara Denocciolato – Planeta – Menfi (Ag)
Dop Valli Trapanesi Bio – Titone – Trapani
Foglia D’Argento Monocultivar , Tonda Iblea – Agrestis – Buccheri (Sr)
Gran Cru Monocultivar Nocellara Etnea – Frantoi Cutrera – Chiaramonte Gulfi (Rg)
Letizia Dop Monti Iblei – Rollo – Ragusa
Lorenzo N. 3 Dop Val di Mazara
Monocultivar Biancolilla Bio – Manfredi Barbera & Figli – Palermo
Lorenzo N. 5 Monocultivar Nocellara del Belice – Manfredi Barbera & Figli – Palermo
Monocultivar Tonda Iblea Bio – Serra di Mezzo – Pietraperzia (En)
Monocultivar Tonda Iblea Riserva – Giovanni Cutrera – Chiaramonte Gulfi (Rg)
Monocultivar Tunna Bio – Fratelli Riggio – Carlentini (Sr)
Polifemo Dop Monti Iblei Monocultivar Tonda – Viragì – Chiaramonte Gulfi (Rg)
Primo Frutto – Oleificio Bagni di Mozzicato – Canicattini Bagni (Sr)
Principe Bio – Maurizio Marino – Ferla (Sr)
Rosso – Villa Zottopera – Chiaramonte Gulfi (Rg)
TerrediGiumara Monocultivar Nocellara del Belice – Caruso & Minini – Marsala (Tp)
Tradizionale Dop Val di Mazara – Planeta – Menfi (Ag)
Toscane
Dop Chianti Classico Monocultivar Leccino Bio – Erede Rolando Grassi – Greve in Chianti (Fi)
Dop Terre di Siena – Carraia – Trequanda (Si)
Due Strade Igp Toscano – San Leo – Figline Valdarno (Fi)
Guadagnolo Primus Bio – Fattoria Ramerino – Bagno a Ripoli (Fi)
Igp Toscano – Carraia – Trequanda (Si)
Igp Toscano Colline di Firenze – Fattorie Parri – Montespertoli (Fi)
Igp Toscano Monocultivar Razzo – Giovanni Querci Fattoria di Monti – Peccioli (Pi)
Igp Toscano Monti – Giovanni Querci Fattoria di Monti – Peccioli (Pi)
Legno D’Olivo Monocultivar Frantoio Bio – Fattoria Altomena – Pelago (Fi)
Monocultivar Frantoio -Fattoria Corzano e Paterno – S.Casciano in Val di Pesa (Fi)
Monocultivar Frantoio – Chiarentana – Chianciano Terme (Si)
Monocultivar Leccino – Felsina Castelnuovo – Berardenga (Si)
Monocultivar Moraiolo – Erede Rolando Grassi – Greve in Chianti (Fi)
Monocultivar Olivastra Seggianese – Frantoio Franci – Castel del Piano (Gr)
Monocultivar Olivo Bianco – Erede Rolando Grassi – Greve in Chianti (Fi)
Monocultivar Pendolino – Felsina Castelnuovo – Berardenga (Si)
Monocultivar Raggiolo – Felsina Castelnuovo – Berardenga (Si)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Il Peraccio – Paterno di Pelago (Fi)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Poggio di Montepescoli – Pelago (Fi)
San Martino Bio – Tenuta San Martino Carpignone – Bagno a Ripoli (Fi)
Tradizionale Bio – Fattoria Altomena – Pelago (FI)
Villa Magra Gran Cru – Frantoio Franci – Castel del Piano (Gr)
Umbrië
lekkerste Italiaanse olijfolie kenners
Brio Dop Umbria Colli Assisi- Spoleto Bio – Simona Felicioni – Spello (Pg)
Casa Gola – Luciana Cerbini – Bevagna (Pg)
Chiuse di Sant’Arcangelo Monocultivar, Moraiolo Bio – Frantoio Gaudenzi – Trevi (Pg)
Colleruita Dop Umbria Colli Assisi-Spoleto – Viola Foligno (Pg)
Emozione – Decimi Bettona (Pg)
Fior d’Oliva Bio – Molino Il Fattore Tega – Foligno (Pg)
Gioia di Trevi Dop Umbria Colli Assisi-Spoleto – Mascio – Trevi (Pg)
Grand Cru Colle dell’Eremita Monocultivar Moraiolo – Molino Il Fattore Tega – Foligno (Pg)
Il Sincero Monocultivar Moraiolo – Viola – Foligno (Pg)
L’Affiorante Monocultivar Moraiolo Bio – Marfuga – Campello sul Clitunno (Pg)
Monocultivar Moraiolo – Decimi – Bettona (Pg)
Monocultivar Moraiolo – Simona Felicioni – Spello (Pg)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Il Fontanaro – Paciano (Pg)
Olio Extravergine di Oliva Bio – Viola – Foligno (Pg)
Principe di Mascio Colli Assisi Spoleto – Mascio – Trevi (Pg)
Quattro Varietà Bio – Romanelli – Montefalco (Pg)
Quinta Luna – Frantoio Gaudenzi – Trevi (Pg)
Veneto
Classico – Ca’ Rainene – Torri del Benaco (Vr)
Dop Garda Orientale – Ca’ Rainene – Torri del Benaco (Vr)
Grignano in Purezza – Sisure – Mezzane di Sotto (Vr)
lekkerste Italiaanse olijfolie kenners
lekkerste Italiaanse olijfolie kenners